Traveling the World

Curiozități din Viena, Austria

25/04/2018

La Viena am fost prima dată acum 5 ani, în septembrie 2013, când intenționat am luat o escală de vreo 9 ore, ca să reușim să vedem și capitala Austriei, iar destinația finală a fost Varșovia. Atunci, de dimineață până seară, am vizitat aproape toate obiectivele turistice importante, însă nu am reușit să simt atmosfera orașului, să o savurez… Acum, în aprilie 2018, a venit momentul când am recuperat tot – când am străbătut centrul de zeci de ori la pas, am savurat cafea la terasă, am ajuns și la Belvedere, am revenit la Schonbrunn, unde am descoperit și impresionanta Grădină Zoologică. Și am făcut și ceva shopping 🙂 Așa că, în concluzie, a fost un citybreak fain, lejer și relaxant. 

Viena poate fi descrisă prin sobrietate, eleganță, lux, istorie, tradiție, artă.


Arhitectura orașului e impresionantă. Clădirile, palatele sunt de dimensiuni foarte mari, cu grădini enorme, cu decor sofisticat. Toate clădirile sunt păstrate, nu sunt distruse, nu sunt demolate, iar multe dintre ele le poți vedea în reconstrucție – asta pentru a evita „pierderea” lor.

Spre deosebire de data trecută, de data aceasta am văzut foarte multe clădiri în construcție, unele drumuri blocate. Șoferii de taxi spun că în ultimii ani a crescut numărul clădirilor noi și că orașul se schimbă, însă se păstrează stilul vechi și arhitectura cu care Viena și-a obișnuit vizitatorii. 

Oamenii în Viena, inclusiv și mulți turiști, sunt foarte stilați și aranjați. Se poartă haine scumpe, de altfel și magazinele de branduri de lux împânzesc centrul. Dar e frumos să mergi pe stradă să vezi atâția oameni, de diferite vârste, bine îmbrăcați la orice oră a zilei. Și chiar pe tocuri pe pavaj 🙂


Da, centrul e plin de turiști. Ăsta e un lucru de care nu scapi nici într-un oraș mare, mai ales dacă e o destinație populară și atractivă, însă dacă nu iubești băile de mulțime – te poți depărta de centru, la câteva sute de metri și „respira” mai ușor, sau poți alege un restaurant într-o curte „ascunsă” sau un loc mai puțin interesant pentru vizitatorii din toată lumea.

Centrul e foarte mare, întins, dispersat. Dacă în unele orașe (ce-i drept mai mici) mergi în centru, e o piață amenajată, care dă de înțeles că e centrul. Centrul Vienei e mare și „mult”, plin de magazine și restaurante, hoteluri, terase, muzee, clădiri istorice. Că la început poți avea impresia că te rotești pe aceeași stradă, același loc 😀

Viena e despre palate, multe palate și parcuri mari. „Grandios” – cred că e cuvântul care descrie anume clădirile devenite obiective istorice, culturale, turistice.

La Viena plouă des. Când am fost în 2013, toamna, la fiecare 5 minute ploua și la fiecare 5 ieșea soarele, iar vântul bătea continuu. Cei mai mulți care au fost la Viena, chiar de câteva ori, spun că au prins vreme noroasă, ploioasă, eu, însă, am avut de zile cu soare foarte generos. A fost cald, peste 20 grade, însă în unele zile mai era și vânt relativ puternic, câteodată și nori, însă ploi – nu. 

Toată Viena e despre Wolfgang Amadeus Mozart – compozitor austriac, și Gustave Klimt – pictor austriac – ambii cunoscuți la nivel mondial pentru realizările în artă. De la ciocolate „Mozart” sau „Klimt” – până la căni, tricouri, cafenele – întâlnești foarte des pe străzile orașului.

Cafe Central este, probabil, cel mai popular local printre turiști, grație istoriei sale și promovării. Uitându-vă pe Instagram veți vedea mai multe imagini în care oamenii stau la coadă și așteaptă să se elibereze o masă ca să intre, pentru a savura deserturile de acolo. Așa e și în realitate, am trecut de vreo 3 ori prin apropiere – de fiecare dată minim 10 oameni în așteptare 🙂 Nu am insistat. Și vă recomand Cafe Klimt – specialitățile lor sunt Tort Klimt, Sacher, Ștrudel de măr cu sos de vanilie și cafea vieneză. Prea delicios ca să nu te duci 🙂 Plus că locuri libere găsești 🙂

Viena a fost desemnată, în 2018, pentru al nouălea an consecutiv orașul cu cel mai înalt nivel de trai. La prima vedere acest lucru e clar, mai ales în comparație cu Chișinăul :), însă în calitate de turist nu cred că simți ce anume presupune asta, cred că localnicii știu mai bine și simt ce presupune această poziție în clasament.

În Viena se găsește unul dintre muzeele cu figurine de ceară în mărime naturală. În lume sunt doar câteva. În Europa mai sunt la Londra, Berlin, Blackpool, Amsterdam și Istanbul.

Viena e un oraș scump. Mai scump decât alte orașe europene, însă nu e cel mai scump. E mai scump pentru turiști, pentru că prețurile mai mari sunt anumele acolo unde sunt obiectivele turistice – lucru știut. Spre exemplu, intrările în muzee sunt 20-28 de euro, o apă plată mică – 3-5 euro, un cappucino – 3,50 – 5,50 euro. Desigur că totul depinde de loc, timp, dar și de alte criterii.

Mâncarea tradițională este șnițelul vienez, care, de obicei, se servește simplu cu o bucată de lămâie. Cartofii și carnea de porc se bucură de foarte mare succes. Gulașul, de asemenea, e foarte popular. Mâncarea lor e destul de consistentă și fără prea multe legume :)) dar găsești foarte ușor restaurante cu diverse tipuri de bucătării. Deserturile specifice sunt Sacherul și Ștrudelul cu măr, despre cafeaua vieneză v-am mai spus 🙂


Shopping-ul. Toate magazinele sunt în centrul istoric al orașului, însă cum centrul e cam măricel, magazinele sunt amplasate pe mai multe străzi. Totuși, poți ajunge la toate pe jos. Problema cea mai mare e că magazinele sunt prea „populate”, sunt cozi la cabine, la case 🙂 Pentru că sunt și localnici și turiști, iar dacă sunt și reduceri undeva – e dezastru 😀

Transportul. Metro-ul e foarte popular și probabil cel mai folosit. Desigur, taxiurile și mai sunt un fel de „biciclete” speciale, cu șofer – pentru două persoane, dar și multe carete trase de cai, care pornesc de la Palatul Hofburg și fac tururi prin centru. O călătorie cu careta costă 55 euro.

Dacă știi engleza nu vei avea vreo problemă de comunicare, deși ideal ar fi să cunoști și germană 😀 

Poți merge prin inima Vienei și întâlni moldoveni. Spre exemplu, trei studenți 🙂 Acest sentiment când auzi că se vorbește în limba ta 😀

Viena e orașul de unde poți merge cu trenul sau cu vaporul timp de câteva ore până la Bratislava, Praga sau Budapesta.

Aeroportul e la vreo 40 de minute de centrul orașului. De la aeroport spre oraș poți merge cu trenul.

Valuta utilizată, cred că știți și voi :D, e euro.

Și sinceră să fiu nu am prea sesizat care sunt localnicii și cum sunt ei. Poate data viitoare… 🙂

Dacă aveți unele curiozități, care nu se regăsesc aici, îmi puteți scrie pe Facebook sau Instagram. Urmează și o postare despre locurile pe car emerită să le vizitezi, atunci când ești în Viena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *