Traveling the World

Vacanță – iarna, în Egipt…e bine?! Răspunsul meu la această întrebare!

12/01/2023

Salutare!

Acesta e primul meu articol din 2023 și sper că nu ultimul 🙂 Îmi doresc să revin la scris mai des, constant, lucru pe care l-am încercat și anul trecut – totuși, am scris destul de rar, deși aș fi avut despre ce, or, s-au mai adunat câteva destinații sau informații noi despre destinații „vechi”. Ultimii ani marcați de pandemie și… război mi-au tăiat din entuziasm și din inspirația de a scrie despre călătorii.. Pe de altă parte, văd că blogul continuă să fie accesat uneori impresionant de des și mai și primesc periodic mesaje de laudă pentru el, așa că nu am decât să spun „mulțumesc” și să mă bucur! 🙂 

Desigur că, ar fi bine să revin la practica anterioară, când scriam despre o destinație, având impresii proaspete, timp de câteva săptămâni… căci dacă e amânat poate fi amânat… pentru totdeauna 😀

Așadar, pornesc de la „început” – prima destinație din acest an – Egipt, una care nu e nouă pentru mine, dar pe care am savurat-o din plin.

Aflându-mă în Egipt, dar și după ce am revenit – cea mai frecventă întrebare a sunat anume așa „E bine de dus în vacanță iarna în Egipt? E cald?”… Așa că, iată răspunsul meu și aici: 

Din Chișinău, la moment, sunt zboruri în Egipt spre stațiunile Sharm el Sheikh și Hurghada. În 2022 a fost și Marsa Alam, dar înțeles că iarna acolo e mai rece… 

Pe final de decembrie – început de ianuarie, temperatura medie e de 21 grade Celsius. Temperatura se poate schimba de la o zi la alta. Spre exemplu, azi pot fi 18-20 de grade (când poți lua o bluză deasupra, rareori), iar mâine 25-28 grade și te poți bronza relaxat. Un lucru e precis – și în Egipt e iarnă, așa că soarele poate fi puternic, dar aerul poate fi rece… În unele zile poate fi vânt (vântul e considerat specific sezonului), iar în unele zile – liniște totală. Un agent de turism bun va explica clar ce fel de hotel să alegi ca să nu fie vânt, să fie cald etc. 

 

Temperatura apei în Marea Roșie acum e vreo 18 grade, dar în zilelele cu soare generos ajunge la 20. Acum depinde de preferințele fiecăruia 🙂 Cert e că apa în piscinele de la hoteluri e caldă în sezonul de iarnă – e specificul destinației. Așa că, de scăldat oricum este unde 🙂 

Ploi nu-s sau foarte rar și, știți cum e la mare – azi plouă, mâine e soare! 

Se spune peste tot că în Hurghada e ușor mai răcoare decât în Sharm el Sheikh, așa că iarna e mai recomandat Sharm-ul. Dar, verificând astăzi datele, văd că în Hurghada e 23,2 grade, iar în Sharm – 23,4… Așa că prea mare diferență nu e.

Orele perfecte pentru plajă, acum, sunt 11-15.00. La ora 16 deja întunecă… să nu uităm – e deșert și e iarnă! Așa că, ai timp suficient și pentru somn, distracție, sport sau chiar și muncă (așa ușor și plăcut e să lucrezi din Egipt :D).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristina Gurez (@cristina_gurez)

Iarna (decembrie-martie, ba chiar în martie poate fi deja prea cald) e și perioada perfectă pentru excursii – pentru a descoperi regiunea și chiar țara, or, pe 35+ grade nu prea ai chef și nici e recomandat să umbli mai ales printr-o țară-deșert. În Egipt în luna martie deja se înregistrează peste 30 de grade și la prânz poate fi insuportabil. 

Totuși perioada ideală pentru această destinație se consideră a fi martie-iunie, septembrie-noiembrie. Iulie și august sunt luni foarte fierbinți, dar asta nu înseamnă că de-ai noștri nu au fost și-n această perioadă și că a fost bine. Perioada ideală pentru scăldat iulie-noiembrie. 

După toate acestea, revenind la întrebarea de la început… Da, în Egipt, în vacanță, iarna e bine. Sigur nu-i ca vara în Turcia, nici ca vara în Egipt)) când te topești de căldură și apa în mare e caldă, dar e o destinație cu o mare superbă, ce oferă experiențe noi, e aproape ca distanță și mai accesibilă decât alte destinații calde… iarna! 

Călătorii frumoase și memorabile să avem și-n 2023! 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *