Traveling the World

Hagia Sofia. Istanbul

06/05/2014

dorinta

Una dintre destinațiile noaster a fost Hagia Sofia – Catedrala Sfântă din Constantinopol. de altfel, este considerată simbolul Istanbulului fiind cea mai vizitată atracție turistică.

Inițial a fost catedrală – ortodoxă, apoi moschee – musulmană, iar acum este muzeu. O bună parte a acesteia, în interior, se află în reconstrucție.

A fost construită în anii 532-537. Ultima ceremonie creștină a fost ținută la data de 29 august 1453.

Sofia se află vizavi de Moscheea Albastră, acestea fii construite anume așa din concurența sulatnilor care pledau pentru supremație.

Arhitectura e deosebită. Se văd elementele de creștinism, fiind altfel decât Moscheea albastră, dar desigur îmbină elemente. Tot în Sofia să găsește și locul de încoronare a împăraților bizantini, dar și diverse expoziții și galerii cu tentă religioasă și culturală.

Bisericile noastre sunt cam de 10 ori mai mici în comparație cu ceea ce am văzut acolo. Măreție.

Partea cea mai veselă, dar și memorabilă este „coloana dorințelor” – locul unde rotești mâna și îți pui dorința. A fost cam greu, se vede că dorința se va realiza mai greu, dar e reală… Să vedem. 🙂

Icoane foarte vechi. Sculpturi perfecte. Stil aparte. Scări nu-s 🙂 ,ci drum drept de pietre care urcă în sus. Sute sau mii de turiști. Intrarea e cu „filtru”, fiind rând. Și mai și treci prin detectorul de metale.

Biletul de acces costă 25 lire – cam 150 lei. 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *