Traveling the World

Roma altfel sau cum să te bronzezi pe plajele negre scăldate de Marea Tireniană. Fregene

12/09/2019

După cum ați înțeles din titlu acest articol e despre Roma, capitala Italiei, însă nu așa cum obișnuim să auzim. De obicei, majoritatea merg direct la Roma pentru a descoperi istoria celui mai mare oraș antic și, pe bună dreptate, acolo ai atâtea de văzut… însă și în apropiere de Roma e bine și frumos. Așa că în această postare voi povesti despre Roma altfel sau cum și unde să faci plajă, nu doar să pășești pe urmele împăraților romani 🙂

Am zburat la Roma direct din Chișinău, cu Wizz Air, și am aterizat la aeroportul Ciampino. Dar puteți zbura și la cel din Fiumicino, or de acolo plajele sunt câteva minute mai aproape. Noi am mers la plajă și mare în Fregene, dar puteți alege și o altă localitate. De exemplu, Focene sau chiar Fiumicino, care sunt practic lângă aeroport. De la Ciampino la Fregene am mers cam 40 de minute.

Fregene sau Fregenae este o localitate din comuna Fiumicino, regiunea Lazio, la 25 de kilometri de Roma de vest, iar de centrul istoric la vreo 40 de kilometri. În trecut a fost oraș maritim, iar acum e o stațiune relaxantă de vacanță, mai degrabă, cu acces la Marea Tireniană (prima dată m-am scăldat în această mare). Prin 1960 – ’70, Fregene era asociat cu luxul și glamurul și găzduia des personalități cunoscute, fiind supranumit și „destinația artiștilor”, însă cu timpul i-a pierdut această imagine. Acum nu mai e așa, e mai modest 🙂

Fregene are locuitori permanenți aproximativ 6 mii de oameni, așa că nu prea vei da de îmbulzeală pe undeva, mai degrabă de multă liniște, doar seara localnicii ies la pizzerii și restaurante. La plaje vei vedea mai mult pe cei veniți din Roma sau din apropiere, pentru câteva ore sau o zi întreagă. De obicei, aceștia sunt echipați cu șezlonguri, scaune, umbrele, genți frigorifice. Ba chiar este și autobuz care vine (cred că, zilnic) din Roma la Fregene, direct la plajă.

Orășelul e cochet, cu case mici(multe par a fi nelocuite, fiind doar pentru vacanță sau doar pentru turiști). Multe apartamente și case tipice italiene pot fi închiriate prin airbnb, după preferințe, necesități și buget. Dar sunt și hoteluri, desigur. Sunt puține magazine, iar supermarketurile sunt și mai rare 🙂 dar magazine mici cu chestii de primă necesitate și alimente se găsesc prin cartiere. Magazinele se închid la orele de prânz.

Restaurante sunt, însă majoritatea se deschid după ora 12.00 sau chiar 12.30. De obicei, la prânz meniul e mai limitat. De exemplu, într-un restaurant din apropierea cazării pizza se pregătea doar seara, pentru că doar atunci încingeau cuptorul. Așa că, lăsați pizza pentru seară 😀 la prânz alegeți paste sau risotto, sau burgeri, salate… 😀 Am mâncat, pe rând, de toate. Mâncarea e bună. Italia, în general, e delicioasă, mai ales nu în orașele mari, pline de turiști, ci acolo unde se gătește ca „la bunica sau mama acasă” :))


La plajă mergeam pe jos, cam 10 minute. Transport public local nu am văzut, toți cei de acolo au/închiriază mașini. Spre exemplu, stația de tren, care duce la Roma, e la Maccarese, adică la vreo 15 minute distanță de Fregene 🙂 Biletul costă 2,60 euro pe direcție. Și este autobuzul care circulă, dintr-un punct anume, din Fregene la Roma, în fiecare oră – 2 euro pe direcție.

Plajele negre și Marea Tireniană. După cum scriam și pe Facebook și Instagram, plajele din acea regiune sunt negre. Mai ales după ce ieși din apă, ai zice că te-ai tăvălit prin cenușă sau noroi :)) La primele ore când încă nu e zăpușeală și multă lume, se simte un miros de cenușă, de ars… Culoarea nisipului e așa „grație” vulcanilor. Italia este una dintre țările din Europa cu cei mai mulți vulcani activi, așa că are și mai multe plaje negre. În Fregene sunt mai multe „stabilimenti” sau un fel de plaje „private”, plaje unde este și bar, dușuri, WC, și cu 6-8 euro poți închiria șezlonguri sau umbrele, sau poți veni cu ale tale proprii. Nimeni nu-ți va interzice. Accesul pe plajă e gratis. La fel, e mai bine să mergi cu gustări și băuturi de la supermarket. Prețul e de minim 2 ori mai mic decât la barul de pe acea plajă 🙂 Și încă o recomandare: dacă aveți costume de baie deschise – nu le luați cu voi 🙂 din cauza nisipului negru nu va mai rămâne „nimic” din ele. Ba nu, rămâne… doar că eu aveam unul roz pal și a devenit roz cu buline negre 😀 Și a rămas în Italia 😀 (poate fac o tradiție nouă – și las nu doar papuci, dar și costume de baie prin destinațiile unde ajung :D).

Marea a fost perfectă. Prima zi a fost extrem extrem de liniștită, în următoarele zile a fost ceva furtună pe mare și s-au creat valuri, jucăușe și distractive, și au adus și unele deșeuri. Dar nu a fost nimic ieșit din comun. De altfel, în 4 zile în Fregene m-am scăldat mai mult decât 7 zile în Bodrum, în iulie, unde apa era rece. Brrr… 😀


Dacă tare aveți nevoie 😀 sau vreți să faceți shopping, cel mai recomandat/apropiat ar fi mall-ul Parco Leonardo din Fiumicino.

Într-una din zile am fost la Roma și, în sfârșit, m-am întâlnit cu Traian, Constantin, Cezar și ceilalți 😀 În următorul articol voi scrie despre cele câteva ore petrecute în Roma și turul pietonal prin lumea antică.

Dacă aveți comentarii, întrebări, sugestii – le aștept cu drag aici, pe Facebook sau Instagram. Călătorii frumoase să aveți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *