Traveling the World

Roma, la pas. Cum să vezi principalele obiective turistice în doar câteva ore

30/10/2019

Am venit din Roma și-am nimerit în campanie electorală, apoi au urmat alte două săptămâni peste hotare și campanie, deci mai mult de lucru, mai activ… așa că pe blog, da, am cam întins pauza. Public articolul despre scurta vizită la Roma ș-apoi urmează articole despre aventurile mele prin Georgia, unde am văzut locuri superbe.

Despre Roma ce vreau să vă spun e că îmi doream să ajung de mulți ani, or în școală mie mi-a plăcut anume istoria antică, împărații, legendele… și a fost mereu un punct de atracție pentru mine. Fusesem în Italia de vreo 5-7 ori, în mai multe orașe, dar la Roma nu. Și cum a zis o prietenă „cam era timpul”… Mai ales și după ce am fost la Efes – al doilea cel mai mare oraș antic, iar Roma – cel mai mare… deja eram „obligată” (de-ar fi toate obligațiile de acest gen)) să-l văd 😀 

Știam din start că nu voi avea timp mult (zile) pentru Roma, ba din contra. De aceea îmi stabilisem niște puncte anume. Îmi doream să merg separat o zi la Vatican, dar din Fregene transportul public nu era prea comod spre Roma, taxi-ul ieșea cam scump doar pentru o persoană și, plus că, am vrut și eu să profit de nici 3 zile de plajă și mare, or la Roma știu sigur că mai revin, căci am de ce și vreau 🙂

Colloseum. Prima stație aceasta a fost, or pentru mine, din start, când zic Roma văd această impresionantă clădire. Care și-n realitate, nu doar în fotografii, e wow. După ce mă impresionase Efesul cu clădirile atât de impunătoare și bine păstrate, Roma mi-a demonstrat că se poate și mai ceva, căci Colosseumul în toate aceste secole a rezistat și a avut diverse „misiuni”. Colloseum și Vaticanul sunt cele mai vizitate obiective turistice din Roma. Anual îl admiră live peste 6 milioane de turiști 🙂 A fost construit în sec. I după Hristos, în timp a avut de suferit pe urma cutremurelor și se zice că și a hoților de piatră. Câteva secole în urmă putea să se transforme într-o catedrală, pe interior, dar s-a renunțat la idee. A fost și palat. Câțiva ani în urmă a fost tentativa de a-l repara, renova, însă doar pentru câteva porțiuni s-au cheltuit sume incredibile, așa că deocamdată ideea e în așteptare. Pe loc veți vedea porțiunile mai albe, curățate. Cozile pentru excursii sunt foarte mari și dacă nu ați organizat nimic din timp și stați la casă după bilete, înarmați-vă cu răbdare pentru o oră și poate chiar mai mult. Astfel, există ghizii „amatori” chiar acolo pe loc, care propun excursii de aproape o oră jumătate și cu care intri în doar câteva minute, ai tur ghidat (în engleză sau rusă, sau alte limbi) și afli toată istoria clădirii. Plăcerea asta costă 35 de euro, dar în mai puțin de două ore, fără cozi, vezi toată clădirea… mai ales dacă ai timp limitat pentru asta și, mai ales, când e destul de cald, cum era pe final de august.

Arcul lui Constantin. După ce am explorat Colloseum-ul, în imediata apropiere, am admirat Arcul lui Constantin. Este unul dintre cele mai cunoscute monumente de origine antică din capitală. A fost construit la dispoziţia Senatului Roman în anul 315 dH în onoarea bătăliei care a culminat cu victoria lui Constantin cel Mare asupra lui Maxentius, împărat al Romei între 306 şi 312, având o importanță mare pentru creștinism. Arcul are 21 de metri este structurat pe 3 arce. Și este păstrat incredibil de bine. Tot aproape, la doar câteva zeci de metri se afla Forul Roman, dar nu am zăbovit prea mult acolo.

Columna lui Traian. După cele două monumente istorice impresionante, am mers spre Columna lui Traian, pe Via dei Fori Imperiali. Tot drumul era „păzit” de statui ale împăraților romani. A fost o senzație deosebită, să mergi pe trotuar și alături să te privească un Cezar, Augustus, Marcus sau nu știu cine 😀  Despre Columnă am învățat încă la istoria antică. Cine nu știe de războaiele daco-romane?! Columna lui Traian este un monument construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia. Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei. Are o înălțime de aproximativ 40 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone. Nu am intrat în interior, m-am mulțumit cu imaginea externă. Taxa de intrare – 6.20 euro.

Monumentul lui Vittorio Emanuele II sau (Altarul Patriei). Am traversat strada, pe diagonală 😀 de la columnă, și am ajuns la Altarul Patriei, pe care, cu siguranță, îl veți vedea de departe – alb, impozant. La intrare stă un gardian, care avertizează că nu se poate de așezat pe scări. Am admirat clădirea de aproape, am făcut câteva fotografii, dar și soarele bătea cam puternic și după aproape 3 ore de istorie, nu am prea avut chef de întins vizita acolo…

De la Altar am traversat Piazza Venezia și am stat la o cafea rece la o terasă mică de pe o stradă îngustă tipică. La Caffe Napoleon, în imediată apropiere de Palazzo Bonaparte. Apoi, pe străduțele mici spre străzile mai mari, ce deveneau tot mai populate, am mers spre Fontana de Trevi. Unde merg toți, acolo e fântâna 🙂 să știți că așa e! Dacă sincer, eu mi-o imaginam ceva mai mică, deși văzusem fotografii, dar de obicei majoritatea cuprind doar porțiuni… În realitatea e mai impresionantă, cu arhitectură wow și cu apă cristalină… Desigur că, e îmbulzeală un pic, dar așa e cu obiectivele turistice populare.

Se zice că dacă arunci o monedă acolo – revii în Roma. Am aruncat, doar că regula zice că trebuie să  o arunci cu spatele și nu cu fața 😀 Ei bine, sunt mai mulți care au făcut ca mine și au revenit oricum. Așa că, Roma, așteaptă-mă!

Mai vreau să explorez Vaticanul, evident. Și Forumul Roman, Panteonul, Piazza Navona, Treptele Spaniole, Villa Borghese… și încă o listă întreagă. Și mai vreau să rătăcesc prin zona Trastevere… 🙂 Și să prind măcar ceva din Roma de noapte, un apus pe undeva pe sus. Data viitoare, cred că, mi-ar trebui vreo 3 zile…măcar 🙂

Roma m-a impresionat prin faptul că parcă ești continuu, kilometri întregi, în epoca antică și nu credeam că totul poate fi atât de bine păstrat și încadrat în lumea modernă. Și acum am cam înțeles ce înseamnă „cel mai mare oraș antic” și „orașul eternității”. Adevărul e că nu am reușit să-i simt întru totul atmosfera, suflul, cum e Roma de zi cu zi… pentru că aș fi avut nevoie de mai mult timp. Dar e un obiectiv clar pentru viitor. Și povestea mea cu Roma încă nu s-a încheiat, căci ar fi păcat 🙂

P.S. Excursia în Roma, deși scurtă (doar 4-5 ore), a fost una memorabilă, din mai multe pucte de vedere 😀 Unul – pe cât de amuzant, pe atât de enervant. Mergând pe strada Forului Imperial, mai multe păsări treceau pe sus 😀 și una a decis să mă „însemne” :)) pe lângă faptul că am râs, m-am și enervat, căci senzația nu e dintre cele mai plăcute, dar ce să-i faci, bine că s-au inventat șervețelele umede 😀 au zis că e semn de noroc (dintre atâți turiști eu am fost aleasa), cu asta m-am consolat 😀 P.P.S. Și am mâncat o carbonara delicioasă și am băut vin de Toscana tare bunicel 🙂

De data asta vă las și un scurt video. O tentativă a mea… poate un început de început de vlog, dar nu știu… 🙂 cert e că mi-a venit ideea să fac video, după ce ștersesem vreo jumătate din imaginile filmate, că zic oricum nu le voi mai folosi 🙂 și e clar că trebuia filmat pe orizontală, dar atunci nu am anticipat ideea mea 😀 din ce am filmat și mi-a rămas – vedeți ce a ieșit. Poate mai încerc și din alte locuri 🙂 dacă o să vă placă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *