Offline | Traveling the World

9 idei-destinații pentru o minivacanță în această toamnă. Cu zbor direct din Chișinău!

06/10/2022

Toamna deja și-a intrat oficial în drepturi, s-au rărit imaginile de pe rețele cu mare și plaje, dar nu și cu locuri frumoase. Acest anotimp are farmecul său și e perfect pentru city break-uri, e timpul când nu transpiri și faci insolație în timp ce vizitezi obiective în cunoscute destinații europene și numărul turiștilor mai scade pe alocuri, uneori… 😀 Oricum, toamna nu-i ca vara… și-n marile orașe europene e mult mai bine să mergi pe temperaturi mai scăzute, altfel, riști de la căldură să nu mai ai chef să vizitezi ceva și nici să savurez farmecul locului…)

Așadar, am decis să scriu o altfel de postare  – care poate o să vă inspire, 9 idei-destinații pentru o scurtă vacanță în această toamnă

1.Budapesta, Ungaria. Am început cu Budapesta, pentru că e ultima destinație unde am fost. Un, city-break, da. Deși, 3 zile pline nu ai zice că e de ajuns pentru acest oraș imens, iar 7 zile îmi pare că e prea mult. Sunt zboruri directe din Chișinău de 2 ori pe săptămână, cu ceva noroc găsești bilete cu 30-50 euro tur-retur. Durata e de doar 1 oră. În 2-4 zile reușești să bifezi cele mai importante obiective de pe ambele părți – Buda și Pesta: Fisherman’s Bastion, Biserica Sf. Matthias, Castelul Buda, Parlamentul, croazieră pe Dunăre, Insula Margareta, Budapest Eye etc. Pe lângă asta, mai sunt festivaluri și concerte în aer liber. În septembrie temperatura e de 10-15 grade ziua, iar în noiembrie media e 6 grade, așa că e tocmai bine de plimbări, iar, în caz de ploi, luați și umbrela.

2.Roma, Italia. În general când zic Italia mă gândesc la o destinație bună tot anul împrejur și mai ales una în care neapărat vei găsi ceva să-ți placă. Despre pizza, pasta, tiramisu, prosecco și espresso… să vă mai zic?! Măcar și un city-break pentru mâncare simplă, dar delicioasă – să fie! Însă, Roma, ca și Budapesta, e un oraș imens, care trebuie descoperit în „măcar” 2-3 zile. Eu am fost jumătate de zi, ceva am văzut, dar multe nu am înțeles… dar revin eu!)) Colosseum, Arcul lui Constantin, Columna lui Traian, Altarul Patriei, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, Vatican… și altele. Roma e o întreagă carte de istorie pe care o poți citi în câteva zile foarte intense. În lunile septembrie-noiembrie temperaturile sunt de 27-17 grade, așa că e chiar o perioadă bună pentru „însorita Italie” și în special pentru Roma (deși, da, e o destinație populară tot anul).

3.Viena, Austria. Viena e o destinație ce mi se asociază cu eleganță, sobrietate și stabilitate. Am fost de 2 ori, mi-a părut la fel – la fel de impresionantă, de liniștită și, totodată, plină de turiști. Viena are multe locații de descoperit, iar un city-break acolo e o bună oportunitate pentru a-ți odihni creierul și obosi la maxim picioarele 🙂 Maria-Theresien-Platz, Palatul Hofburg, Palatul Belvedere, Schonbrunn cu grădinile sale întinse și Grădina Zoo, Opera de Stat, Catedrala Sf. Ștefan, Primăria – sunt principalele obiective de vizitat, dar, la dorință și în caz de timp liber, lista poate fi completată. Viena mi se pare o destinație bună pentru toamnă și primăvară. În septembrie-noiembrie temperaturile sunt de 21-9 grade Celsius. 

4.Tbilisi, Georgia. Noutatea acestei toamne la capitolul zboruri este că o companie autohtonă, din octombrie, lansează zbor direct Chișinău-Tbilisi și urmează să fie operat de 3-4 ori pe săptămână. Așa că pare să fie o bună oportunitate pentru a descoperi capitala Georgiei. Eu am fost în septembrie-octombrie 2019 (ca astăzi eram acolo) și am savurat la maxim destinația și vremea – un soare blând și cu vreo 4-5 grade mai mult decât la noi, și am revenit în primăvara 2022. Fermecătorul Tbilisi te așteaptă cu locuri, experiențe și gusturi: călătoria cu telecabina și funicularul sau cu balonul cu aer cald, Orașul Vechi, Mama Georgiei, Cetatea Narikala, Templul Metekhi, Canionul și Cascada Legvtakhevi, Turnul cu Ceas, Rike Park, Podul Păcii… O foarte bună destinație pentru city-break, chiar pentru două 😀 Și, plus, nu e obligatoriu să te mulțumești doar cu Tbilisi…mergi în afara orașului.

5.Memmingen, Germania. Foarte puțin s-a auzit și se cunoaște despre acest oraș, însă, așa cum este un zbor direct, cu bilete accesibile, de pe aeroportul din Chișinău, e o ocazie bună de a-l descoperi. E o destinație bună pentru „a trage aer un pic”, a schimba atmosfera, cunoaște puțină cultură și viață germană, face shopping și savura un oraș drăguț, cu clădiri parcă desenate… Orașul Vechi, Rathaus, Biserica cu Turn – sunt doar câteva dintre principalele atracții ale orășelului. Temperaturile toamna sunt între 4 și 15 grade. Iar în apropiere sunt și unele obiective turistice cunoscute

6.Barcelona, Spania. Cu temperaturi generoase de 18-26 de grade, Barcelona e o destinație bună pentru lunile de toamnă, când se pare că mai poți să te bronzezi pe Plaja Barcelonetta. Pe lângă asta, nu e extrem de cald pentru a vizita Parcul Guell, Sagrada Familia, Casa Mila, Casa Batllo, Las Ramblas, Camp Nou, Cartierul Gotic etc. Un oraș agitat și bun pentru distracție, cultură, artă, dar și pentru romantism… de ce nu?! 

7.Amsterdam, Olanda. Amsterdam acum este și cu zbor direct Chișinău-Amsterdam, dar mai poți zbura și la Eindhoven, iar de acolo cu trenul în aproximativ 2 ore ajungi în capitala olandeză. Am fost toamna trecută – final de septembrie-început de octombrie. Da, a cam plouat, dar cu umbrelă, o geacă și flexibilitate – reușești să descoperi cât e posibil în doar câteva zile, or, renumitele clădiri colorate situate pe apă le poți admira oriunde, iar pe lângă asta și un tur cu bicicleta e mereu accesibil. Noaptea, desigur că, Strada Felinarelor Roșii e principalul punct de atracție. De asemenea, Amsterdamul e casă pentru mai multe muzee, unele mai neobișnuite: a figurinelor de ceară, a berii, a sexului… Mai poți trage și o fugă la Marea Nordului – rece, dar frumoasă. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristina Gurez (@cristina_gurez)

8.Istanbul, Turcia. Cu temperaturi generoase – 15-25 de grade, Istanbulul e bun de vizitat mai ales toamna și primăvara. Da, e un oraș, mare gălăgios, cu ambuteiaje mari. Dar cu un plan făcut, 3-4 zile sunt suficiente pentru a vizita Palatul Dolmabahce, Turnul Galata, Podul Galata, Palatul Topkapi, Gulhane Park, Moscheea Albastră, Hagia Sofia, Basilica Cisternă, Grand Bazaar, Strada Istiklal. Desigur că nu reușești să descoperi tot, dar mereu poate fi loc de „altă dată”, „data viitoare”… Ah, mi s-a făcut poftă de cafea turcească și baklava cu fistic! 

9.Verona, Italia. Oraș al iubirii, al îndrăgostiților, al iubirii neîmplinite… Am fost de 2 ori și mai vreau! Verona mi se pare o destinație mereu bună pentru un city-break. Cu majoritatea atracțiilor la pași distanță, e un oraș de care de te îndrăgostești și pentru care nu ai nevoie de săptămâni. Totodată, e un oraș care se potrivește perfect cu iubita expresie a italienilor „dolce far niente”, servind un cappuccino, gelato sau un Aperol Spritz cu vedere spre Arena di Verona. Apoi poți face o plimbare până la curtea și statuia Julietei. Unii merg și la mormântul ei… Aproape sunt și magazinele. Nu poți să ratezi nici Turnul Lamberti, Castelvecchio și Ponte Scaligero… Recent am văzut filmul romantic „Love at the Villa”, unde toată acțiunea are loc în acest oraș. Și mi se făcu dor… )

Menționez că, ordinea e aleatorie, nu e un top al preferințelor mele, dar sunt orașe pe care le-am vizitat. Am încercat să ofer diversitate, or, după mine, puteau fi vreo 6 sau toate 8 poziții cu orașe din Italia :D, unde e soare și cald în această perioadă, dar, mi-am zis să fie direcții diferite, pentru gusturi, interese și bugete diferite.

Sper că v-a plăcut clasamentul și poate chiar că inspiră…! 

P.S. Am început să scriu articolul în septembrie și acum mă gândeam dacă mai e sens să-l public, dar e „abia” octombrie, așa că toamna încă e lungă! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristina Gurez (@cristina_gurez)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *