Traveling the World

33 de curiozități din Maldive

21/01/2019

Acum că am scris despre cum a fost 2018, îndeosebi cât de darnic a fost la capitolul călătorii – trec la articolele despre Maldive. Cred că vor fi două, dar nu sunt sigură. Fotografii am foarte multe, dar am puține locuri pe care să vi le arăt 🙂

Nu mai întind vorba și, tradițional, trecem la impresii și curiozități… despre Maldive:

1.Maldive, după cum am mai spus pe rețele, a fost un vis al meu, o destinație din topul celor pe care aș vrea neapărat să vizitez 🙂 și s-a întâmplat deja… )

2.De multe ori, mai în glumă – mai în serios, ziceam că în Maldive voi merge în „luna de miere” :))) acum că lucrurile au decurs altfel și foarte bine 😀 am ajuns înainte, dar nu e problemă – destinații sunt încă tare multe 😀

3.Zborul e lung, da 🙂 dar nu cel mai lung de până acum. Chișinău – Istanbul – 1 oră și 10 minute, Istanbul – Male – 7 ore și 30 de minute. Ca un fel de „bonus”, înapoi, Male – Istanbul e 8 ore și 30 de minute 🙂 Foarte suficient ca să dormi o noapte întreagă sau să privește câteva filme!

4.Maldive sau Insulele Maldive, oficial Republica Maldive, este o țară insulară formată dintr-un grup de atoli din Oceanul Indian, situat la sud-vest de India în Marea Laccadivelor din Oceanul Indian.

5.Maldive e un arhipelag de 1192 de insule, dintre care doar 250 sunt locuite – 80 sunt resorturi turistice.

6.Diferența dintre o insulă locuită și un resort e cam de la cer la pământ 🙂 O să vă explic în altă postare ce anume)

7.Din secolul al III-lea budismul a fost religia principală a locuitorilor, până în 1153 când în arhipelag a fost introdus islamul. Sunt musulmani, așa că pe insulele cu băștinași, neapărat, există moschei și rugăciunile sunt citite de câteva ore pe zi, timp de câteva minute.

8.În 1965, arhipelagul devine independent, iar din 1968 forma de organizare statală este republica.

9.Maldive sărbătorește ziua națională la 26 iulie.

10.Capitala este Male.

11.Maldive este cel mai mic stat asiatic, atât din punct de vedere al populației cât și al suprafeței.

12.Maldive este statul cu cea mai mică altitudine maximă din lume.

13.Limba oficială este divehi.

14.Moneda națională este Rupia Maldiviană.

15. Cea mai bună perioadă pentru a merge în Maldive este din decembrie până în aprilie, adică atunci când la noi e oficial iarnă, iar la ei e vara – anotimpul secetos. Din mai până în noiembrie e anotimpul umed, adică plouă mult și des.

16.Apă potabilă în Maldive nu există, dar există apă în ocean, așa că ei o filtrează și o îmbuteliază. În 2004, după un tsunami devastator, când majoritatea insulelor au fost inundate, oamenii au rămas fără apă potabilă, astfel Guvernul a dat vase mari și colectau apă de ploaie pentru alimentație.

17.Maldive nu produce nimic altceva decât fructe. Cel puțin asta ne-au spus cei de pe insulă. Fructele cele mai populare acum sunt baby bananele, anansul, papaya (foarte multă), mango, mangosteen, fructul dragonului, pepene verde și galben și altele. Merele și portocalele erau importate.

18.Femeile (localnicele) poartă doar hainele specifice religiei lor, de culoare neagră, pot fi doar cu unele detalii – buline sau floricele.

19.În resorturi all inclusive. Pe insulă se mătură peste tot în fiecare zi și în fiecare seară se face ordine/se mătură pe plajă. În camere se face ordine de 2 ori pe zi. Turiștii locuiesc în casuțe pe plajă sau în grădini sau în apartamente, în dependență deja… Mâncarea nu e foarte multă, dar echilibrată și include diverse bucătării: europene și asiatice. Delicios 🙂 Internetul nu e inclus (probabil sunt cazuri diferite) – cam 30 euro pentru 7 zile. Există foarte multe terenuri și activități sportive. Statul pe șezlong, scăldatul în ocean, cititul și dormitul sunt principalele activități într-un resort 😀

20.În principiu, costumele de baie sunt principalele haine de care ai nevoie. Încălțăminte chiar nu trebuie, dacă nu ai problema cu mersul prin nisip desculț. Și, bine, eventual, o rochie pentru a merge la masă 😀

21.Revelionul în Maldive a fost unul dintre cele mai vesele și memorabile. A fost organizată o mare petrecere pe plajă, chiar pe mal de ocean, cu muzică live, multă distracție, premii și ,evident, cu mâncare și băutură 🙂

22.Alcool (din cauza religiei). Pe insulele cu localnici nu se găsește pic de alcool, iar dacă (cumva) aduci alcool riști să fii arestat. De altfel, alcoolul este interzis în bagaj, la intrarea în țară și, dacă îl ai, atunci este confiscat. Pentru turiștii care aleg să se odihnească pe o insulă cu localnici, atunci, în ocean, există o corabie unde se vinde alcool. Pe insulele-resort nu există nici o problemă în acest sens 🙂

23.Natura e foarte bogată și frumoasă. E multă verdeață 🙂

24.Ploile, dacă vin, durează doar câteva minute și imediat totul revine la normal: cer senin, soare, armonie.

25.Fluxul și refluxul sunt lucruri obișnuite acolo, așa că noaptea s-ar putea să dormi pe fundalul valurilor „nervoase” și puternice ale oceanului.

26.Diferența e de 3 ore. Adică, în Maldive, am întâlnit anul 2019 la ora 21.00 – ora Moldovei.

27.Prețurile în resorturi sunt destul de măricele, dacă nu ai totul inclus. spre exemplu, o cola 0,33 e 5 dolari, o bere de 0,5 e 6,50 dolari, o nucă de cocos – 7 dolari. O salată sau un burger e peste 10 dolari. Poți cumpăra suveniruri de acolo, altceva nu prea este ce.

28.Suveniruri sau alte produse pot fi cumpărate pe insulele locuite de maldivieni. Totuși, ei nu prea au lucruri făcute de ei, mai degrabă sunt aduse din Indonezia sau China, așa că fiți atenți. Dacă și, spre exemplu, ajungi într-un atelier local, totul costă destul de mult 🙂

29.Excursiile pe alte insule costă de la 40 USD și poate ajunge până aproape de 200, de exemplu „întâlnirea” cu delfinii sau cu țestoasele. Nu am fost, dar am fost pe o insulă cu localnici. Voi scrie, ulterior.

30.Transportul public în Maldive sunt bărcile. De pe o insulă pe alta, doar așa te poți deplasa. Dar, da, mai este și avionul.

31.Maldive are două aeroporturi internaționale – Hulhumale și Velana și trei aeroporturi locale.

32.Transferul de la aeroport se face cu barca cu viteză sau cu un avion mic (dacă e o insulă mai mare).

33. Cea mai frumoasă parte a Maldivelor e plajele și Oceanul. Culorile sunt superbe. Anume acolo am văzut cel mai alb și am simțit cel mai fin nisip și, desigur, azuriul apei e spectaculos.

Desigur că, recomand să mergeți în Maldive, pentru că dacă nu ajungi nu știi cum e și nici nu poți ști că acolo nu e doar lux, dar e și multă sărăcie, murdărie, neglijență.

Cam astea ar fi cele mai importante concluzii și curiozități, deși știu că după publicare îmi voi aminti și altele. Dacă mai aveți curiozități sau dacă aveți întrebări, scrieți-mi pe Facebook sau pe Instagram – vă voi răspunde cu drag 🙂 Să aveți doar experiențe și destinații frumoase!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *