Traveling the World

Minim 22 de curiozități și impresii din Miami, Florida. Prima mea călătorie în SUA

27/02/2020

În sfârșit a venit ziua când am ajuns să public articolul acesta – primul din Miami, primul din… America, America, America! 🙂 În mod tradițional, încep cu impresii generale și curiozități locale, iar apoi vor urma și recomandări despre Miami Beach, Downtown Miami, dar și… Key West. Evident că textul acesta ar fi inclus mai multe detalii, dacă l-aș fi scris pe impresii proaspete (au fost motive serioase), dar, totuși, dacă rămâne ceva neatins, vă răspund 🙂

Așadar, iată cele mai importante și interesante detalii legate de prima mea călătorie în SUA și prima destinație – Miami, Florida, îndeosebi din Miami Beach, unde am stat cel mai mult:

Viza. Acesta, cred că, e subiectul nr.1. Toți întreabă: ți-au dat viză?! cum ai reușit să obții viză?… și tot așa. Normal că fără ea nici nu e cazul de vorbit sau de făcut mai mult, or fără viză SUA rămâne doar vis – bun, dacă vorbim de calitatea de turist, așa sunt și altfel de căi, documente… Pentru că viza însemna un mare risc, biletele au fost cumpărate cu posibilitatea de a fi schimbate pe altă destinație, iar cazarea a fost doar rezervată, nu și achitată 🙂 După completarea cererii online, am achitat taxa oficială  – 160 USD sau 2880 de lei, și am făcut programarea la interviu, care nu a fost posibilă mai devreme de 2-3 săptămâni de la depunerea cererii. Cred că, am avut două mari avantaje, grație cărora am primit viza: am aplicat la viză „de grup” – nu mergeam singură în SUA, și am un pașaport plin cu ștampile și destinații, mai am doar vreo 5 pagini libere 🙂 și, evident că, s-au făcut verificări: am și blog de călătorii, dar și conturi pe rețelele de socializare pline cu imagini din diverse destinații (mă laud și eu J)… mi se pare că e clar că nu merg ca să rămân acolo 🙂 nu pe mai mult de 6 luni, conform legii 😀 Chiar nu.

Biletele și cazarea. După cum spuneam mai sus, au fost cumpărate cu posibilitatea de a fi schimbate pe o altă destinație, în caz că nu obținem viza, or biletele le-am cumpărat mult mai devreme și am stat și am așteptat cu emoții până la interviu 🙂 Am zburat pe cursele Chișinău-Istanbul-Miami. Iar cazarea poate fi aleasă una cu achitare parțială/rezervare/cu posibilitate de returnare a plății, pentru a nu pierde banii, în caz că, iarăși, viza nu e…

De ce Miami? Păstrând frumoasa tradiție de a merge la călduț în perioada sărbătorilor de iarnă, Miami a fost destinația optimă, care să îmbine zgârâie-norii cu plajele, oceanul și soarele. Și să fie o destinație absolut nouă, pentru mine chiar o țară, o direcție nouă, un continent nou 🙂

Zborul Istanbul-Miami a fost cel mai lung zbor al meu, de până acum – 11 ore 45 de minute. Am reușit să privesc 4 filme 🙂 și să dorm vreo oră. Înapoi a fost cu o oră mai puțin.

Miami este capitala comitatului Miami-Dade, statul american Florida.

La recensământul din 2000, populația orașului propriu-zis era de 362,470 locuitori, iar a întregii arii metropolitane, care include comitatele Miami-Dade, Broward și Palm Beach, de 5,5 milioane de persoane – potrivit wikipedia.org.

Miami este capitala economică a statului Florida și o stațiune turistică de renume mondial.

Miami, în 2010, a fost clasificat drept al șaptelea oraș din Statele Unite în privința finanțelor, comerțului, culturii, divertismentului, modei, educației și în alte sectoare. S-a clasat pe locul 33 în topul orașelor din lume.

În 2008, revista Forbes a declarat Miami ca fiind „Cel Mai Curat Oraș din America”, datorită calității aerului pe toată perioada anului, numeroaselor spații verzi, apei bune de băut, străzilor curate și programului răspândit de reciclare.

Miami s-a clasat pe primul loc în privința celor mai bogate orașe din SUA și pe locul cinci ca putere de cumpărare, conform unui studiu din 2009 al UBS.

Miami este supranumit „Capitala Americii Latine”. Este al doilea cel mai mare oraș din SUA (după El Paso) cu o majoritate vorbitoare de limbă spaniolă și cel mai mare oraș din punct de vedere al comunității Cubanez-Americane. Pe străzile Miami Beach, cel mai probabil, vei auzi mai multă spaniolă decât engleză, sau cel puțin în mod egal.

Miami și Florida, în general, e un mix de americani, mexicani, cubanezi (având în vedere mai multe evenimente istorice), așa că chiar de la aeroport am văzut mai mulți localnici, angajați, vorbind spaniolă și cu fizic tipic acestor țări. La o primă impresie ai zice că – fie ești la câteva sute de kilometri în Cuba sau la câteva mii de kilometri în Mexic. Florida a fost inițial o colonie a Spaniei din zona cunoscută ca La Florida, care a fost cedată Statelor Unite ca parte a tratatului din 1819, cunoscut ca Tratatul Adams-Onís. Se zice că spaniolii au dat Florida cu 5 milioane de dolari (ne-a spus un ghid de acolo))), dar „realitatea istorică este că nici o sumă de bani nu a fost plătită sau primită. În realitate, au fost redefinite noi sfere de influență, Statele Unite au primit zonele Florida și Oregon, respectiv Spania a pretins și obținut control asupra Texas-ului” – potrivit wikipedia.org. Acest amestec de popoare și culturi se simte în tot – în limba vorbită, în bucate, în comportament, în localuri…

Centrul orașului Miami și Sudul Floridei sunt casa celor mai mari concentrații de bănci internaționale din Statele Unite și este casa a multor companii mari, naționale și internaționale.

Pentru mai mult de douăzeci de ani Portul din Miami, cunoscut și-n calitate de „Capitala Croazierelor Lumii”, a fost numărul unu în privința vaselor de croazieră și în curent este cel mai aglomerat port din lume în privința traficului de pasageri și vaselor de croazieră. Aici și am văzut vase de croazieră de dimensiuni impresionante, cum văzusem până acum doar în filme și-n fotografii.

Miami e pe locul trei în topul orașelor cu cele mai înalte zgârie-nori din SUA, după New York și Chicago. Le-am admirat și mix-ul de zgârie nori și ape azurii e ceva deosebit, parcă de pe tapete 🙂 Acum rămâne să ajung și-n celelalte două, să văd pe cele și mai și.

Acolo a fost prima mea întâlnire cu Oceanul Atlantic, cu valuri mari-mari și cu apă rece. Nu e comparabil cu Indian (care e cald, foarte cald), dar are specificul său și pare/este destul de puternic, impunător și cu culori intense – așa că nu am folosit filtre la fotografii, am zis să fie natura așa cum o vede obiectivul.

Pe plajele din Miami Beach consumul de alcool e interzis, dar și utilizarea produselor de sticlă, obiectelor ascuțite… Și nici „business” nu se face, decât într-o zi a venit cineva cu nuci de cocos – 5USD, în rest sunt doar niște rulote unde se vând gustări și limonade, sucuri, cafea…

Fiecare al treilea, poate chiar al doilea, restaurant este cu specific cubanez sau mexican.

Margarita, Mojito și berea Corona sunt cele mai populare băuturi, iar burrito, tacos, cuban bowl – cele mai populare bucate. Evident, și burgerii americani, deși nu i-am văzut peste tot 🙂

Prețurile. Acesta e subiectul cel mai dureros în această destinație. În Miami e scump. Și cred că a fost destinația cu cele mai mari prețuri la mâncare și intrări în anumite locuri. Probabil că întrece și Dubai-ul la acest capitol. Dar sunt prețuri și prețuri, totul depinde. Iar ce ține de mâncare, se poate de cumpărat produse sau bucate gata din supermaket-uri și atunci bugetul nu va suferi foarte mult. Spre exemplu, în localuri o bere mică e minim 6 dolari, un cocktail – 8-17 dolari, un burger – de la 13 USD, salată – de la 8 USD. Dacă vorbim de carne, atunci mai puțin de 13USD nu ai cum să scoți per porție. În unele cazuri și porțiile sunt mari, însă nu în toate… Este transport public mult, inclusiv un troleibuz special gratis, cu care poți călători. Așa că soluții sunt diferite.

Miami e echivalent și cu Ocean Drive. Cine nu a auzit de celebra stradă din Miami Beach? Pe care s-au filmat mai multe producții de cinema și care a fost cântată de diferiți artiști în piesele lor. Acolo e locul distracției, opulenței, a clădirilor Art Deco și a vilei Versace… deci e strada pe unde trebuie să mergi, dacă ajungi în Miami. 

Plahotniuc. Am primit minim 5 mesaje/întrebări dacă am fost în Miami ca să fac interviu cu el. Nu. Și plus că Miami e Miami, nu dai peste oameni chia așa… :)… deși am văzut moldoveni pe plajă într-o zi…

Miami are specificul său, solicitările și prețurile sale, dar a fost și e o destinație de vis, pentru mine. Și cred că e frumos să ajungi acolo măcar o dată în viață.

Vacanța în Miami înseamnă și câteva recorduri personale:

-Prima călătorie, prima dată – în SUA. Vis împlinit 🙂

-Prima vacanță unde fusul orar a fost „invers” și respectiv zborul a fost „invers” :), nu ca-n Asia și Africa 🙂

-Cel mai lung zbor – aproape 12 ore

-Prima dată m-am scăldat în Oceanul Atlantic

Cam atât aici. Urmează și locuri, activități și recomandări pentru o vacanță în Miami 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *