Traveling the World

De ce să alegi Kemer și nu altă stațiune din Turcia de la Marea Mediterană

05/09/2023

Am fost de mai multe ori în Turcia, de mai multe ori în Antalya în diferite stațiuni. Acum în august am ajuns în Kemer.

Am mai fost în Kemer în primăvara anului 2015, era aprilie, 29 de grade la soare, dar apa reeece…) 

Pentru că anterior am mai scris despre stațiunile din Turcia, care știu că se bucură de mare succes la noi – și aceste articole sunt citite mereu, mai ales în sezon, acum vin și cu o postare detaliată despre Kemer. 

Așa că, iată de ce să alegi Kemer și nu altă stațiune din Turcia de la Marea Mediterană:

1.Munte și mare 

Kemerul oferă ceea ce nu oferă alte stațiuni turcești de la Marea Mediterană și anume mixul de munte și mare (știu că și în Alanya este munte), ceea ce și creează peisaje superbe și o condiții climatice diferite decât cele din Belek, Lara etc. Atâtea plante, atâtea păduri nu prea vezi în Antalya. Kemerul e bogat în verdeață chiar și în iulie-august, când e căldură mare. Mi-a amintit puțin de Bodrum...

2.Temperatura 

Dacă în Belek sau Lara, spre exemplu, în iulie ai peste 40 de grade, umiditate înaltă și ai impresia că nu poți respira, atunci în Kemer e mult mai confortabil. Spre exemplu, în a doua jumătate a lunii august am avut temperaturi de 34-36 de grade (în timp ce în Chișinău au fost 38-42 grade), iar seara „aveai aer”) Cred că știți ce zic! Muntele și piatra din apă mai ușor „răcește” aerul, mai ales spre dimineață se simte aer de munte. Cred totuși că, Kemerul nu e cea mai bună opțiune primăvara, la început de vară sau toamna. Cred că perioada optimă e după mijlocul lui iunie – început de septembrie.

3.Apa curată în mare

Am tot văzut mai mulți în această vară care se plângeau de apă murdară în mare din cauza furtunilor sau din alte cauze. Dar, în Kemer, plajele fiind din pietriș sunt curate, iar apa e limpede de se văd peștișorii 🙂 În perioada în care am fost (21-28 august), apa a fost perfectă – caldă și totodată parcă te răcorea ușor. După apa rece din Egipt și cam rece din Grecia, acum am savurat 🙂

4.Distracție 

Kemerul e stațiunea din Antalya cunoscută pentru cluburile de noapte. Nu am fost, dar, cei interesați trebuie să știe despre acest lucru și să se documenteze serios 🙂 căci, pot îmbina odihna cu distracția foarte bine.

5.Plimbări și shopping 

Kemerul nu e un oraș mare, dar, dacă ești genul care preferă să iasă din hotel – te poți plimba pe faleză și admira portul, poți să descoperi la pas centrul orașului, să te târguiești la Bazaar, să savurezi cafea turcească la terasele din oraș, dar și să faci shopping în mai multe magazine turcești cunoscute.

Ar mai trebui să știi că, Kemerul are câteva suburbii/sate în imediată apropiere care de asemenea sunt cu hoteluri pentru turiști: Beldibi (cel mai aproape de aeroportul Antalya – aproximativ 30 de minute), Goynuk, Kiriș, Camyuva, Tekirova (cel mai departe de aeroport – aprox. 60 de minute).

Un minus, poate unicul, e faptul că pe la ora 18.00 soarele era „mâncat” de munți, când în alte părți poți sta la plajă până la 19-20.00… dar, bun, activități se găsesc… )

Pentru unii probabil minus e și plaja de pietriș, pentru ei sunt și papucei speciali de plajă… pe mine nu m-a deranjat.

În încheiere vă spun că… da, aș reveni în Kemer anume dacă e iulie-august, în alte luni aș merge în altă parte…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *