Traveling the World

Festivalul DescOPERĂ nu e doar operă! Pensiuni, masterclass-uri și delicii de descOPERIT

05/06/2019

De pe 14 până pe 16 iunie 2019, pentru al patrulea an consecutiv, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi va găzdui unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est: DescOPERĂ. Pe lângă concertele ce vor începe la ora 19.00 în fiecare dintre cele trei zile, organizatorii ne îndeamnă să mergem de dimineață, ca să descoperim frumoasele împrejurimi, obiectivele turistice și să savurăm delicii tradiționale. După cum bine știți, cei care mă urmăriți pe Facebook și, îndeosebi, pe Instagram (unde sunt mai activă) ați văzut imagini și unele informații, impresii, din info-turul organizat recent pentru a ne familiariza cu ceea ce va fi și ce vom putea trăi/experimenta/savura la frumosul Festival.

Așadar, vă las informații despre câteva dintre pensiunile pe care le-am vizitat, dar și despre activitățile disponibile, ca să vă gândiți deja ce ați vrea să faceți la Trebujeni, Butuceni și Brănești, pentru experiențe frumoase și, evident, memorabile.


Prima pensiune pe care am vizitat-o este AgroPensiunea Casa din Luncă din satul Trebujeni, un drăguț și îngrijit sat de la „poalele munților”, pe malul râului Răut 😀 Pensiunea oferă 7 camere amenajate în stil național moldovenesc, cu toate utilitățile moderne necesare. Oaspeții pot savura gastronomia moldovenească în incinta restaurantului spațios, cu capacitate de 100 persoane. Acolo am asistat și participat la un masterclass de făcut plăcinte și la unul de împletit în pănușă. Vă zic, cu mâna pe inimă, așa plăcinte gustoase – cu brânză de vaci și de oi, nu mai țin minte să fi mâncat la vreun restaurant/pensiune. Recomand 🙂 De asemenea, de acolo puteți lua biciclete și merge la așa-numitul Scoc, unde pot fi admirate păsările.


Casa de Sub Stâncă. Agro-pensiunea este a 11-a casă de la începutul Trebujeni, situată chiar sub stâncă. Casa dispune de 11 locuri, 3 dormitoare, dotate cu toate necesitățile. Aici noi am participat la un masterclass de pregătit prăjiței (biscuiți/cornulețe) cu dulceață de trandafir și nucă. Și am savurat delicioase aperitive tradiționale – slănină și carne afumată acasă, brânză, legume proaspete și evident, am încercat prăjițeii 🙂

Vila Roz. Este situată tot în Trebujeni („peste drum” de Casa de Sub Stâncă sau Casa Verde). Pune la dispoziție pentru cazare două case, cu camere individuale sau de grup. De asemenea, există o curte mare și verde, cu acces la râul Răut. Aici noi am pregătit „Cușma lui Guguță”, pe bază de clătite, doar cu ingrediente naturale. Așa că puteți participa și voi la masterclass.

Casa Verde. Este situată în Trebujeni. Este a 9 casa de la începutul satului, peste drum de Vila Roz, alături de Casa de sub Stâncă, la stradă. Da, e de culoare verde. O casă tradițională moldovenească, cu grădină verde, cu terasă spațioasă. Casa dispune de  terasa de vara (pentru 60 persoane), amenajata in stil rustic; casa separata pentru cazare (turiştii pot servi masa atât la terasa, cât si in sufragerie); dormitoare a câte 2 locuri; bucătărie, „Casa Mare”. Aici noi am asistat la un masterclass de preparare a sarmalelor, care aveau gust de leuștean și piper (cred că fierte după rețeta stăpânei casei).

Eco Resort Butuceni. Despre Eco Resort, cred că, ați auzit și poate chiar ați fost, ați mâncat 🙂 Pensiunea e destul de aproape de locația unde va avea loc Festivalul. Aici puteți să vedeţi cum sunt crescute, întreţinute animale şi păsări domestice in gospodăria țărănească, după care puteți face o excursie într-un car tras de boi sau cai prin drumul central al satului, de unde pe alocuri se deschide o priveliște încântătoare peste râul Răut. Mai puteți participa la masterclass-uri de făcut plăcinte, friptură și mămăligă la cotlon (noi asta am făcut :D) și șiușițăi, prăjiței)) și alte gustoșenii sau, pur și simplu, puteți să le mâncați 😀

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

DescOPERĂ e și despre mâncare. Tradițională. Delicioasă? mai multe pensiuni din Trebujeni și Butuceni în cele 3 zile de Festival vor organiza masterclass-uri de pregătit plăcinte, sarmale, prăjiței, friptură, mămăligă și alte delicii?? și desigur vor servi la restaurante tot felul de bunătăți?? așa că, trebuie doar să faceți rezervări pentru masterclassuri sau mergeți direct în colo pe 14, 15 și 16 iunie. Și nu doar ? @descopera_festival @butuceni_eco_resort . . #descopera #descopera_festival #descoperamoldova #festival #pomulvietii #discoverfestival #visitmoldova #beourguest #wineofmoldova #casadinlunca #casadesubstinca #vilaroz #casaverde #curteataraneasca #orheiulvechi #trebujeni #butuceni #cristravels #criseats #foodblogger #travelblogger #food #foodporn #moldaviancuisine #sarmale #placinte

Публикация от Cris (@cristina_gurez)


Ceea ce trebuie să știți e că, practic, fiecare pensiune are biciclete disponibile pentru plimbări, la solicitare. Și că toate pensiunile gătesc bucate cu produse locale, din sat, adică veți mânca chiar brânză de oi, smântână grasă de vacă și găina din zeamă va fi bună-bună, de casă  etc. De asemenea, la solicitarea voastră, fiecare pensiune poate organiza anumite excursii prin împrejurimi sau vă poate implica în procesul de gătit. Pentru perioada festivalului se recomandă să faceți rezervări, ca să nu ajungeți acolo și să fiți dezamăgiți 🙂

Dacă e să tragem linie, la DescOPERĂ vor fi următoarele activități:  drumeții pe traseul special amenajat, vizita bisericii rupestră, plimbare cu barca, bicicleta sau cu căruța, vizită la păsările de la Scoc, masterclass împletitul în pănușă, sculptatul în lemn, împletitul sarmalelor, învârtitul plăcintelor.

Și își vor deschide larg ușile pentru turiști următoarele pensiuni: din Trebujeni – Casa Verde, Pensiunea Casa de sub Stîncă, AgroPensiunea Casa din Luncă, Vila Roz, Valea Stîncii, din Brănești – Epoca de Piatră/Pivnițele Brănești, din Butuceni – Eco Resort Butuceni. Prețurile pentru cazare pornesc de pe la 350 de lei, iar un prânz – de la aproximativ 150 de lei.

Tot ce trebuie să faci este să rezervi locuri și să te înarmezi cu bună dispoziție și curiozitate, dar ar fi bine să mai ai cu tine și niște chestii foarte utile, despre care organizatorii au avut grijă să ne amintească sau să ne sugereze:

‼️ O pătură
‼️ Un power bank, ? cu siguranță, vei dori să faci zeci sau chiar sute de poze și nu vrei sa rămâi cu telefonul descărcat.
‼️ Pălărie ? și ochelari ? de soare
‼️ Șervețele umede/uscate
‼️Bani cash ?
‼️ Poncho pentru ploaie.

⛔NU se recomandă să deschizi umbrela ☔ pentru că cel din spatele tău nu mai vede nimic or chiar există riscuri de accidente.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Am vizitat astăzi câteva pensiuni din Trebujeni – Casa din Luncă, Casa de Sub Stâncă, Vila Roz și Casa Verde? am participat la o serie de masterclassuri de pregătit delicii culinare tradiționale moldovenești – plăcinte, sarmale, prăjiței, Cușma lui Guguță??? Și friptură cu mămăligă – la Eco Resort Butuceni? am văzut cum se împletește în pănuși și cum se cosește iarba?evident că, am vizitat scenele unde vor avea loc spectacolele în cele 3 zile și am și încercat cele mai bune locuri pentru fotografii, mai rămâne să pregătim niște ținute faine?? . . . #descopera #descopera_festival #descoperamoldova #festival #pomulvietii #discoverfestival #visitmoldova #beourguest #wineofmoldova #casadinlunca #casadesubstinca #vilaroz #casaverde #curteataraneasca #orheiulvechi #trebujeni #butuceni #ecoresortbutuceni #ruralturism #ecoturism #cristravels #travel #localsmd

Публикация от Cris (@cristina_gurez)


În cazul în care aveți sau urmează să cumpărați bilete, dar încă nu ați găsit transport, să știți că din Chișinău va fi transport special pentru DescOPERĂ. Pornirea va fi din fața Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”. Prețul într-o singură direcție va costa 35 de lei. Orarul de circulație a rutelor: tur – 14 Iunie: Ora 16:00, Ora 17:00, 15 Iunie: Ora 15:00, Ora 16:00, Ora 17:00, 16 Iunie: Ora 15:00, Ora 16:00, Ora 17:00. Retur: 14 Iunie: 21:00, 15 Iunie: 21:30, 16 Iunie: 21:00.

Iar acesta este programul:

Amintesc că, Festivalul DescOperă este un eveniment muzical inedit, care scoate opera și muzica clasică din scena tradițională și o aduce în sânul naturii. Timp de 3 zile, spectatorii vor avea șansa să se bucure de vremea frumoasă, aerul curat, priveliștea mirifică și muzica clasică, interpretată live într-o scenă improvizată. Anul acesta, vizitatorii vor asista la spectacole muzicale cu artiști renumiți din țară și de peste hotare. Spectacolele vor fi dirijate de  Friedrich Pfeiffer din Austria și Tiberiu Soare din România. Printre artiștii care vor evolua în acest an la DescOPERĂ se numără soprana Valentina Naforniță, solistă la Opera din Viena, care va interpreta rolul Adinei în opera Elixirul Dragostei, pusă în scenă sâmbătă, 15 iunie și Ana Cernicova, solistă la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care va fi soprană în compoziția Perpetuum Mobile de Strauss, la închiderea festivalului, duminică, pe 16 iunie.

Bilete și informații sunt disponibile la Casele Teatrului Național de Operă și Balet, Casele Filarmonicii, Casele Palatului Național, Info-point Butuceni și online pe www.iTiket.md.

Evenimentul este susținut de către partenerii strategici Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei. Pagina web a evenimentului: https://descopera.md/.

Dacă aveți întrebări sau comentarii, nu ezitați să îmi scrieți – aici, pe Facebook sau Instagram! Ne vedem la Festival!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *