Offline | Traveling in Moldova

„Dializa de vacanță”, serviciul ce aliniază Moldova la ţările din Vest

23/09/2016

La începutul anului curent a avut loc lansarea Centrului BB-Dializă la Chișinău, care este un parteneriat public-privat, și iată că în țara noastră de câteva luni există serviciul „Dializa de vacanță”, care are un rol destul de important pentru călătoriile în țara noastră, dar mai ales plasează Republica Moldova în topul celor mai bune centre de dializă din Europa, alături de cele mai dezvoltate state din Vest. „Dializa de vacanță” a fost lansat în luna iunie curent și deja numeroși pacienți au beneficiat de serviciile oferite.

Persoanele care îşi propun să vină în R. Moldova: fie în scop de odihnă, turism, serviciu sau „acasă la părinţi şi rude” beneficiază de servicii similare cu cele din centrele performante ale companiei B.Braun, companie cu o rețea internațională de unități de dializă, de la care a fost preluată și experiența pentru a o implementa în țara noastră.

De asemenea, prin acest program și pacienții din țara noastră pot călători liber, deoarece peste 300 de centre B.Braun sunt în toată lumea, inclusiv în țările care reprezintă cele mai importante atracții turistice: Turcia, Spania, Franța, și altele.

Așa că acum pentru turiștii care doreau să viziteze Moldova, însă în lipsa unui centru de dializă unde ar putea beneficia de grijă și servicii de dializă de înaltă calitate, renunțau la idee, sau conaționalii noștri care renunțau să mai vină în vizită la cei de aici și în vacanțe, sau cei de acasă care renunțau la vacanțele peste hotare pentru că-și riscau sănătatea și chiar viața – acum există tot ce este necesar pentru ca un pacient dializat să se simtă în siguranță, iar insuficiența renală să nu mai fie un impediment pentru călătorii, având în vedere că pentru pacienții dializați grija și tratamentul în timp util este foarte important.

Potrivit datelor oficiale ale Centrului de Dializă din Chișinău, din 10 iunie curent – când a fost lansat proiectul „Dializa de vacanță”, de serviciile de dializă au beneficiat 13 persoane, dintre care 5 persoane din Italia, Germania, Rusia și Spania, dar și 8 moldoveni plecați peste hotare, care au venit acasă. Pentru a se adapta mai ușor la condițiile de aici, pacienții străini au la dispoziție și un psiholog al Centrului.

De menționat că, în cadrul „Dializei de vacanță”, pentru moldovenii plecați peste hotare, care au poliță de asigurare, ședințele de dializă sunt gratuite. Pentru cetățenii străini prețul este de 2500 lei pentru o ședință, iar dacă se fac mai mult de trei ședințe atunci e 2200lei/per ședință – preț care e de câteva ori mai mic decât centrele din Europa, unde poate fi vorba chiar și de 3-4 sute de euro per ședință.

Tot ce trebuie să facă atât cetățenii străini, cât și cetățenii moldoveni care au nevoie de ședințe de dializă, este să facă o programare din timp.

Vă amintesc, Centrul de Dializă din Chişinău a fost inaugurat la 4 ianuarie 2016, în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă din R. Moldova. Pentru implementarea proiectului la nivel naţional şi asigurarea cu servicii de dializă de înaltă calitate toţi pacienţii cu insuficienţă renală în stadiul terminal consorţiul german BB-Hämodialyse mbH, reprezentat în R. Moldova de compania BB-Dializa, urmează să investească 15 mln. de euro. De la începutul anului 2016 la Centrul de Dializă din Chişinău au fost făcute peste 10 mii de şedinţe de dializă, beneficiarii fiind sute de pacienți.

Giuseppe Monteleone, pacient venit din Italia. foto: dializa.md
Giuseppe Monteleone, pacient venit din Italia.
foto: dializa.md

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *