Traveling the World

21 de impresii și curiozități din Bavaria

04/06/2019

Bavaria sau „Tărâmul Regilor” – cum e supranumit acolo, este, cu siguranță, o parte a Germaniei foarte frumoasă. Cei care au descoperit Germania în lung și-n lat afirmă că ar fi cea mai frumoasă. Dar eu mai am de cercetat… 😀

Astfel, în articolul de azi veți găsi un amestec de curiozități și impresii despre această superbă destinație de vacanță:

1.Bavaria (în germană Bayern) este landul federal care se situează în partea de sud-est a Germaniei.

2.Aceasta are o suprafață de 70,548 kilometri pătrați.

3.Capitala Bavariei este Munchen, care e și cel mai mare oraș din regiune și al treilea cel mai mare din Germania.

4.Populația Bavariei era de 12.538.696 de locuitori la 31 decembrie 2010.

5.Prima așezare în Bavaria este atestată în vremea Imperiului Roman, prin secolul VI.

6.Bavaria a fost ducat (din 555), apoi regat (din 1806 până în 1918).  În 1918 a devenit republică.

7.Peste 50% din populația Bavariei este romano-catolică.

8.Costumul tradițional este numit Tracht și este purtat la evenimente speciale. Femeile poartă Dirndl, iar bărbații poartă Altbayern Lederhosen. Cred că ați văzut acele costume tradiționale purtate mai ales pe la Oktoberfest – acele rochii sau cămăși în culori deschise, cu mâneci bufate, care au alt strat deasupra, de obicei, colorat – verde, roșu, ceva aprins. În Bavaria veți întâlni multe magazine unde asemenea costume se vând. Ce-i drept ele costă. Cele mai ieftine – pentru copii, pornesc de pe la 30 de euro. Pentru maturi – de pe la 50-70).

9.Otktoberfest este cel mai mare și cel mai celebru festival din lume și are loc în fiecare an în Munchen, începând cu 12 octombrie 1810.

10.Cel mai înalt punct din Bavaria este de 2962 de metri – Zugspitze, alături de orașul Garmisch-Partenkirchen – cel mai înalt munte din Republica Federală Germană.

11.Bavaria este cunoscută și pentru nume sonore din diverse domenii – inventică, pictură, inovație, dar…sunt sigură că ați auzit de marele muzician Richard Strauss. El s-a născut în Munchen. La casa părintească există o placă comemorativă și o fântână ce-i poartă numele. El a muncit mai mulți ani în Berlin, dar mai târziu a revenit în Bavaria – în orașul Garmisch-Partenkirchen, unde și-a construit o vilă. Anual, el este comemorat în acest oraș prin Festivalul Strauss.

12.Cimpoiul este instrumentul muzical tradițional de aici.

13.Din Moldova în Bavaria, pe cale aeriană, este o singură cursă directă – Chișinău-Memmingen. Memmingen se află la 116 kilometri de Munchen.

14.Nu există un mai „bun venit” în Bavaria decât o porție de „brot mit Bratwurst”, adică pâine proaspătă cu cârnaț chiar acum pârjolit și cu sos la alegere, dar cel mai popular/tradițional e muștarul 🙂 Evident că, s-ar cere și o bere! Și să știți că în toată călătoria în Bavaria veți fi urmăriți de pâine, cârnați, cartofi și varză murată. Și deserturi cu măr.


15.Călătoriți în Bavaria în grup? Atunci să știți că dacă sunteți minim 5 persoane, atunci când cumpărați bilete la tren (cred că e aplicabil și la autobuze), cereți „Bayern ticket”, adică bilet bavarez, și veți beneficia de cam 50% reducere la bilete. Foarte bună șmecherie 🙂

16.Tipuri de transport: autobuze, trenuri, tramvaie, taxi-uri și, evident, avioane 😀

17.Localurile specifice aici sunt cele cu iz medieval, cu atmosferă și decor parcă din acea vreme și poate chiar cu veselă de prin acel peisaj. Multe dintre restaurantele specifice poartă denumire de „Gasthaus”, ceea ce înseamnă „casă de oaspeți” sau „han”.

18.Ceea ce e destul de deranjat pentru turiștii care vin din țări precum a noastră, e că magazinele și farmaciile (cam 90%) se închid la ora 18.00 și seara, când parcă ai timp de plimbat, îl ai doar pentru plimbat 😀 și mâncat, nicidecum pentru shopping 😀


19.Saună în Bavaria? Da, sauna e destul de populară aici. Și, da, puteți să uitați costumul de baie acasă… că nu aveți nevoie de el. Aici, în saună, intră doar cei goi, restul stau după ușă 😀 sau în unele cazuri sunt saune mici, pentru 1 persoană și, respectiv, poți intra și plasa pe ușă „ocupat”, oricum un german/un bavarez nu vă va înțelege dacă ați stat în saună în costum de baie. Ce fel de saună în haine, haha?!

20. Bavaria m-a cucerit cu natura, culorile ei, munții cu vârfuri albe și cu poale verzi, câmpiile verde-crud. Atât de multe câmpii unde pasc vaci, exact ca în publicitatea Milka 🙂 doar că nu e publicitate. Cel mai mult cred că m-a impresionat apa râurilor  (dacă vorbim de natură anume) de un azuriu incredibil de limpede și frumos. Am mai mers prin munți, dar așa apă ca-n Alpii Bavarezi nu am văzut!

21. Desigur că, am fost impresionată de castele, de istorie, arhitectura orașelor atât de bine conservate și peste sute de ani, de liniștea care se mai păstrează în orașe, deși sunt pline de turiști. Mâncarea și berea?! Nu am ce comenta 😀 totul a fost buuun (drept că destul de consistent și chiar gras pe alocuri, dar bun :D).

Călătorii frumoase să aveți!

Pentru mai multe fotografii și impresii, dar și pentru viitoare evenimente și destinații, urmăriți-mă pe Instagram și Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *