Traveling the World

În apropiere de Tbilisi: prima capitală a Georgiei – Mtskheta, Mănăstirea Jvari și Muzeul lui Stalin din Gori

09/08/2022

Gamarjoba!

Am scris în postarea anterioară despre Tbilisi – ce am mai văzut nou, iar acum vă voi povesti și despre ce ați putea vedea în apropiere de capitala Georgiei.

Dacă aveți puțin timp sau dacă nu vreți să faceți drum lung din Tbilisi, atunci Mtskheta – fosta și prima capitală a Georgiei, până în secolul V, este destinația potrivită. Totodată, e păcat să nu vizitezi și Mănăstirea Jvari, dar și impresionantul peisaj unde se întâlnesc, dar nu se amestecă două râuri. Iar între acestea – mai poți ajunge și la Muzeul lui Stalin din Gori, unic în lume. 

Ceea ce ar trebui să știți și ce ar trebui să învățăm noi de la georgieni e că ei practic toți cunosc istoria și poveștile locurilor ce merită vizitate… Așa că, dacă doriți să mergeți într-o excursie, nu e neapărat să apelați la vreo agenție locală, puteți opta pentru taxi. Șoferii de taxi sunt mari cunoscători, vin cu recomandări, oferă detalii. Asta mi-a amintit de Mauritius, acolo unde taximetriștii știu tot 🙂

Mănăstirea Jvari. Este cel mai important simbol al Bisericii Ortodoxe Georgiene, situată în apropiere de Mtskheta, la vreo 30 de minute de Tbilisi, din secolul VI. Este una dintre puținele biserici medievale care și-au păstrat imaginea practic neschimbată până astăzi. Se spune că în acest loc în secolul IV Sfânta Nino (Nina) a adus creștinismul, instalând o cruce. De altfel, mormântul Sf. Nino este la Mănăstirea Bodbe din regiunea Kakheti, unde eu am fost în toamna 2019 (dar despre care nu am mai scris :D). Jvari este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Aceasta e situată pe Muntele Jvari, la 656 metri. Automobilele urcă practic până sus, pe jos se merge foarte puțin. În interior mănăstirea e foarte „simplă” – piatră și icoane, ceea ce o face și mai deosebită.

Punctul unde se întâlnesc Aragvi și Kura. Pentru a putea admira această minune a naturii, nu trebuie să te deplasezi nicăieri. Cel mai bine se vede tot de pe munte, chiar de lângă Mănăstirea Jvari. Aragvi e de un albastru curat, iar Kura e de culoare cafenie, de lut. Apele lor nu se amestecă deoarece au temperaturi diferite.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Cristina Gurez (@cristina_gurez)

Muzeul lui Stalin din Gori. Nu era în planuri, însă, șoferul de taxi ne-a spus că „acum e acum”, or, Gori nu e așa de departe de Mtskheta – vreo 40 de minute, și apoi cine știe când va mai fi ocazia. Nu am fost și nici nu sunt interesată de activitatea și viața lui Stalin, dar, cu această ocazie, am mai aflat unele lucruri. Iosif Vissarionovici Stalin (cu numele real Ioseb Besarionis Dze Jughashvili) s-a născut în Gori – un oraș din partea central-estică a Georgiei, respectiv, mai târziu – în 1957, a fost deschis acest muzeu care i-a fost dedicat. Aflat în centrul orașului, în parc, muzeul e din trei părți – un palat în stil gotic, cu 2 etaje; casa unde a copilărit; vagonul cu care călătorea. În muzeu sunt foarte multe documente, fotografii din arhivă, cadouri pe care le-a primit Stalin, mobilă etc. Casa în care a copilărit e foarte mică și modestă, din lemn. Pe când vagonul, blindat – de 83 de tone, cu care mergea la conferințe și întâlniri în perioada când era conducător politic sovietic, era, să-i zic așa, luxos… cu toate condițiile. Stalin este prezentat în acest muzeu ca un mare lider, multe date din istorie fiind omise. Astfel, au avut loc unele tentative de închidere a muzeului și de transformare într-un muzeu „al ocupației sovietice”. Cea mai recentă tentativă a fost în timpul guvernării lui Saakashvili… însă lucrurile nu au fost duse la sfârșit. 

Mtskheta. Este unul dintre cele mai vechi orașe ale Georgiei, situat la 20 de kilometri de Tbilisi, și a fost prima capitală a țării – până în secolul V, când capitala a fost mutată la Tbilisi. Mtskheta este inclusă în Patrimoniul UNESCO din 1994, iar în 2014 a fost declarată drept  „Orașul Sfânt” de către Biserica Ortodoxă Georgiană (aici revenim la istoria despre Mănăstirea Jvari). Aici am vizitat Catedrala Svetitskhoveli, care e situată în „inima” orașului. Este din secolul 11 și este considerat unul dintre cele mai sfinte locuri din Georgia. Și am făcut o plimbare în imediata apropiere, pe străzile transformate în târg, unde găsești covoare, blănuri, ciorapi cu khinkali, vin, înghețată de vin etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *