Offline | Traveling the World

Alanya, Kemer, Belek, Lara. Which one is the best?

12/07/2018

După ce am scris De ce îmi plac all inclusive-urile din Turcia, cred că e cazul să vă spun și ce stațiuni îmi plac mai mult.

Până acum am vizitat patru, așa că mă refer anume la acestea, pentru că le-am „testat” și pe unele chiar le cunosc bine:

Alanya. Prima dată când am fost în vacanță în Turcia am fost în Alanya. Era în 2010. Desigur că, cel mai greu a fost drumul cu autocarul – cam vreo 2 ore 🙂 greu pentru un călător fără experiență (atunci) :). Stațiunea se află la 130 km de aeroportul din Antalya și, probabil, acesta e cel mai mare dezavantaj. Plajele sunt fine, de nisip galben, iar apele sunt curate și albastre – așa cum e Marea Mediterană. În apropiere sunt și munți, așa că este și ceva aer mai răcoros, nu e doar saună 😀 De menționat că, din cauza distanței mai mari de la aeroport, prețurile pachetelor sunt mai mici comparativ cu stațiunile mai apropiate de acesta.

Kemer. Am fost în aprilie 2015, înainte de deschiderea sezonului oficial – la 1 mai, însă am avut parte de vreme foarte bună pentru aprilie – m-am bronzat și scăldat. Stațiunea e la 40 km de aeroportul din Antalya, vreo 40-50 de minute distanță și cam o treime din drumul până în Alanya :). Kemer-ul îmbină perfect marea cu munții. Și tot munții sunt și avantajul, și dezavantajul acestei destinații. Din cauza munților serile și diminețile sunt răcoroase, însă când sunt 40 de grade în Belek, acolo e tocmai bine :). Totodată, există riscul ploilor mai dese, iar prețurile sunt mai mici decât în Belek sau Lara, spre exemplu, dar, da, sunt și hoteluri mai scumpe 🙂 Și, în general, e o destinație considerată mai „răcoroasă”. Totuși, marele minus al destinației este că plajele sunt din pietriș, iar intrarea în apă poate fi din pietre mari, ascuțite, reci și periculoase. De obicei, plajele se acoperă cu nisip care este adus din altă parte. Kemer-ul e recomandat nu doar pentru munți, ci și distracție, sunt în apropiere mai multe cluburi unde vin turiști și din alte stațiuni. Pot fi și piețe tradiționale în apropierea hotelurilor, ceea ce e fain.

Belek. Aici am fost în iulie 2012 și în iunie 2017, în două hoteluri diferite. De altfel, nici nu văd logica de a merge de câteva ori în același hotel, având în vedere cât de multe are Turcia, dar mă rog 🙂 Belek-ul se află la 35 de kilometri de aeroport, însă în dependență de hotelul ales și amplasarea lui s-ar putea să ai norocul să mergi doar 20-25 de kilometri 🙂 deci cam 25-40 de minute. Stațiunea este considerată de lux, aici prețurile sunt mai mari decât în Alanya sau Kemer, spre exemplu, dar, iarăși, depinde! de hotelul ales, de distanță, de facilitățile dorite. Plajele sunt superbe, foarte fine, unele dintre cele mai bune de pe litoralul turcesc și apa e curată, „albastră” 🙂 De asemenea, Belek e considerată și cea mai caldă și chiar fierbinte (în plin sezon) stațiune din Antalya și cunoscută și pentru terenurile de golf, în caz că știți cum se joacă și vă place! Orașul Belek e la vreo 30 de minute distanță, însă nu vă recomand shopping-ul acolo, iar dacă doriți să vizitați, să știți că nu prea aveți ce, dar o plimbare e ok.

Lara. Aici am fost de două ori – în 2016 și în 2018. Cel mai mult îmi place și marele avantaj e distanța de la aeroport 🙂 e cea mai apropiată stațiune, la doar 18 kilometri – aproximativ 20-25 de minute cu transport. Lara este într-un fel și o suburbie a Antalyei – la vreo 35 de minute distanță, deci nu e greu de ajuns și acolo (puteți merge în Antalya la shopping, sunt câteva mall-uri acolo). Lara, precum Belek-ul, își răsfață turiștii cu plaje fine, de nisip galben, care-ți frige tălpile în iulie :D, cu apă curată și azurie, cu temperaturi înalte și, desigur, mult mult soare. Tot în Lara sunt foarte multe aquapark-uri și piețe în apropiere.

Deci, în concluzie, vă spun că mie îmi plac cel mai mult stațiunile Lara și Belek, pentru că-s aproape de aeroport, pentru că au cele mai bune plaje și pentru că riscul de precipitații sau perioade răcoroase sunt mai mici 🙂 iar eu sunt omul care iubește soarele și prefer, de ce nu, să ajung cât mai repede acolo unde m-am pornit! 🙂

Știu că mai mulți conaționali de-ai noștri merg și la hotelurile din Side și Tekirova, însă nu am fost acolo, așa că întrebați-i pe cei care cunosc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *