Traveling the World

Excursie pe Tărâmul Regilor Bavarezi. Neuschwanstein Castle and Hohenschwangau Castle

08/07/2019

Despre magicul Füssen deja v-am povestit, așa că mergem la următoarea locație de poveste, chiar de poveste, chiar fantastică, aș zice – Castelele Neuschwanstein și Hohenschwangau. Nu degeaba Bavaria (21 de impresii din Bavaria) se mai numește și „Tărâmul Regilor”, iar aceste castele sunt cele mai populare obiective turistice din regiune și printre cele mai populare și impresionante din Germania.

Pentru  a le explora ai nevoie de măcar jumătate de zi, asta fără a vizita interiorul, căci este distanță între ele, sunt cozi și este program anume de acces.  

Acolo am ajuns cu autobuzul, în care am urcat de la gara din Füssen, unde am fost cazați. Füssen e și considerat principalul punct care duce spre aceste castele, de asta mulți dintre turiștii cazați în alte orașe vin până în Füssen, iar de acolo iau autobuzul mai departe. Autobuzele care duc la castelele situate în satul Hohenschwangau, sunt cele cu numerele 73 și 78 și circulă la fiecare câteva minute. Distanța cu autobuzul e cam de 15 de minute (5 kilometri), cobori la stația Hohenschwangau – Alpseestraße. Biletele se cumpără în autobuz. Tur-retur costă 2,60 euro. 

Ajuns la stație, urci spre castele. De altfel, vei vedea indicatoare și foarte multă lume care merge tot încolo. Biletele pentru castele se cumpără încă până a ajunge la ele, veți vedea oficiul cu bilete – Ticket Center. Biletele se cumpără doar în ziua vizitei. Iar dacă ai făcut rezervare (se permite cu maxim 2 zile înainte), biletele le ridici, oricum, în ziua cu pricina. Și cel mai probabil vor fi și cozi „generoase 😀 Ambele castele pot fi vizitate doar în tururi ghidate, cu anumite ore de acces, în dependență de limba dorită – germană sau engleză. Este și opțiunea de „ghid audio” în mai multe limbi.

Tot acolo mai este și Museum of the Bavarian Kings – Muzeul Regilor Bavarezi, care nu are anumite ore de acces și biletele pot fi procurate chiar în muzeu. Toate prețurile sunt aici, dar dacă vizitați doar exteriorul, atunci e gratis. 

Castelul Hohenschwangau. A fost reconstruit în anii 1832-1836 de Regele Maximilian II în stilul neo-gotic, pe ruinele Castelului Schwasntein – castel care prima dată este menționat în documente în secolul 12. Până în secolul 16 a fost modificat de câteva ori și distrus în diferite războaie. În 1831 Maximilian intră în posesia ruinelor și reconstruiește castelul după planificarea originală, fiind completat cu o reședință de vânătoare pentru famlia regală. Aici și-a petrecut copilăria Regele Ludwig II. Și în fiecare vară, când era rege, petrecea câteva săptâmâni aici. Din 1928 castelul aparține Wilttelsbacher Ausgleichsfonds. Până la castel urci pe scări, el e situat ceva mai sus de Ticket Center, însă mult mai jos decâte Neuschwanstein. Grădinile regale sunt bine îngrijite și acum, iar fântânile artizanale – funcționale. 

Castelul Neuschwanstein este în stil romantic – renascentist, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat  (chiar pe munte, aș zice) aflat deasupra satului Hohenschwangau, în partea opusă de Castelul Hohenschwangau. Acesta a fost construit de Regele Ludwig II, ca refugiu personal și omagiu pentru geniul muzical Richard Wagner. Tot el a fost cel care a plătit toate lucrările de construcție.

Palatul s-a dorit a fi un refugiu personal al regelui retras, dar a fost deschis pentru publicul plătitor imediat după moartea sa în 1886. De atunci, peste 60 de milioane de oameni au vizitat Castelul Neuschwanstein până în 2008. Peste 1,3 milioane de turiști îl vizitează anual, cu un maxim de 6.000 pe zi, în timpul verii. Neuschwanstein este un simbol global al epocii romantismului. Palatul a servit ca model pentru Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită din Disneyland și a devenit o locație pentru filme ca Ludwig II (1955) al lui Helmut Käutner, Ludwig (1972) al lui Luchino Visconti și Chitty Chitty Bang Bang (1968), potrivit wikipedia.org.

Istoria palatului (aici e toată):

Castelul Vorderhohenschwangau și Castelul Hinterhohenschwangau erau așezate pe un deal accidentat cu vedere spre Castelul Schwanstein, două lacuri din apropiere (Alpsee și Schwansee) și satul. Separate doar de un șanț cu apă, ele erau formate dintr-o sală, un turn de pază și un turn-locuință fortificat. În secolul al 19-lea din castele medievale gemene au rămas doar ruine, dar cel din Hinterhohenschwangau a servit ca un loc de veghe cunoscut sub numele de Sylphenturm. Ruinele de deasupra palatului familiei au fost cunoscute de prințul moștenitor din excursiile sale. El a schițat pentru prima dată una dintre ele în 1859 în jurnalul său.

Atunci când tânărul rege a venit la putere în 1864, construirea unui nou palat în loc celor două castele ruinate a devenit primul din seria de proiecte de construire de palate. Ludovic a numit noul palat Noul Castel Hohenschwangau – numai după moartea sa a fost redenumit Neuschwanstein. Rezultatul confuz este că Hohenschwangau și Schwanstein și-au schimbat în mod efectiv numele între ele: Castelul Hohenschwangau a înlocuit ruinele Castelului Schwanstein, iar Castelul Neuschwanstein a înlocuit ruinele celor două castele Hohenschwangau. În 1868, ruinele castelelor medievale gemene au fost demolate complet, fiind aruncate în aer. Piatra de temelie a palatului a fost pusă la 5 septembrie 1869. Transportul materialelor de construcții a fost facilitat de schele și de o macara cu aburi care a ridicat materialul pe șantier. O altă macara a fost folosită la locul propriu-zis al construcției. Se menționează o cantitate impresionantă de materiale de construcție și câte 300 de muncitori activi pe zi. Au fost înregistrate și vreo 30 de cazuri de victime ale procesului de construcție. De asemenea, construcția a fost foarte costisitoare, iar prețul s-a dublat în timpul construcției, iar pentru asta Ludovig ar fi luat multe credite.

Ludovic al II-lea a trăit în palat doar un total de 172 de zile. Când Ludovic al II-lea a murit în 1886, Neuschwanstein era încă neterminat. Regele nu a intenționat niciodată să facă palatul accesibil publicului. Dar la numai șase săptămâni după moartea regelui, prințul regent Luitpold a dispus deschiderea palatului către vizitatorii plătitori și așa e până în ziua de azi. Castelul este și unul dintre cele mai frumoase 100 de locuri incluse în patrimoniul UNESCO. Anterior, citisem și un clasament cu 100 cele mai frumoase locuri de pe planetă pe care trebuie să le vezi o dată în viață, și Neuschwanstein era inclus 🙂

Drumul până la castel e cam lung, așa că înarmați-vă cu energie, mai ales că urci pe munte, și răbdare 🙂 dar efortul se merită pe deplin. Căci nu ți-ar fi trecut prin cap că așa ceva poate fi un real, un grandios castel construit pe munte abrupt 🙂 după ce vizitați castelul mergeți și la Podul Mariei, care e la vreo 20 de minute pe jos. Pe drum mai găsiți unghiuri foarte bune pentru fotografii și vederi către lacurile din regiune și către castelul Hohenshwangau. Veți avea o imagine impresionantă la Castelul Neuschwanstein de pe Marienbrücke (Podul Mariei sau Podul Pöllat). Marienbrücke traversează defileul Pöllat și este direct vizibil din Castelul Neuschwanstein. Podul a fost numit de către Ludovic al II-lea de Bavaria după mama sa, Maria a Prusiei. Anterior, podul era din lemn, iar Ludwig l-a făcut din oțel. Totuși, pe pod concomitent stau zeci de oameni și e foarte sus, jos e un râu, și podul se cam clatină… 😀 e destul de „cu emoții” experiența, dar câteva minute se poate 🙂 Nu se poate de ratat așa vedere, dacă ai ajuns până acolo!

Și la restaurantul de la „poalele” castelului se mănâncă destul de bine și chiar mai ieftin decât în Füssen 🙂 asta în caz că după atâta mers și impresii, vi se face foame! De altfel, când vei mai avea ocazia să mănânci la „restaurantul regal”?!

Postarea asta a cam ieșit cu multe cifre și informații tehnice, dar eu am depus efort ca să le aleg pe cele mai interesante, pentru că altfel ar fi de neînțeles cum a fost posibilă construcția acestui renumit palat. Recomand să le vizitați măcar o dată-n viață! Nu cred că mai există altundeva ceva similar 🙂

Următorul articol va fi despre Termele Regale din regiune și cu acela încheiem postările din Bavaria… sau poate voi scrie despre Memmingen și Munchen. Deși, cred că, pentru a scrie despre Munchen o vizită de câteva ore nu e suficientă, așa că data viitoare 😀

Călătorii frumoase să aveți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *