Prima dată l-am întâlnit pe Chiril Gaburici în 2015, când era prim-ministru și organiza offline-ul cu bloggerii. Atunci, ca și acum, am mers la discuție din același motiv. Din curiozitate, or eu nu prea scriu despre politică aici, dar poate voi mai scrie… 🙂 Plus, era și mai curios de ce a revenit în Guvern, dacă atunci a plecat.
El zice că demisia de atunci a fost una „curajoasă”, pentru era o luptă politică, iar el nimerise la mijloc și nu era lupta lui. Acum, în 2018, a revenit în Guvern, în altă funcție – în fruntea Ministerului Economiei și Infrastructurii și spune că a acceptat pentru că e „o provocare” pentru el și e „cel mai complicat minister” acum. Îi plac provocările.
De asemenea, a spus că a acceptat repede. Era de acord atunci când i s-a propus, dar a mai cerut timp. A acceptat a doua zi. „Deciziile importante se iau repede” – afirmă Gaburici, precizând că el mereu a decis și decide rapid.
A dat de înțeles că acum își poate face munca. Înțeleg că e vorba de faptul că e ministru numit de o majoritate parlamentară „confortabilă”, or lupte politice în Guvern acum nu mai sunt) Iar deciziile și proiectele, știm bine, se examinează și se anunță la sediul PDM.
Despre drumuri la început nu știa prea mult, dar acum zice că poate vorbi ore la rând. A și vorbit mai mult de o oră. „Drumuri bune”, la moment, e realizat aproximativ în proporție de 50%.
Gaburici mai zice că va fi ministru până când mandatul se va încheia, dar nu e clar care final) Și că urăște politica. Posibil, probabil, acum. Oricum când ești într-un Guvern (care nu e tehnocrat) numit de 1-2 partide și ești asociat cu acest partid și s-ar putea sa fii mereu asociat cu acel partid, nu cred că e ură… sau poate greșesc. A fost o alegere când a acceptat funcția, iar de la ură la dragoste… e doar o chestiune de timp. Vom trăi și vom vedea… sau îl vom vedea în politică).
Are cunoștințe și experiență în business, în management, în negocieri – care zice că îi plac mult și vrea să facă și să înceapă mai multe lucruri, în speranța că „urmașii” săi le vor continua.
Mai crede că economia Moldovei poate creste grație IT-ului. 100 000 de specialiști IT ar însemna un adaos substanțial la bugetul de stat, dar la moment avem doar 12 000 de astfel de oameni) și am înțeles că numarul lor cu greu va crește. Una dintre soluții este introducerea „educației digitale” în școli, din clasa întâi (sper să nu învețe doar Furnica :D), dar și alte acțiuni în instituțiile de învățământ, în special – în cele superioare de profil.
De altfel, acest offline mi-a potolit un pic curiozitatea 😀 și, totodată, am avut ocazia să respir, pe malul lacului, „aer de Logănești” – satul natal al ministrului, și să revăd prieteni și „colegi de breaslă”.
În 2015 am scris mai mult despre omul Chiril Gaburici – pasiuni, mașini, ceasuri. Vedeți aici.