Citește o nouă versiune a acestui articol, din iulie 2018. De asemenea, te îndemn să vezi De ce îmi plac all inclusive-urile din Turcia. Sper să îți placă și să fie utile!
Fiind săptămâna trecută (Oh, ce mai trece timpul, parcă nici nu am fost))) în vacanță în Antalya, Turcia, am scris de situația actuală de acolo, iar după aceasta am primit mai multe întrebări, chiar și de la persoane pe care nu le cunosc, despre stațiunile și plajele de acolo – asta după ce am menționat că am fost în 3 stațiuni până acum. Așadar, vă scriu câte un pic despre fiecare stațiune, în care m-am bronzat și m-am răcorit în valurile Mării Mediteraniene.
Alanya. Prima dată când am ajuns în Antalya a fost în 2010. De altfel, acum îmi dau seama că atunci în iunie 2010, după bacalaureat, am zburat prima dată cu avionul și am vizitat o altă țară. Aveam 18 ani…Eh, ce senzații! 🙂
Stațiunea se află la 120 km de aeroportul din Antalya – acesta aș spune eu că e cel mai mare minus. Asta înseamnă 2-3 ore cu autocarul, în dependență de hotelul unde mergeți, pentru că s-ar putea să îi petreceți pe toți din autocar…) În rest, plajele de nisip galben sunt fine, iar apele sunt curate și albastre – așa cum Mediterana. Îmi amintesc de hotelul unde am stat o săptămână și știu că alături era un munte de la care era așa un pic mai răcoare, însă, totuți, Alanya nu este o stațiune influențată de munții de acolo, spre exemplu cum e Kemer. Din cauza distanței de la aeroport și prețurile la pachetele turistice sunt un pic mai mici.
Kemer. Acolo am fost anul trecut, în luna aprilie. Da, aprilie (între 20 aprilie și 1 mai, cam așa)! 🙂 Anul trecut însă a fost cald spre deosebire de acest an, am reușit să mă bronzez chiar foarte bine, doar serile erau reci. Kemer e la 40 km de Aeroportul din Antalya. Deci, cam o treime din drumul până în Alanya. Kemer este o stațiune foarte populară și îmbină perfect marea cu munții, pentru cei pasionați și de munte, Kemer e ideal – le ai pe ambele. Minusurile ar fi faptul că din cauza Munților Taurului (așa se numesc) acolo este mai rece cu 2-3 grade decât în alte stațiuni și desigur nopțile mai răcoroase. Totuși, minusul major, după mine, sunt plajele din pietriș. Și dacă unele plaje sunt din pietriș mărunt, unele intrări în apă sunt pietre mari, lunecoase – e zonă muntoasă, deci e mare la poale de munte 🙂 Kemer-ul e popular la capitolul distracție, sunt în apropiere mai multe cluburi unde vin turiști și din alte stațiuni. Vă las aici un articol despre plaje, scris anul trecut.
A photo posted by Travelgirl (@cristina_gurez) on
Belek. Aici am fost în iulie 2012 și în iunie 2016 – adică săptămâna trecută 😀 Se află la doar 35 km de aeroport, însă hotelul nostru din aces an a fost la maxim 20km de aeroport – cam 25 minute, în 2012 era la 30 km. Belek este considerată cea mai scumpă/de lux stațiune, deși prețurile hotelurilor sunt destul de variate, dar, cu siguranță, mai mari decât în Alanya și Kemer, pentru că plajele sunt de nisip fin, apele curate. Totodată, Belek e considerată și cea mai caldă și chiar fierbinte (în plin sezon) stațiune din Antalya.
Stațiunea e renumită pentru terenurile de golf, ce-i drept eu nu am avut treabă cu asta :)) Cel mai scump hotel e Mardan Palace – o vacanță de două persoane costă cam 2 mii euro. Mulți nu cunosc ce e acolo, dar se zice că e lux și mult „aur” 🙂 Despre el se vorbește, însă, în Belek puteți găsi și hoteluri pentru un buget mai modest. Dintre toate stațiunile, Belek e cea mai apropiată, caldă, și cu cele mai bune plaje. Orășelul Belek e la vreo jumătate de oră distanță, însă acolo veți vedea mai mult magazine cu prețuri exagerate și un centru micuț și drăguț cu o peșteră improvizată.
Mai există și stațiunile Konyaalty, Side, Lara-Kundu și Tekirova. Acolo încă nu am ajuns și nu vă pot spune prea multe. Ce-i drept, acum locuiam foarte aproape de Lara-Kundu, am ajuns în orășel – acolo sunt multe piețe, hoteluri și e stațiune vecină cu Belek. De Tekirova știu că e ceva mai departe de Kemer, adică tot în zonă muntoasă. Cam atât aici 🙂
Nu uitați când ajungeți pe Aeroportul din Antalya, există o fântână arteziană. Legendele călătorilor spun că trebuie să arunci acolo o monedă ca să mai revii. Eu am aruncat în 2010 și am tot revenit 😀
Dacă aveți întrebări sau mai doriți anumite detalii, vă stau la dispoziție pe Facebook și Instagram, și puteți să mă urmăriți pe pagina blogului. Vacanțe frumoase!
Cel mai bun lucru totusi cred ca sunt vacantele !!!!
cu siguranță!!!