Offline

Ce am făcut 2 săptămâni în Georgia (cea mai lungă ședere a mea peste hotare)

05/11/2019

Timpul trece atât de repede încât deja e 5 noiembrie, însă exact o lună în urmă eram în Georgia, la mijloc de aventură, ca să-i zic așa 🙂 M-am aflat acolo 2 săptămâni, dacă e să calculăm zilele de lucru, dar mai exact – 12 zile. Și asta e cea mai lungă ședere a mea peste hotare. Până acum „recordul” fiind de 10 zile 🙂

Unii se mai întreabă și mă întreabă ce am făcut în Georgia? Când eram acolo, am primit câteva mesaje pe Instagram de genul „iar vacanță”, „mai ai?!” 😀 adevărul e că nu a fost o vacanță, însă dacă să spunem că fiecare plecare peste hotare e o vacanță, atunci da! Asta sună tare bine!

De altfel, călătoria mea în Georgia „începuse” mult mai devreme, adică prin primăvară – prim martie-aprilie, când am aplicat la proiectul „Reach for Democracy” desfășurat de Eastern European Centre for Multiparty Democracy (EECMD). Am depus dosarul de aplicare și aproape că am uitat de el. Dar în mai am fost invitată la interviu pentru început de iunie. Interviul a fost live, la Chișinău, în limba engleză și am vorbit despre democrație, jurnalism, politica moldovenească, dialogul între partide, probleme… Rezultatele au venit destul de târziu, spre final de iulie, când și uitasem, căci la un moment dat zisesem că probabil deja au selectat și nu și pe mine 🙂 Dar, nu 😀 Eram și eu! Și foarte repede totul a fost organizat, încât pe final de iulie deja știam că pe final de septembrie voi fi în Georgia.


În Georgia îmi doream să ajung încă de vreo 5-6 ani în urmă, când participasem la alte școli dedicate tinerilor din Parteneriatul Estic, și cunoscusem câțiva georgieni, aflasem mai multe lucruri interesante despre țara lor, plus că și de la ai noștri am auzit atâtea bune despre Georgia, că era obligatoriu să ajung! Și a venit momentul potrivit.

Deși pe rețele s-a părut că doar am călătorit și m-am odihnit aproape continuu nu e așa, nici pe departe 🙂 De facto, am avut două jumătăți de zi pentru Tbilisi, aproape o zi (o duminică) pentru Signaghi – Orașul Dragostei (3 ore fiind doar pe drum), și în ultima zi vreo 3 ore pentru Telavi – capitala regiunii Kakheti, care se afla la nici 30 de minute de locul cazării. Despre toate aceste orașe voi scrie separat.

Mai mult, însă, în Georgia am învățat. Nu doar cultura și obiectivele turistice, dar am învățat despre partide, dialogul între partide, despre politică, despre sisteme electorale, formule electorale, ideologii politice, SWOT,… Am avut și teorie și activități practice. Multe. Și program de dimineață până seară. Cu traineri din Georgia și Olanda. Am băut cafea multișoară (după cum ați remarcat mai mulți în stories și mi-ați scris :)) La început când aplicasem, eram sceptică. Eram sceptică și după ce am fost selectată. Îmi era frică de faptul că mă voi plictisi, că e prea mult timp, că demult nu m-am mai simțit studentă și că s-ar putea să nu știu cum mai repede să treacă timpul și să regret decizia, mai ales că plecam în plină campanie electorală, când era nevoie să fiu și aici 🙂 Am lucrat, în paralel, de acolo. Nu atât de mult cât aș fi făcut pe loc, dar cât a fost posibil. Am îmbinat învățatul cu munca și cu exploratul. Și a fost frumos! Și nu m-am plictisit. Și mi-a plăcut! Dar, dacă sincer, după mai multe experiențe, 7-10 zile cred că e ideal pentru călătorii/vacanțe/plecări lungi, pentru citybreak-uri – 2-4 zile. Cel puțin pentru mine așa e! Mai mult de 10 zile e cam mult 🙂 deși mai cred că m-aș putea obișnui…)

La final de „școală” am primit diploma, care confirmă că eu am fost acolo și am participat. Plus că, e și amintire bună. Și am aflat că proiectul nu se încheie în acel punct, așa că „studiile” continuă. Voi mai învăța despre partide, căci îmi trebuie și poate pe viitor voi avea nevoie și mai mult. Nu se știe niciodată, nu?! Și unul dintre cele mai importante lucruri e că am cunoscut alți 8 tineri din Moldova și alți 8 din Kârgâzstan, cu care am făcut echipă bună și schimb de informații toate aceste zile, am explorat locuri noi și am savurat din Georgia!

Mai multe fotografii deja puteți vedea pe Instagram și Facebook. Mai multe vor urma pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *