Traveling the World

5 destinații perfecte. Atunci când vrei vară, dar e iarnă-n calendar!

02/12/2019

Există două categorii de oameni 😀 Cei care, iarna, merg la munte și cei care, iarna, merg la mare/ocean/plajă. După cum scriam și cu alte ocazii, eu nu am pretenții la destinații 🙂 toate-mi plac și pe toate aș vrea să le vizitez. Și, totuși, iarna, dacă aș avea de ales între frig și cald, mereu aș alege căldura, deci dacă aș alege între munți/ski și scăldat în mare, atunci soarele și plajele obțin victoria 🙂

Am scris anul trecut unde se poate de mers în vacanță la plajă, cu scăldat, acum, iarna – începând cu decembrie și mai departe… Scriam atunci de 4 țări, anul acesta am mai adăugat una superbă în colecție, așa că vă prezint cele 5 țări – Egitpt, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Mauritius și Maldive, dar 6 destinații (În UAE sunt două – Dubai și Sharjah).

Iată unde vă puteți bucura din plin de zile cu temperaturi înalte, de apă caldă de mare sau ocean, de fructe exotice și de unde reveniți cu bronz perfect și amintiri pe viață: 

1. Egipt. Sharm-el-Sheikh. Marea Roșie. E prima destinație din top pentru că e cea mai accesibilă ca și distanță și preț. Deja de câțiva ani există cursă avia charter Chișinău-Sharm-el-Sheikh, așa că nu e nimic complicat, decât de zburat vreo 4 ore 🙂 E o opțiune foarte bună pentru cei care-și doresc să meargă undeva la cald, cu plajă și soare, dar nu departe și nu scump (cu cât e mai departe, biletul de avion e mai scump – lucru știut :)), mai ales că agențiile de turism au foarte multe oferte pentru această destinație. Egiptul are o climă subtropicană. Pe malul Mării Roşie – în staţiunile turistice căutate, cum ar fi Hurghada, El Gouna, Makadi, Sharm-El-Sheik, Dahab, Nuweiba – în timpul verii se înregistrează temperaturi ridicate, ajungând la media de 40 grade C în cursul zilei. Iarna (adică în această perioadă) temperatură medie în cursul zilei este de 18-28 OC, cu vânt uşor, iar seara şi noaptea valorile de temperatura nu prea depăşesc 15 grade C. Perioada recomandată pentru baie şi plajă: martie până în octombrie. Perioada ideală pentru vizite: noiembrie – februarie. Eu am fost în Sharm-el-Sheikh în decembrie 2014-ianuarie 2015, timp de o săptămână. Am avut o petrecere de Revelion superbă acolo. După ce am revenit, am scris 25 de Curiozități, Cea mai frumoasă parte a Egiptului, Cea mai urâtă experiență, Plajele din Egipt și despre Cină în deșert :).

Recomandare: Nu vă faceți așteptări mari de la hoteluri, curățenie sau interacțiunea cu localnicii și totul va fi bine 🙂 Deși e cald, e „vară”, pentru seară și noapte – puneți în valiză și ceva cu mâneci lungi poate chiar și pantaloni, uneori e cam răcoare 🙂

2. Emiratele Arabe Unite. Dubai – Golful Piersic. Sharjah – Oceanul Indian. E vorba de două emirate vecine, puteți alege unul sau merge în ambele, dar dacă e doar unul – atunci Dubai 🙂 Desigur că, plajele sunt diferite și sunt și alte chestii distinctive. Cert e că, perioada ideală să mergi încolo e anume atunci când e iarnă la noi. Clima în Dubai este subtropicală, deşertică. Verile sunt foarte fierbinţi, fără precipitaţii, cu temperaturi diurne de 45 grade C şi nocturne în jur de 30 grade C, foarte greu de suportat fără aer condiţionat. Apa mării este foarte caldă cu o maximă de 33 grade C. Iernile sunt calde şi plăcute, cu mult soare şi cu temperaturi maxime de 25-26 grade C, cu precipitaţii mai frecvente în perioada decembrie-martie. Cea mai ploioasă este luna februarie. Temperatura apei rămâne ridicată în timpul iernii, cu 21-23 grade C, foarte plăcută pentru o baie. Cea mai bună perioadă pentru un sejur este din luna septembrie până în luna mai. Să știți că apa cea mai caldă e în Oceanul Indian. Eu am fost încolo în decembrie 2014. De fapt, am mers în Dubai, iar Sharjah a fost „bonus” – o excursie de o zi și am făcut plajă pe malul Oceanului Indian, pentru prima dată. Am scris atunci o serie de articole, unde poți afla multe lucruri despre ambele emirate – Curiozități din Dubai, Plajele, De pe cea mai înaltă clădire din lume, Deșert și Safari, Cea mai mare fântână muzicală din lume, 9 lucruri pe care poți să le faci în Dubai, Fructe din Dubai, și despre excursia în Sharjah, Oceanul Indian. Mi-a plăcut extrem de mult Dubai-ul, rămâne una dintre destinațiile mele preferate și mi-aș dori vreodată, de Revelion, să fiu acolo și să admir focurile de artificii, care sunt aruncate de pe Burj Khalifa.

Recomandare: Pregătiți-vă pentru o cultură nouă, deosebită, pentru cele mai cele – mall-uri, clădiri etc., pentru multă aventură. Înarmați-vă cu multă energie și curiozitate!

Dubai

3. Thailanda. Bangkok. Hua Hin (la 2 ore de Bangkok). E, cu siguranță, o destinație exotică, deosebită, de vizitat. Deși, da, departe. Chișinău-Istanbul – cam 2 ore, Istanbul – Bangkok – 9-11 ore, în dependență de condițiile meteo. Nu e ușor, nu e aproape, dar se merită. Da, e foarte cald acolo, când la noi e iarnă, Oceanul Pacific, ce mărginește plajele din Hua Hin, este foarte cald (cea mai caldă apă în care m-am scăldat vreodată), iar cultura e cu totul altfel de ceea ce vezi prin Europa și Africa. Cele mai bune luni pentru a merge la Bangkok sunt lunile Ianuarie, Februarie, Martie, Noiembrie și Decembrie. În medie, cele mai calde luni din Bangkok sunt lunile Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie, August și Septembrie – temperaturile sunt 29-34 grade. Sigur că, în Thailanda sunt multe alte zone cu plaje, populare, unde te poți bucura de un sejur fierbinte. După vacanța din decembrie 2015-2016, am scris despre:  Curiozități Thailandeze, Hua Hin ca stațiune de vacanță, Cel mai vizitat loc din Bangkok, Bucătăria Thailandeză, 10 lucruri de făcut/locuri de văzut în Bangkok, Oceanul și Plajele, Elefanții, Piața plutitoare.

Recomandare: Nu așteptăți să se vorbească prea multă engleză acolo. Fiți pregătiți pentru diferența mare de grade, când coborâți din avion (e saună :)). Și să știți că la ei puțin picant e picant, iar picant e Doamne Ferește 🙂

4. Mauritius, Flic-en-Flac. Oceanul Indian. Da, apa e caldă, plajele fine, natura e frumoasă, iar mâncarea… găsești din toate bucătăriile 🙂 E o destinație perfectă dacă vrei iarnă pe timp de vară. Zborul Chișinău-Istanbul-Port Louis e de aproximativ 2 ore și încă vreo 9 🙂 Un pic mai puțin decât până în Thailanda. Dar e o experiență care trebuie trăită, Asia și Africa sunt diferite, Thailanda și Mauritius sunt diferite. Mauritius e un mix de culturi, așa că vei descoperi multe lucruri interesante. În Mauritius vară e în perioada noiembrie-aprilie și atunci e și perioada ideală de mers în vacanță, în mai-octombrie e iarnă și plouă mult și des 🙂 Temperatura medie e 27-30 grade, e timp perfect de plajă și, totodată, să nu te sufoci 🙂 Mauritius este o destinație ideala pentru a îmbina pasivul cu activul, adică statul la plajă, dar și descoperitul insulei – sunt atâtea locuri de văzut… Am scris despre Curiozități din Mauritius, Insula Cerbilor, Lucruri de făcut și locuri de văzut în Mauritius.

Recomandare: Neapărat, nu vă limitați doar la stat pe plajă, sunt multe locuri de vizitat și lucruri de făcut. Evitați capitala – Port Louis, nu va fi nici o pierdere. Dacă știți franceza, atunci să știți că mai degrabă auzi franceza pe acolo, ce-i drept toți știu și engleză 🙂 Pentru excursii sigure, rapide și ghidate, apelați la taxi, la șoferii de taxi 🙂 Savurați din plin vacanța!

5. Maldive. E, cu siguranță, o destinație de vis și e perfectă, mai ales, dacă vrei să te odihnești, odihnești și iar odihnești. Nu voi recomanda o insulă anume, or Maldive are doar 😀 1192 de insule, dintre care doar 250 sunt locuite, 80 fiind resorturi turistice. Diferența dintre o insulă locuită și un resort e cam de la cer la pământ, așa că dacă vreți să savurați acele Maldive pe care le-ați văzut în filme și pe Instagram, iar dacă optați pentru o insulă cu localnici, v-aș recomanda mai degrabă Thailanda 🙂 Cred că anume pe o astfel de insulă Maldive pierd din farmec (am fost în excursie și am văzut). Maldive oferă pachete la diferite prețuri, așa că, după buget, poți merge la un resort de lux sau la unul mai modest, însă să știți că plajele și oceanul sunt la fel – pur și simplu, superbe! Apa e caldă, chiar foarte caldă (dacă e să comparăm cu alte destinații), iar plajele albe sunt extrem de fine! Cu mare plăcere aș reveni acolo 🙂 Am scris despre: 33 de curiozități din Maldive, Maldive – partea frumoasă. Ce trebuie să știi când alegi o insulă-resort și Maldive, dincolo de lux. La ce să te aștepți dacă mergi pe o insulă cu localnici.

Recomandare: Dacă mergeți pe insulă-resort, neapărat mergeți și pe o insulă cu localnici. Oricum timp de leneveală veți avea suficient. Dacă mergeți pe o insulă cu localnici, puteți plăti o zi pe o insulă-resort… Puteți merge în excursii – să vedeți delfini sau rechini, însă la terasa barului de pe insula unde eram, ei veneau și fără plată… așa că, aveți grijă pe ce plătiți 🙂

E clar lucru că pentru destinațiile mai îndepărtate e mai bine să vă pregătiți din timp – îndeosebi la capitolul bilete, or acum, în sezon, pot costa dublu-triplu :), iar locurile de cazare sunt mai puține și tot mai scumpe. Egipul e varianta cea mai bună, acum, din mai multe puncte de vedere distanță/durata zborului, prețuri, fus orar…, dar dacă este posibilitate – de ce nu, chiar și Mexic, Bahamas sau Australia 🙂

Sper că v-am trezit gust de vacanță și de vară…! 🙂 Al meu gust niciodată nu doarme 😀

Pentru fotografii, alte postări și întrebări – urmăriți-mă și scrieți-mi pe Facebook și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *