Traveling the World

Gamarjoba! 22 de curiozități din Georgia

07/11/2019

Gamarjoba!

🙂 da, da, ați citit bine, dar probabil nu ați înțeles (cu excepția unora)! Înseamnă „Bună” și se scrie გამარჯობაȘi cu asta încep articolul de curiozități din Georgia, unde m-am aflat 12 zile și am reușit să înțeleg unele lucruri, dar nu foarte multe, căci nu am interacționat suficient de mult cu georgienii și cu viața cotidiană de acolo.

Așadar, ce e bine de știut și ce am înțeles/aflat eu:

1.Georgia este o țară în Europa Orientală, delimitată la vest de Marea Neagră, la nord de Rusia, la sud de Turcia și Armenia, și la est de Azerbaidjan. Are o suprafață de 69,700 km ², iar populația sa este de 4.3 milioane de locuitori.

2.Georgia. La noi mulți, mai ales cei mai în vârstă, o numesc Gruzia (din rusă). Și când aud prima dată de Georgia ori nu știu, ori precizează: Gruzia?! Mi s-a întâmplat de câteva ori.


3.Georgia are mare și munte. Ce noroc pe capul lor! Marea Neagră și Munții Marii Caucaz și Micii Caucaz. Punctul cel mai înalt este Mt’a Mq’invartsveri (Muntele Kazbek) 5.047 metri. Am fost prin munți, ajungând la Gombori 1650 m – cel mai înalt punct din Kakheti, unde e posibil de ajuns cu transport. Dar vreau și la mare în Georgia să văd cum e.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Georgia este țara nr. 19 pentru mine ( huh, încă e o colecție mică, dar sunt fericită și răbdătoare🥰😁)✈🌍 țara asta m-a convins încă o dată cât de mare noroc e să ai și munți, și mare la un loc🤩 să te bucuri de un centru vechi influențat de mai multe culturi, împînzit de turiști, și la doar 2 ore distanță să fii le vârf de munte, la 1650 m, și să savurezi liniștea, să oprești timpul și să admiri apusul🧡 unicul meu regret de fiecare dată e același, în multe cazuri… fotografiile nu reflectă nici măcar 50% din peisajele impresionante🙄 . . . #georgia #kakheti #gombori #gomborinigpoint #mountains #above #upinthesky #1650m #beautyallaround #traveler #travelstory #travelblogger #traveler #traveldestination #travelgram #cristravels #blogger #journalist #mood #happygirl #blessed

Публикация от Cris (@cristina_gurez)


4.Mi s-a părut că Georgia e caracterizată de culoarea verde. Atât de mult verde, atât de multă natură, și-n orașe, și-n afara lor. Munți, câmpii, văi, râuri… peste tot.


5.Georgia a dăruit lumii pe unul din cei mai mari poeți ai evului mediu, Șota Rustaveli, așa că, indiferent unde veți merge, dar îndeosebi în Tbilisi veți auzi tare mult de Rustaveli și chiar în centru veți merge pe Bulevardul Rustaveli (e bulevardul principal), veți admira Monumentul lui Rustaveli și tot acolo e și stația de metro cu același nume. Și, da, Aeroportul International Tbilisi se numește Shota Rustaveli.

6.Aeroportul Internațional din Tbilisi e relativ mic și compact. Este wi-fi gratis și există multe magazine cu suveniruri și dulciuri, în caz de ceva. Duty-free, khachapuri – tot 🙂 La etajul superior pereții sunt din sticlă, așa că lumina naturală mai că e în exces – asta s-a memorat).

7.Se zice că georgienii nu-și numesc țara Georgia, ci Sakartvelo. Numele e din două părți: Kartveli, ce se referă la locul de trai din centrul regiunii georgiene Karli-Iberia, iar „sa-o” este un termen geografic și indică „pământul unde Kartveli locuiesc”.

8.Atâtea biserici și mănăstiri nu cred că am mai văzut până acum undeva. Atât de multe și de dese, și-n orașe, sate, dar și-n afară. Am și vizitat una dintre cele mai importante – Mănăstirea Bodbe, din secolul XVI, amplasată într-un loc superb, la înălțime.


9.În Patrimoniul UNESCO sunt înregistrate trei situri culturale: orașul antic și fostă capitală – Mtskheta, complexul monastic Gelati și regiunea montană Svaneti de Sus. Alte 15 situri sunt pe lista de încercare și așteptare.

10.Mtskheta și Kutaisi, ambele foste capitale ale Georgiei, sunt printre cele mai vechi 16 orașe din Europa.

11.Limba georgiană este una dintre cele 14 limbi unice din lume și are propriul alfabet. E clar de ce e greu de învățat… mai ales scrisul 🙂

12.Georgia produce vin de cel puțin 8 mii de ani și este considerat locul unde s-a „născut” această băutură. Producerea vinului ar fi fost un accident. Sucul de poamă a fost turnat într-un vas și a fost îngropat în pământ, transformându-se în vin. UNESCO a înregistrat metoda tradițională georgiană de producere a vinului –  Qvevri.

13.Kakheti este regiunea Georgiei cunoscută pentru vinuri. Anume acolo crește cea mai multă vie, deci și vin mai mult este. Sunt vinării care organizează excursii, degustații. Și anume în acea regiune am petrecute cele mai multe zile din șederea mea în Georgia.


14.Georgia mai are și cele mai sus amplasate așezări umane. Satele Bochorna și Ushguli sunt cele mai sus așezate din Europa – la 2,345 și 2,100 metri.

15.Am vizitat 3 orașe: Tbilisi – capitala țării, Sighnaghi – „Orașul Iubirii” sau Misha City” (deoarece Mihail Saakașvili l-a reconstruit și l-a transformat în obiectiv turistic popular) și Telavi – capitala regiunii Kakheti.

16.Tbilisi vine de la cuvântul din georgiană – „cald”, denumirea fiind legată de apele termale descoperite în secolul 5.  „Tbili” înseamnă „cald”, iar „Tbilisi” înseamnă „locație caldă”.

17.Oportunități nelimitate pentru cei dornici de aventură: trekking, călărit, explorarea naturii, producere de vinul, ski, zborul cu helicopterul, săptături argeologice, bronzatul etc.

18. Nu există zbor direct din Moldova spre Georgia (am primit această întrebare și pe Instagram). Am zburat cu escală prin Kiev sau se poate prin Istanbul. Totul a durat cam 12 ore 🙂 Am ieșit la 4 dimineață din casă și am ajuns la 16 în Tbilisi, înapoi – am pornit la ora 10.00 de la locație și am ajuns acasă, în Chișinău – la 22.00 🙂

19. Nu e nevoie de viză. Cetățenii RM pot intra în Georgia fără viză și se pot afla acolo până la 90 de zile.

20. Moneda națională în Georgia – Lari.  1 lari e aproximativ 6 lei.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Fotograful meu în călătorii📸 Cu diferite ocazii, am fost întrebată cine îmi face fotografiile în călătorii☺️ nu am un fotograf anume, și asta are și avantaje, și dezavantaje… mi le face sora mea, dacă sunt cu ea, prietenii, colegii, dacă e vorba de muncă sau traininguri😳 de exemplu, în Georgia mai multe fotografii mi le-a făcut o colega pe care am cunoscut-o acolo, apoi o altă colegă, un coleg câteva…😁 Această fotografie e făcută de o turistă din Spania🥰 în acea zi am decis să îmi iau câteva ore singură pentru a savura la pas Tbilisi și zis să fac și unele fotografii cu mine… una am făcut, pentru că eram pe un pod, pe care continuu treceau turiști… 🤩 În Efes vara mi-a făcut fotografii o doamnă… tare aiurea😂 îmi părea că rămân fără ceva reușit la Biblioteca lui Celsus, unde eu încă de pe google știam cum vreau… dar m-a salvat ghidul, care evident avea experiență, imaginile le-ați văzut și aici, și pe blog😍 Indiferent cine îmi face fotografiile, mai mereu eu știu unde vreau și cum să stau și cam cum ar trebui să iasă fotografia, nu mereu reușește evident, dar… asta-i situația 🤭 Postul de fotograf permanent e vacant deocamdată (se poate de aplicat😂) și cred că mă descurc în orice situație deja, chiar și călătorind singură… în cel mai rău caz este selfie😁 . . . #photo #photograph #photography #photomodel #cristravels #blogger #travelstory #travelblogger #traveler #traveldestination #travelgram #lovely #traveltheworld #travelphotography #crisstyle #mood #beautiful #sweet #style #stylish #instapic #picoftheday #tbilisi #tbilisigeorgia #georgia #instapic #pictures

Публикация от Cris (@cristina_gurez)


21. Politică. Din discuțiile cu șoferii de taxi, am înțeles că sunt încă unii (poate mulți chiar) care-și amintesc cu nostalgie de Saakașvili și povestesc despre mai multe realizări anume în vremea lui: modernizarea infrastructurii, reforma poliției, responsabilizarea șoferilor… La moment, așteptarea este că în alegerile din 2020 va putea fi creată o majoritate parlamentară de forțele pro-europene, care împreună acum formează „opoziția unită”.

22. Mâncarea. Dacă nu ai mâncat Kachapuri cu brânză și/sau fasole, dar și hinkali e ca și cum nu ai fost în Georgia. Dar și shashlyk. Astea-s punctele culinare-cheie. „Puri” e pâine georgiană, subțire și lungă, ușor seamănă cu lipia, dar are altă formă. Condimentul preferat specific al lor e coriandrul (kinza), pe care eu îl întâlnisem până acum doar că boabe și părea ok😁 în Georgia cele mai multe feluri, mai ales salatele erau cu coriandru verde 😳 Deserturi tradiționale: Churchkhela și înghețata de vin. Și desigur tre’ guști din vinuri și din ceaiurile locale.  

Nu uitați să mă urmăriți pe Facebook și Instagram, căci pe blog materialele vin mai târziu, după ce revin deja din călătorii 🙂


 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Khinkali🥟☺️ Demult😂 nu am scris despre mâncare aici, așa că azi vă spun despre mâncarea tradițională Khinkali☺️ dacă mergi în Georgia și nu mănânci khachapuri și khinkali e ca și cum nu ai fost…😅 Khachapuri mâncasem de câteva feluri, dar iată khinkali – nu, așa că împreună cu colegii, cu care am fost în „Orașul Iubirii”, am zis că luăm masă acolo unde sunt Khinkali, așa am și făcut🥟 la un restaurant „ca acasă”, cu vedere către Valea Alazani, gazdele ne-au recomandat câte 3-4 bucăți, că-s măricele 🤭 desigur că, noi le-am comparat cu pelmenele, or e aluat cu carne, doar că georgienele sunt mai mari, aproape cât pumnul, cu carne mai multă și au și verdeață – coriandru🌱 De bune sunt bune, mi-au plăcut, chiar dacă eu și coriandrul am legat în Georgia o „super relație de dragoste”😂 1 Khinkali a costat 1 lari, aproximativ 6 lei🍽 . . . #khinkali #khachapuri #georgiancuisine #georgia #kakheti #signaghi #cityoflove #foodblogger #food #foodlover #foodporn #foodphotography #yummy #instapic #picoftheday #cristravels #blogger #travelstory #travelblogger #traveler #traveldestination #travelgram

Публикация от Cris (@cristina_gurez)

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Înghețată de vin🍇🍷 Georgia tot are poamă multă ca și Moldova, doar că Georgia e ceva mai creativă🙄 de exemplu, în orașul vechi Tbilisi vei vedea la fiecare câțiva metri „Wine Ice Cream”, dar și desertul lor tradițional Churchkhela😅 ceea ce nu veți găsi la noi😳 al doilea e bun) înghețata, din păcate, nu a trecut testul – la prima impresie are gust bunicel, de poamă, după – gust de tărie😁 așa că, nu☺️ dar de încercat trebu🤩 . . . #georgia #picoftheday #instagood #instapic #icecreamlove #icecream #wine #wineicecream #yummy #tryit #firsttime #oldcity #oldtbilisi #tbilisi #tb #cristravels #blogger #travelstory #travelblogger #traveler #traveldestination #travelgram

Публикация от Cris (@cristina_gurez)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *