Traveling the World

Descoperă-l în doar câteva zile! Ce poți face și vizita în impresionantul Istanbul

02/04/2019

Am scris cele 23 de curiozități și chiar ceva mai multe în articolul anterior, iar, acum, după cum am spus, scriu în acest articol despre locurile de vizitat în grandiosul Istanbul, lucruri de făcut, delicii de savurat și alte chestii care le-am făcut sau care mi-au părut interesante 🙂

Să știți că, în articol e un mix de poze (tare tare multe), din 2014 și 2019, așa că mă puteți vedea de 5 ani în urmă 🙂

Biserica Sfânta Sofia (Hagia Sophia). Inițial a fost catedrală – ortodoxă, apoi moschee – musulmană, iar acum este muzeu. A fost construită în anii 532-537. Ultima ceremonie creștină a fost ținută la data de 29 august 1453. Sofia se află vizavi de Moscheea Albastră (în piața Sultanahmet), acestea fii construite anume așa din concurența sultanilor care pledau pentru supremație. Poate vă puneți o dorință – aflați aici despre. Mai multe despre aceasta citiți, ce am scris în 2014, aici. Intrarea e 60 de lire turcești. Alte detalii aici.

Moscheea Albastră. A fost construită între anii 1609 și 1616, în timpul domniei sultanului Ahmed I și este și astăzi cea mai mare moschee a Turciei, cu o capacitate, în interior și exterior, de 15 mii de persoane. Însăși din denumire, vă dați seama că e de culoare albastră, cu arhitectură și detalii impresionante. Ceea ce trebuie să știți e că, la intrare va trebui să vă descălțați și, tot acolo, din câte îmi amintesc se dădeau și fuste, or genunchii și umerii trebuie acoperiți neapărat. Întreaga istorie despre Blue Mosque o găsiți aici. Moscheea este închisă de 5 ori pe zi pentru rugăciune, vedeți aici detalii. Intrarea este liberă.

Palatul Topkapî. La câteva sute (cred) de pași distanță se află și marele palat, unde au locuit întregi generații de otomani și au condus cei 36 de sultani. Dacă la Hagia Sofia și Moscheea Albastră am fost în 2014, la Toptkapî am ajuns acum, or acesta era și scopul principal al escapadei în Istanbul. Tare-mi doream să văd cum a fost viața sultanilor, cum era haremul, cum era viața cu sute de ani în urmă și da, am văzut. Evident că, am fost impresionată să văd că armele, bijuteriile, hainele, anumite locuri, obiceiuri corespund cu ceea ce văzusem/citisem în cărți și-n filme. Palatul a fost construit timp de 6 ani, fiind finalizat în 1465. În anul 1985 a intrat în Patrimoniul mondial UNESCO. Palatul are 4 curți, iar în prima dintre curți este și o fostă biserică ortodoxă – Hagia Irene, care acum e muzeu. În cea de-a patra curte veți putea savura o superbă vedere către Bosfor. Mă gândesc că, dacă voi avea timp și inspirație suficientă, să scriu, totuși, o postare aparte despre Palat 🙂 Alte detalii – aici. Intrarea în Palat e 60 de lire turcești, intrarea în Harem, care e tot în acea curte, în prima curte – 35 de lire. 

Gulhane Park. Când ieși de la Tokapî sau dacă mergi un pic mai jos de Hagia Sofia – ajungi în grandiosul parc – Gulhane, care este superb, mai ales, în aprilie, când înfloresc lalelele și ai impresia că sunt covoare așternute. Desigur că, o plimbare prin acest parc e obligatorie. Parcul Gulhane a fost anterior, parte a grădinilor renumitului Palat Topkapî și a fost deschis publicului larg în anul 1912. „Gulhane” înseamnă „casa florilor”. Nu există vreo taxă de intrare în acest parc.

Bazilica Cisternă. Unii spun că nu au văzut nimic impresionant, alții că au fost surprinși de ceea ce au găsit acolo. Eu nu am fost, dar… bazilica este o atracție a vechiului Constantinopol. Turiștii coboară sub oraș pentru a admira coloanele de marmură, scufundate în pânză de apă prin care mișună pești, de la cei mici la unii impresionant de mari. Basilica Cisternă se numește și „Palatul Scufundat”. Mai multe – aici. Intrarea e 20 lire turcești.

Palatul Dolmabahce. Palatul a fost construit de sultanul Abdul Medjid între anii 1850 – 1856 și are 45.000 m.p. de suprafață utilizabilă, 285 de camere, 46 de săli, 6 bai turcești, 68 de toalete și covoare care acoperă 4.454 m.p.. Palatul este constituit din trei structuri: Selâmlık, salonul Muayede si Haremul. Și se consideră drept cel mai grandios și important palat din Istanbul, respectiv din istoria și cultura otomană. Acesta este chiar pe coasta europeană a Bosforului și, neapărat, îl veți vedea chiar și de la distanță, pentru că e impresionant, iar dacă vă veți plimba pe Bosfor, cu siguranță, nu îl ratați. Explorarea palatului e 60 de lire, vizita în harem – 40 de lire, iar o vizită ce îmbină acestea – 90 lire.

Turnul Galata. Tot ziceam că e o restanță de data trecută, așa că de data asta am urcat și am admirat Istanbulul de sus. Am stat vreo oră la coadă 🙂 Urci cu ascensorul, apoi urci un pic pe jos. Evident, ca peste tot, e și aici înghesuială. Urcușul prin cartierul Galata, până la turn, este anevoios, din cauza pantelor și pantelor foarte înclinate. Sus este și un restaurant, cu vedere. Se recomandă apusul pentru priveliști superbe, dar nu e obligatoriu. Turnul Galata a fost construit din lemn în anul 528 ca și far de către un împărat bizantin. În anul 1348 a fost reconstruit din piatră de către genovezii care cuceriseră zona. Turnul are o înălțime de aprox. 67 m, iar zidurile au o grosime de 3,75 m. Alte detalii – aici. Intrarea e 35 de lire.

Podul Galata. E locul unde Europa se întâlneşte cu Asia. Construcția acestuia a început în 1992 și are lungimea de 490 metri. Dacă aveți timp și dorință, nu ezitați să faceți o plimbare pe pod. Veți vedea zeci de pescari care și-au aruncat undițele în Bosfor și care au și pești. Totodată, veți putea savura Istanbulul și din Asia și din Europa, o senzație deosebită 🙂 Plus că, trecând podul, într-un capăt sunteți aproape de Turnul Galata, în cealaltă parte – sunteți aproape de Piața Egipteană.

Spice Bazaar sau Piața Egipteană, cum i se mai spune, este un bazar tipic turcesc, unde veți găsi de toate – de la rahat loukum, baklava și ceai, până la haine, încălțăminte, plante semințe etc. Așa că, dacă doriți shopping specific și anumite produse originale turcești, mergeți acolo.

Marele Bazar (Grand Bazaar). E o experiență absolut deosebită, pe care nu trebuie să o ratezi. Dacă ai de ales între Grand Bazaar și Spice Bazaar, neapărat mergi la Marele Bazaar, adică Grand). Am fost atunci în 2014, de data asta ne-am pornit duminică, dar șoferul de taxi ne-a zis că Grand Bazaar duminica e închis, deci să știți 🙂 Grand Bazaar e cea mai mare și cea mai veche piață din lume. Aceasta se întinde pe 61 de străzi și include peste 4000 de magazine, iar în fiecare zi e vizitat de 250 – 400 DE MII de vizitatori 🙂 Deci, da, atenție la picioare și la genți – tot 🙂 Acolo veți găsi de toate – de la baklava, rahat și ceai până la genți, parfumuri și blănuri ale „marilor case de modă”. Există multe replici, dar există replici scumpe, din piele, spre exemplu. Regula nr. 1 la Bazaar – negociați, târguiți-vă, vânzătorilor turci le place mult acest lucru, le place să fie provocați în sensul bun, însă nu exagerați, adică dacă o geantă costă 200 USD nu cereți 20, cedați câte un pic treptat, dar oricum stabiliți o limită de vreo 150 USD, dacă reușiți mai mult – aveți noroc. Totuși, nu negociați până enervați negustorii, că apoi nu o să vă dea pace) Dacă în timp ce mergeți vi se propun parfumuri la testat sau altceva, nu încercați, dacă nu intenționați să cumpărați, pentru că ei nu vă vor lăsa să plecați, până nu întindeți banii 🙂 Grand-ul e mult mai bine amenajat și impresionant decât Spice Bazaarul, așa că chiar vă recomand! Shopping plăcut!

Bosforul (plimbările pe apă). Că e noapte sau zi, nu contează. Bosforul e frumos și curios, mai ales că desparte 2 continente. Dacă mergi prima dată în Istanbul, o plimbare cu barca pe Bosfor e „obligatorie”, la fel cum și o cafea turcească – la una dintre terasele de pe Bosfor 🙂 Prețul pentru o plimbare începe de la 12 lire turcești pentru un matur, în dependență de distanța parcursă.

Strada Istiklal – cea mai cunoscută și „populată” stradă din Istanbul. Istiklal are 1,4 km lungime, e pietonală și e cuprinsă între piețele Taksim și Tunel. Aici găsiți tot felul de magazine, mai ales de haine și încălțăminte, cafenele, restaurante. În fiecare zi, de weekend, pe această stradă pășesc aproximativ 3 milioane de oameni. Vă imaginați?! Nu, atunci mergeți acolo și o să înțelegeți 😀

Piața Taksim. Este un simbol istoric al luptei pentru independenţă şi pentru „împărţirea” drepturilor în mod egal între turci. Cuvântul „taksim” înseamnă „a împărţi”. Acolo au loc toate acțiunile de protest, întrunirile. Chiar de 8 martie se desfășura un marș al feministelor, mare îmbulzeală, multă poliție, străzile adiacente – închise. Taksim, după cum scriam mai sus, este la un capăt al străzii Istiklal, așa că mergând încolo – le bifați pe ambele. Ceea ce nu am reușit, anume în Piața Taksim, a fost să mâncăm burgerul „ud” (făcut la aburi), numit în original – „Islak” burger. Din câte am căutat prin zonele turistice, anume acolo se găsește, pe la chioșcurile cu kebab-uri. Așa că, poate, acum că știți, sunteți curioși să-l gustați, cel puțin, pentru o experiență culinară deosebită. „Islak”-ul e considerat acel fel de mâncare care neapărat trebuie încercat în Istanbul.

Recomandări: Dacă aveți posibilitate în ceea ce privește timpul, atunci mergeți la toate obiectivele turistice cât mai devreme, adică la deschidere – de la 9, 10. Fluxul de turiști crește foarte mult către prânz și după prânz, așa că dimineața puteți „respira” mai ușor. Acest lucru e valabil și pentru Hagia Sofia, și pentru Moscheea Albastră, și Topkapî, și pentru Grand sau Spice Bazaar, și chiar pentru strada cu shopping – Istiklal. Către prânz, practic, e om în om, și așa până seara 🙂

Dacă aveți posibilitate financiară, atunci optați pentru tururi ghidate la obiectivele turistice și, poate chiar, private. Cu trasnfer și ghidaj inclus. Evident că totul costă și nu puțin.

Dacă doriți peisaje superbe, mergeți pe Galata și pe Bosfor la apus. Va fi fabulos!

Nu vă temeți de cafea turcească proastă, peste tot e bună 🙂 așa pregătită în nisip, așa că savurați în plăcere!

Aveți grijă la bucate, dacă nu vă place carnea de oaie. E cel mai popular tip de carne de acolo, iar în unele localuri cei care deservesc nu înțeleg engleză. În meniu poate scrie kebab cu vită, dar să-ți aducă cu oaie 🙂 așa că asigurați-vă, dacă nu vreți să fiți dezamăgiți.

Fiți pregătiți pentru ambuteiaje de minute întregi de la o destinație la alta și de transport plin. Dacă vă permiteți, alegeți taxi. Cel puțin e confortabil, chiar dacă oricum nu evitați ambuteiajele. Toate taxi-urile sunt dotate cu contoare.

Aveți grijă la genți și lucrurile personale. Nu ne-a avertizat cineva de furturi, totuși, știu că asta ni s-a spus 2014. Dar la câtă lume este în fiecare loc, nu poți ști peste cine dai 🙂 Și nimeni nu-și dorește să-i fie stricată vacanța.

Mergeți la Istanbul primăvara sau toamna, când e soare, călduț, bine, când nu trebuie multe haine. E o destinație tocmai bună pentru un city-break și, de ce nu, chiar în aprilie, când e plin de lalele. Adevărat că și turiști sunt mai mulți 🙂

Mergeți la Cappadocia, Efes, Bodrum sau Pamukkale. Se zice că nu e foarte greu să ajungi din Istanbul, cert e că, totuși, unele nu-s chiar aproape, dar, cel puțin, de acolo sunt mai multe posibilități. Tare mi-aș dori ca, data viitoare, când merg în Istanbul  – să merg în Cappadocia 🙂 Sper și visez 😀

Dacă ați ajuns până aici – vă mulțumesc pentru răbdare și sper că v-a fost utilă sau va fi utilă în călătoria în Istanbul. Știu că e un articol lung, cu multă informație, dar am încercat să scriu cât mai mult posibil din ceea ce am trăit eu sau ceea ce eu nu am văzut, dar poate ajungeți să vedeți voi. Oricum, Istanbulul e un oraș impresionant, măreț, are multe de oferit, de trăit, de savurat, poate chiar să și enerveze, să oboseală, dar asta e bine, căci impresiile și senzațiile sunt mai vii, mai puternice. Nu-i așa?!

Dacă aveți alte întrebări sau curiozități, comentarii, sugestii – aștept mesajele voastre aici, pe Facebook sau Instagram!

Vă doresc neapărat să ajungeți la Istanbul, dacă încă nu ați fost, și aștept impresiile voastre oricând! Călătorii frumoase!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *