De 8 martie, în acest an, am avut parte de o sărbătoare foarte frumoasă – am revenit la Istanbul, după 4 ani. De atunci încă aveam o mare restanță – Palatul Topkapî și, între timp, am mai privit serialele istorice – „Suleyman Magnificul” și „Kosem” 😀 din care am învățat mult despre istoria și cultura otomană, mai rămânea doar să văd și realitatea 🙂 Pentru că atunci, cu ani în urmă, aveam alt stil de a face postările pe blog (of :D), voi scrie acum detaliat despre Istanbul, în două postări: curiozități și ce de făcut/ce de văzut acolo, mai ales că am adunat și câteva solicitări în acest sens (vă mulțumesc pentru mesaje :)).
Așadar, trecem la curiorizăți, care, evident că, nu sunt cuprinse toate :D:
1.Istanbul, numit în antichitatea greacă Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr., Constantinopol — în greacă Κωνσταντινούπολις, a fost capitală a Imperiului Roman, pentru două scurte perioade dintre anii 324-395, a Imperiului Roman de Răsărit, denumit și Imperiul Bizantin de istoriografia umanistă, între 395-1204, a Imperiului latin din Orient, între 1204-1261, apoi din nou a Imperiul Bizantin refăcut, între 1261-1453 și a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923. Imperiul Roman de Răsărit a început a fi numit Imperiul Bizantin începând din sec. al 16-lea prin inițiativa istoricului umanist Hieronymus Wolf. Intemeietorul legendar a fost un anume Byzas din orașul Megara, iar atunci când Constantin I-ul cel Mare a trasat limitele viitoarei sale capitale a cuprins o arie tot șapte coline ca și în cazul Romei.
2.Există trei ipoteze principale, potrivit wikipedia.org, privind formarea numelui de Istanbul:
- Prima presupune că ar proveni din deformarea a trei cuvinte grecești :Eis tim Poli ceea ce ar însemna „eu merg către Oraș”, deoarece Constantinopolul era arhietipul orașului, fiind chiar numit simplu „Orașul” de către bizantini în vorbirea curentă.
- Cea de a doua ipoteză presupune că numele ar proveni din cuvintele turcești Islam bol, care semnifică acolo unde Islamul abundă. Este o etimologie populară născută după cucerirea otomană prin care se exprima noul rol al orașului, atât capitală a Imperiului Otoman, cât și capitală a Califat-ului, mai târziu.
- Cea de a treia ipoteză pleacă de la ideea unei simple alterări populare, succesive, a denumirii de Constantinopolis în cea de Constantinopol și apoi mai departe. Datorită faptului că în fonetica turcă nu se poate pronunța st fără a se adăuga un i s-a ajuns la Istantinopol, apoi la Istantpol și la Istanbul.
3.Instanbul este cel mai mare oraș din lume și singurul megalopolis din lume întins pe două continente – Europa și Asia, fiind separat de strâmtoarea Bosfor.
4.Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei.
5.Cel mai mare oraş al Turciei – Istanbul, se întinde pe o suprafaţă de 5.342 kilometri pătraţi. Potrivit imopedia.ro, este de peste 23 ori mai mare decât Bucureşti.
6.Oficial, fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internaținal numele antic și tradițional de Constantinopol. În vechile texte românești, orașul era numit Țarigrad, Stanbul, Stambul, Înalta Poartă sau Poarta.
7.La 31 decembrie 2018, populația Istanbulului depășea 15 milioane de locuitori :)) Ce să mai… Moldova, în total, are nici 3 milioane 😀 Astăzi Istanbulul este cea mai mare aglomerare umană a Europei. Foarte foarte aglomerat oraș, fiți pregătiți pentru asta :))
8.Istanbul este metropola europeană cea mai expusă din punct de vedere seismic, el aflându-se așezat pe falia nord-anatoliană.
9.Deține cel mai mare și activ port comercial și turistic al țării.
10.Orașul a rămas centrul major al Turcia pe plan economic, al industriei ușoare și manufacturiere, al culturii, educației și activității de export-import, chiar dacă deja capitală e Ankara.
11.Istanbulul are 27 de cartiere. Cele mai scumpe cartiere sunt Beşiktaş şi Kadikoy. Cele mai recomandate cartiere, pentru turiști, mai aproape de toate obiectivele turistice sunt Beyoglo, Sultanahmet, Karakoy (Galata) – care e cunoscut în rândul tinerilor, sau chiar și Taksim.
12.Cele mai vizitate obiective turistice din Istanbul sunt: Biserica Sfânta Sofia (Hagia Sophia), Moscheea Albastră, Bazilica Cisternă, Palatul Dolmabahce, Palatul Topkapî, Turnul Galata, Marele Bazar (Grand Bazaar), Podul Galata, Bosforul (plimbările pe apă), Piața Taksim.
13.Podul Galata este foarte important și cunoscut în Istanbul, e locul unde Europa se întâlneşte cu Asia. Construcția acestuia a început în 1992 și are lungimea de 490 metri. O plimbare pe jos nu e imposibilă, chiar se recomandă 🙂
14.Istiklal este cea mai cunoscută stradă din Istanbul. Și tot acolo se face shopping la greu 🙂 doar că trebuie timp și răbdare, or peste tot e foarte multă lume, iar la case pot fi cozi de metri întregi. Istiklal e cuprinsă între piețele Taksim și Tunel. Tot acolo sunt multe restaurante, cafenele, hammam-uri etc.
15.Pentru shopping există și mai multe mall-uri. Să știți că în Istanbul, dacă mergeți la shopping, nu ar trebui să evitați magazinele brand-urilor locale – DeFacto, LCWaikiki, Koton, LTB, pentru varietatea de produse, prețuri bune, reduceri.
16.Sultanii otomani, pe rând, și-au construit moschei, după ce erau victorioși în războaie. Cea mai mare moschee din Istanbul și din Turcia este Moscheea Albastră, construită de Sultanul Ahmet I, în interiorul și exteriorul acesteia pot încăpea aproximativ 15 mii de oameni.
17.Cea mai mare moschee din Turcia, însă, în curând, va fi alta. Acum se află în proces de construcție. Moscheea este construită pe un deal, în Istanbul, și se vede din mai multe zone ale orașului. Aceasta este construită de Erdogan, actualul președinte al Turciei. Moscheea va avea capacitatea de 65 de mii de persoane! 🙂
18.Bucate și băuturi tradiționale. Se zice că, în Istanbul, neapărat de încercat e burgerul „ud” (Wet burger), care, de fapt, e un burger făcut la aburi, doar că el nu se găsește oriunde. În Piața Taksim, sigur, îl veți găsi. Adevărul e că l-am văzut și a rămas pe „mai încolo” și „mai încolo” nu a mai fost 🙂 Așa că a rămas restanță 😀 Evident că, ești „obligat” să servești cafeaua turcească, ceaiul turcesc, ayranul, baklavaua – în zeci de feluri, rahatul lokum, supa de linte, kebap-ul local, dolma (sarmale în foi de viță), carnea de miel în diverse feluri (evident dacă vă place), coban salat (salată țărănească, la noi), borek (plăcintă cu brânză, în straturi), vinete în diferite forme 🙂
19.Probabil, cea mai frumoasă perioadă de vizitat Istanbulul e aprilie, or anume atunci înfloresc lalelele, iar acest oraș e plin de lalele, e „orașul lalelor”. Plus că, o plimbare prin Gulhane Park de lângă Topkapî te va uimi cu frumusețea, mulțimea și diversitatea de lalele 🙂 Tot în aprilie, în Istanbul, în fiecare an, începând cu 2006, are loc „Festivalul Lalelelor”. Încă Imperiul Otoman, în secolul al XVI-lea, se mândrea, la acea vreme, cu nu mai puțin de 1800 de specii de lalele. Laleaua este un simbol important și foarte des întâlnit în cultura otomană, cultura Turciei.
20.Minim 3 zile ai nevoie ca să descoperi măcar o parte a Istanbulului, oricum, cred că, e practic imposibil să explorezi tot orașul, la cât de mare și populat este.
21.Să știi că și ambuteiajele sunt extrem de dese și de lungă durată, așa că răbdare trebuie 🙂 Se zice că noțiunea de „trafic infernal” s-a născut anume în acest oraș. Pe jos se poate de parcurs anumite distanțe, însă mult nu e posibil, or orașul e prea întins. Transportul public e plin, iar taxi-urile au contoare care calculează. O călătorie cu taxi-ul, în același cartier, sau între 2 cartiere apropiate e 20-30 de lire, ceea ce e peste 100 de lei.
22.Valuta națională e lira turcească. 1 euro e aproximativ 6,2 lire. 1 USD – 5,9 lire. În magazine și-n localuri poți achita cu cardul.
23.La 31 martie curent, adică duminică, în Istanbul vor avea loc alegerile primarului. Primarul general e ales pe 5 ani. De asemenea, sunt aleși primari în fiecare cartier/sector – sunt 40 de sectoare în „municipiul” Istanbul.
Ca de fiecare dată, am impresia că mai sunt curiozități – multe încă și interesante, dar iată că, la moment, îmi scapă 😀
Acolo am ajuns cu zborul Chișinău-Istanbul, care durează 1.10 h, operat de Turkish Airlines. Am stat 3 zile, în cartierul Karakoy. Anterior, am stat în Taksim.
Dacă aveți comentarii, întrebări etc., ca de obicei, vă îndemn să îmi scrieți pe Facebook sau Instagram, sau aici, la postare. Și nu uitați să îmi dați „follow” 🙂
După cum am spus la început, următorul articol va fi cu locuri de vizitat, prețuri, ore indicate, ce nu e de ratat și, desigur, impresii personale, fotografii 🙂
Călătorii frumoase să aveți!