Festivalul DescOPERĂ – unicul festival de operă în aer liber din Europa de sud-est, s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, iar eu mi-am rezervat acele zile anume pentru el. Deși e deja la a patra ediție, eu am mers pentru prima dată și, recunosc, a fost o mare descoperire pentru mine.
Pentru că fusesem cu câteva zile mai devreme, știam locația, știam pe unde va fi parcarea, unde vor fi scenele etc.
Vineri – prima zi de festival, imediat după muncă am plecat spre Orheiul Vechi. Ajunsă acolo, am înțeles că sunt multe locuri de parcare, că nu e prea multă lume și că va fi destul de relaxant. Unicul lucru care încorda situația erau norii cam negri care se vedeau încă de la Chișinău, tunetele și fulgerele, însă mai târziu „apele” s-au liniștit. Am prezentat biletele, am trecut de râu și am mers să mâncăm ceva. Ne-au zis că vom găsi bucate tradiționale. Era frigărui de câteva feluri, sarmale, plăcinte, salate și murături. Vin și limonade (foarte bună am băut), înghețată.
Concertul „Rapsodii de Butuceni” a fost superb. Anume atmosfera de acolo. Mixul de muzică clasică, aer liber, natură frumoasă, miros de flori de câmp și iarbă și scaune de paie. E diferență enormă între concertele din încăperi și cele în aer liber și m-am convins că DescOPERĂ a fost și este o idee bună. Chiar m-am relaxat și am savurat! După o săptămână foarte plină, a fost ceea de ce aveam nevoie mai mult (și am și dormit foarte bine după)!.
Sâmbătă – a doua zi de festival. Toată lumea zicea că merge să o vadă pe Naforniță. Nu voi nega, și eu eram printre ei 🙂 Spectacolul a fost pe o altă scenă, de cealaltă parte a râului, scaunele la fel – din paie, iar decorul foarte frumos aranjat la poalele stâncilor. „Elixirul Dragostei” a adus împreună mai mulți artiști celebri – Valentina Naforniță, Florin Guzgă, Mihail Dogotari și alții. Cei care au privit spectacolul cap-coadă am înțeles că au fost foarte impresionați. A doua zi a adunat de vreo 3-4 ori (sau mai mult) mai multă lume decât vineri. Primul semn a fost că parcarea s-a extins până aproape la intersecția de pe dealul Butuceni-Trebujeni 🙂 Așa că plimbările au fost ceva mai lungi, cozi la mâncare, nu și la vin 😀 Am făcut și câteva fotografii pe podul de pe râu, iar fluxul de persoane era atât de mare că în doar câteva minute am întâlnit mai mulți prieteni 🙂 Am încheiat seara într-o atmosferă foarte liniștită, la pensiunea „Casa din Luncă”, cu bucate și vin de casă 🙂
Și a treia zi am înțeles din surse sigure că a fost foarte frumos și multă lume dornică descoperit și redescoperit Orheiul Vechi și muzica clasică.
În concluzie, vă voi spune că, pentru mine, chiar a fost o descoperire frumoasă și tare mi-ar plăcea să transform prezența la acest festival într-o tradiție, iar la Orheiul Vechi mai merg cu prima ocazie, mai sunt atâtea pensiuni și delicii de descoperit 😀 Mi s-a creat impresia că și prietenilor mei le-a plăcut festivalul și locația, sper că nu doar au mimat asta 😀
Celor care nu au fost încă niciodată, vă recomand să mergeți măcar o dată, așa, cel puțin, veți ști dacă vă place sau nu și vă veți convinge cât de frumos poate fi un concert de operă în sânul naturii!