Traveling the World

Garda Lake, Italia. Curiozități

11/09/2017

Lacul Garda este una dintre destinațiile mele favorite. A fost dragoste la prima vedere în 2013 – când a fost prima mea călătorie în Italia, dar şi la a doua vedere, în august 2017, când am revenit la Lago di Garda şi am vizitat alte oraşe. (In Italia am ajuns a cincea sau a şasea oară, trebuie să-mi amintesc și să număr :)) ?.


Aşadar, să trecem la curiozități:

Lacul Garda este cel mai lung lac din Italia, cu o circumferință de 144 km și o suprafața de 370 de km pătrați. Este un lac alpin, format în urma topirii ghețarilor la sfârșitul ultimei glaciațiuni, potrivit Wikipedia. Lacul are lungime 51,9 km, lățime maximă – 16,7 km, iar cea mai mare adâncime – 346 m ?

Pa lac se circulă foarte mult, desigur, cu nave de diverse mărimi. Există vapor de rută. De obicei, vapoarele de rută au 2-3 etaje și pornesc aproximativ la fiecare jumătate de oră din Desenzano del Garda spre exemplu, însă au trasee și orare diferite, așa că în unele orașe ar putea ajunge o dată în 2-3 ore. Costul unui bilet e de la 3 euro în sus (3 euro e pentru o singură stație, de exemplu de la Desenzano până la Sirmione). O călătorie pe tot lacul, adică un abonament pentru o zi este 34 de euro. Acesta îți permite să urci în oricare vapor de rută și să cobori la ce „stație” dorești.

E bine să știți că lacul e „neașteptat” de mare, deși se numește „lac”, așa că o zi s-ar putea să nu vă ajungă ca să vizitați prea mult. Pentru că de la un capăt al lacului până pe la jumătate ia 2-3 ore și dacă mai vizitezi, mai stai pe loc, atunci o zi – fie ți-o programezi pentru celălalt capăt al lacului, fie vizitezi orașele mai apropiate punctului tău de pornire 🙂 Într-o zi de plimbat și vizitat pe lac am reușit să ajung de la Desenzano del Garda – la Sirmione, unde am petrecut cam jumătate de zi, dar și la Gardone Riviera. Și pentru că drumul înapoi dura aproape 3 ore nu am mers mai departe. Călătoria a durat de la ora 10.00 până la ora 19.00. Așa că, să știți, lacul e foarte lung și distanțele foarte mari, iau mult timp.


Orașele ce mărginesc Lacul Garda seamănă între ele și, totuși, sunt foarte diferite. Toate se remarcă prin culori, arhitectură și istorie. Unele sunt foarte populate de turiști – precum Sirmione, iar altele – au străzi întregi goale, precum Gardone Riviera.

Cele mai apropiate aeroporturi de Lacul Garda sunt cele din Verona și Brescia. De această dată, am venit prin Verona, data trecută, în 2013, am aterizat la Veneția, de la Veneția am mers cu trenul la Verona și, apoi, până la Peschiera del Garda. Din aeroporturi ajungi în orașele de pe lac cu autobuzul sau cu taxi.

Cazarea la Lacul Garda. În dependență de dorințe, necesități și posibilități – poți merge la hotel sau poți închiria o vilă, desigur în unul dintre orașele care îl alegi.

Transportul public. În regiunea Lacului Garda, circulă – după cum am spus, pe lac – vapoare, iar pe uscat – autobuze, cel mai mult, și taxi-uri, dar și trenuri, în dependență de zone și orașe. Biletul unui autobuz în oraș e până la 2 euro, iar un bilet de autobuz între două orașe, spre exemplu – Desenzano-Brescia e aproximativ 3 euro.

Dacă ajungi la Lacul Garda, cred că, nu trebuie să ratezi Verona și Veneția, dar și Gardaland un parc de distracții fabulos (desigur, dacă nu ai fost până atunci), dar să știi că orașele de pe lac sunt atât de frumoase și au atâtea de oferit încât timp oricum va fi „prea puțin”.

La Lacul Garda se face plajă și se scaldă. De obicei, îm majoritatea, orașelor sunt plaje special amenajate. Și dacă intrarea în apă este din pietriș, atunci în apă este nisip foarte fin. Apa e ceva mai rece decât cea de mare, pentru că e lac în munți, sau e ca apa Mării Mediterane în luna aprilie-mai :). E tocmai bună pentru a te răcori. Pe plaje poți sta cu prosopul tău sau poți închiria șezlong și umbrelă. 2 șezlonguri și o umbrelă – 5 euro. Prețurile, iarăși, variază de la oraș la oraș. Acolo, te poți scălda cu peștișori, dar și cu lebede și rațe sălbatice 🙂

Mâncare. Restaurante, pizzerii, caffeterii și gelaterii – câte vrei. Desigur că, pizza e cel mai popular fel de mâncare și e clar de ce, dar și înghețata e al mare căutare, mai ales că poți alege din câteva zeci de arome și compoziții.  Simbolurile Lacului Garda sunt lămâia și strugurii, așa că înghețata specifică locului se numește „Garda Lake” și îmbină anume aceste arome și mai include nuci. E dulce, deși e cu lămâie 🙂

Prețuri. Dacă vorbim de prețuri, atunci v-aș spune că în Sirmione prețurile sunt ceva mai mari decât în alte orașe din zonă, pentru că e plin de turiști și e clar 🙂 O înghețată costă de la 2 la 4,50 euro, în dependență de mărime. Un capuccino – între 2 și 3 euro, în dependență de local și oraș. O pizza – 8-15 euro.

Italian brunch ☕? . . . #italy #italian #brunch #cappuccino #tartaallimone

A post shared by Cris ? (@cristina_gurez) on

Suveniruri. Veți găsi multe, diferite sticle cu Limoncello, vin și ulei de măsline – ceea ce se produce cel mai mult în zonă și ceea ce ar putea fi și cadouri bune și frumoase.

Dacă vă interesează și alte aspecte sau dacă am uitat să scriu ceva, mă puteți întreba pe Facebook sau Instagram. Voi scrie articole separate despre fiecare dintre orașe, cu recomandări despre locuri de văzut și lucruri de făcut.

Vă doresc să ajungeți neapărat la Lacul Garda, iar eu sper că mai revin, chiar și dacă va fi a treia oară! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *