Offline

20+ lecții învățate din călătorii

30/07/2018

Am tot fost întrebată mai des cum îmi revin după vacanțe sau cum mă adaptez în anumite destinații, totuși, eu aș pune inclusiv răspunsurile la aceste întrebări, alături de alte concluzii, întâmplări, situații într-o listă de „lecții” învățate în și din călătorii, pentru că fiecare călătorie aduce ceva nou nu doar la capitolul locuri, dar și emoții, gânduri, percepții.

Așa că, notez mai jos câteva dintre lecțiile desprinse din călătorii, dar, cu siguranță, nu sunt toate și, cu siguranță, că pentru unii unele dintre acestea sunt altfel, iar multe dintre cele de mai jos sunt valabile și pentru alte aspecte ale vieții 🙂

1.Totul are un sfârșit. O călătorie te învață că este un început și este un sfârșit și trebuie să conștientizezi acest lucru și (oarecum) să te programezi pentru asta, ca atunci când revii să nu „plutești” cu gândul la mare, munte sau paella 🙂

2.Un loc poate arăta de fiecare dată altfel. În mare parte, destinațiile turistice nu-și schimbă străzile, clădirile sau peisajele în timp, însă același loc îl vezi de fiecare dată diferit – și a doua, și a treia oară, asta pentru că apreciem locurile și lucrurile, în dependență de emoțiile, atitudinea și așteptările noastre, sau în dependență de starea în care ne aflăm în acel moment al vieții. Dacă despre o destinație ți se va spune/vei citi mult că e foarte murdară – s-ar putea când ajungi acolo întâi să cauți gunoiul și apoi să vezi lucrurile frumoase :). Depinde ce vrei tu să vezi: partea bună sau partea proastă.

3.În spatele locurilor, lucrurilor frumoase, stau lucruri mai puțin frumoase (de obicei). Spre exemplu, mergi în Mauritius sau Thailanda, unde ai parte de experiențe faine, însă zborul până acolo de 8 – 11 ore nu e cea mai frumoasă parte 🙂 Dar mereu este un echilibru 😀 și se merită să faci eforturi ca apoi să te bucuri de ceea pentru ce ai muncit – valabil în orice situație.

4.Totul e trecător. Călătoriile, vacanțele, oamenii – tot. Însă rămân amintirile, emoțiile, realizările. Și e bine să fii fericit și împăcat că ai avut asemenea oportunitate (călătorie) oricât de scurtă și obositoare nu ar fi.

           5.Ceea ce vezi e mai frumos și mai important decât ceea ce e în fotografii. Fotografiile oricum nu redau frumusețea reală a unui loc oricât ai încerca, trebuie doar să-l vezi cu ochii tăi – nu redau emoția de a vedea panorama unui oraș, după ce ai urcat un deal sau munte pe jos, sau un apus pe care-l privești chiar de pe plajă. Și atunci poate apărea lipsa asta de dorință de a mai face „tone” de fotografii și te limitezi, de la câteva sute altădată la până la o sută sau chiar zece fotografii în cele mai populare/cunoscute/frumoase locuri. Da, asta se întâmplă, mai ales dacă destinația/locurile se repetă, sau dacă ești prea obosit de telefon, internet… 😀

6.Sunt puțini cei care ne pot răbda și pe care-i putem răbda noi 😀 În călătorii cel mai bine cunoști un om, afli că e foarte nervos dacă îi e foame sau dacă nu a dormit suficient sau că se teme de înălțime, urăște gălăgia și cozile… și lista poate continua. Și, totodată, călătoriile împreună consolidează relațiile, indiferent că e vorba de frați, iubiți, părinți, copii. Pentru că înveți, înțelegi, te adaptezi, cedezi.

7.Răbdare. Călătoriile, alături de alte lucruri :), educă răbdarea. Înveți să „rabzi” un zbor lung sau care a fost anulat/amânat, să stai 1-2-3 ore și mai multe în aeroport, la coadă ca să vizitezi undeva, să aștepți mâncarea la restaurant o oră… și altele. Aparent sunt lucruri nesemnificative, însă când acestea se repetă, ne educă, ne învață să fim mult mai răbdători și să nu ne enervăm dacă așteptăm un pic mai mult decât data trecută).

8.Poți dormi oriunde (poate nu chiar :)) Când eram studentă, puteam dormi doar în patul meu din cămin și, desigur că, acasă 🙂 și dacă măcar o seară dormeam altundeva acela nu era somn, era dezastru. De-a lungul timpului, am învățat să dorm mai peste tot – în hotel, hostel, apartament, în cabană pe munte, pe plajă, în avion… și nu mai am probleme că „nu e patul meu și nu pot dormi” 😀

9.Adaptabilitate, flexibilitate. Călătoriile te învață să te adaptezi la locuri noi, oameni noi (străini), culturi noi, climă diferită, fus orar altfel…

10.Machiajul, tocurile, hainele mai „sofisticate”, bijuteriile sunt pentru acasă. Înțelegi, la un moment dat, că nu ai nevoie de aceste lucruri în vacanțe (nu mă refer la vizite de lucru, operă, teatru…), pentru că vacanțele sunt pentru relaxare, lejeritate, pentru naturalețe  🙂 Cu cât îți e mai comod, cu atât vrei să vizitezi și să savurezi mai mult.

11.Banii n-aduc fericirea, dar mulțimea lor – da. Chiar dacă majoritatea afirmă că banii nu aduc fericirea, știm foarte bine că atunci când nu-s bani, apar multe probleme ce nu pot fi soluționate. Banii nu sunt totul, dar ei sunt necesari, inclusiv atunci când călătorești, te odihnești. Sunt bani – sunt călătorii, nu-s… 😀

12.Deși începi să numeri o listă de țări vizitate, tot ai impresia că nu ai văzut nimic. Și tot vrei și vrei să vezi, să descoperi, vrei să reușești tot mai multe.

13.Se schimbă percepțiile, atitudinea, față de anumiți oameni de acasă, față de anumite situații. Călătorind, începi să privești lucruri din alte unghiuri, cumva nu mai ești limitat între „ce va spune…” X sau Y, tu știi, spre exemplu, că în alte țări asta e ceva obișnuit sau e ceva care nu afectează, că nimeni nu se va uita lung la tine… și reacționezi altfel.

14.Devii tot mai indiferent, nu mai vrei să impresionezi pe cineva sau pe altcineva. Nu mai reacționezi la vorbe, critici, „sfaturi”, pentru că începi să trăiești de parcă ai fi în altă țară, când nimeni nu te cunoaște – te îmbraci, te comporți cum vrei, faci ce vrei…

15.All inclusive-urile sunt bune 😀 Asta înțelegi după mai multe vacanțe, iar mai exact de ce – am scris anterior.

16.Vacanțele active sunt cele mai bune pentru creier și mai puțin bune pentru corp. În vacanțele active ești mereu pe ducă, ceva faci, undeva te duci, de multe ori departe de wifi/internet – poate chiar ziua întreagă sau și 2-3 zile, și atunci constați cât de mult creierul s-a eliberat de știri, politică, gânduri negative, scandaluri de pe Facebook… 🙂 dar, da, când revii acasă, simți că mai vrei o vacanță 😀

17.Dacă mergi în acea țară care era destinația ta (cea mai) de vis, imediat îți găsești alta sau altele 🙂 Pentru că mereu tre’ să vrei mai mult – lucru valabil nu doar pentru călătorii 😀

18.Timpul trece prea repede și niciodată nu e suficient. De cele mai mule ori, din călătorii revii cu senzația că nu ai reușit asta și asta, că 3 zile au fost prea puține, că dacă ziua ar fi fost mai lungă… și tot așa.

19.Pe rețelele de socializare, multe destinații sunt „editate” (prea prea editate). Unele arată mult mai bine în realitate, altele arată mai trist și, totuși, ar fi fain să reflecte realitatea și nu „povești” 🙂

20.Nu trebuie să ai așteptări. Vei avea așteptări mari de la un oraș – s-ar putea să fii dezamăgit, și aici v-aș propune să mai citiți punctul anterior 😀 și nu vă axați prea mult pe imaginile de pe Instagram, realitatea e „un pic” alta. Mai mari așteptări – mai mari dezamăgiri! 

21.Ești mai deschis la experimente. Pentru început – culinare :), apoi zici – de ce să nu încerc și asta, și asta?!

22. Înveți să faci alegeri: avion sau autocar?, hotel sau apartament? Aproape de plajă sau în centrul orașului? Pizza sau pasta? 😀 Totul e despre alegeri, alegeri pentru tine și pentru binele tău.

23.Mai bine lucrezi din Viena (sau oriunde altundeva) decât în Chișinău (câteva zile, evident :D). Uneori (de mai multe ori) se poate întâmpla să mergi în vacanță, dar să fie chestii ce nu pot fi lăsate de izbeliște, sunt responsabilități și atunci lucrezi și în timpul vacanței, pentru că oricum atmosfera altui oraș e mai plăcută decât masa de lucru de fiecare zi 😀

24.Mereu trebuie să lași loc. Nu e obligatoriu să alergi de la un obiectiv turistic la altul ca să bifezi tot, uneori e bine să lași ceva și pentru data viitoare, cum ar fi „loc de bună ziua”, pentru că o revenire nu e imposibilă.

25. …

De fapt, lista aceasta poate continua cu încă multe „lecții” deja învățate și mai urmează noi lecții, adevărul e că dacă mai scriu s-ar putea să vă plictisiți și să nu mai ajungeți la final.


Ordinea „lecțiilor” e aleatorie, pe alocuri cu ironie și sper că v-ați regăsit în unele dintre ele.

Voi ce lecții ați învățat din călătorii? Aștept răspuns în comentarii sau pe Facebook, Instagram, și nu uitați de Like și Follow 🙂

Călătorii cu lecții frumoase vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *