Barcelonei i se mai spune neoficial „orașul lui Gaudi”. Și pe bună dreptate, zic eu. Nu că nu ar avea multe alte chestii frumoase, dar creațiile lui Antonio Gaudi sunt cea mai frumoasă parte a Barcelonei, cu siguranță. Așa ceva nu am mai văzut nicăieri și nu cred că mai există undeva pentru că totul e așa de original…
Când începusem să mă documentez de călătoria mea, vedeam peste tot noțiunea de „amprenta lui Gaudi”. Da, este așa ceva în Barcelona. Sunt mai multe clădiri și monumente cu design irepetabil și se evidențiază mai ales prin culoare, multă culoare.
Eu zic că data viitoare descoperim faimoasa Sagrada Familia, iar mai apoi Parcul Guell că e mai mult de povestit, iar astăzi admirăm frumusețea Casei Battlo și Casei Mila. Cele două case cu povești, culori și design unic nu sunt foarte departe una de alta, e o stație cu Bus Turistic Barcelona, se poate de ajuns și la pas prin centrul Barcelonei, pe Passeig du Gracia.
Pentru precizare, Antonio Gaudi tot ce crea – crea fiind inspirat de natură.
Casa Batllo a fost concepută ca o alegorie a lui Sant Jordi (Sf. Gheorghe catalan) şi a balaurului – Sant Jordi fiind patronul spiritual al Cataloniei. Alături de alte 7 construcţii de-ale lui Gaudí, Casa Batlló face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceasta nu a fost construită de la zero de Gaudí, ci a fost doar modificată şi renovată. Gaudí a lucrat la ea împreună cu alt arhitect, Jujol – o alăturare reuşită între inventivitatea structurală şi fantezia lui Gaudí şi rafinamentul decorativ şi eleganţa lui Jujol. Originala căsuță e în culori de albastru-verde-azuriu, dar cică pe parcursul zilei are loc jocul de culori, în dependeță de lumina solară. În interior nu am ajuns. Coada era prea, iar timpul nostru cam planificat 😀 Accesul în clădire până sus e de 21 euro.
Casa Mila sau cunoscută ca La Pedrera, denumire venită de la piatra dură de mare, aceasta având forma unei cariere deschisă de piatră. Legendele spun că Gaudi ar fi fost inspirat de valurile mării sau de avalanșele din munți, oricare ar fi scenariile, Casa Mila este o adevărată capodoperă. Mie mi s-a asociat cu valurile mării 🙂 Casa a fost contruită între 1906 și 1910 pentru familia Mila și reprezintă una dintre cele mai pline de imaginație clădiri din istoria arhitecturii, fiind de fapt mai mult o sculptură decât o clădire în sine. Desigur că, și La Pedrera face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Accesul în clădire se face conform unui orar zilnic și costă de la 11 euro, în dependență de categorie.