Offline

Prima dată la Bălți. ZEL Bălți

19/01/2016

Prima dată la Bălți am ajuns sâmbăta trecută. Ce-i drept nu m-am plimbat prin centrul orașului și nu am vizitat ce ar putea vedea un călător în capitala de nord. Vizita mea a avut un alt scop, și după cum mi-am propus încă anul trecut, nu ratez nici o ocazie de a descoperi și a cunoaște tot mai mult țara în care trăiesc. 

Așadar, prima dată la Bălți am ajuns, descoperind Zona Economică Liberă Bălți, cu alte cuvinte părticica de Europa care tot vrea să se extindă. ZEL Bălți a fost creată în 2010 pentru o perioadă de 25 de ani și are în administrare 4 zone: 3 la Bălți și 1 la Strășeni.

Cum era și logic din punct de vedere al traseului, întâi am trecut pe la Strășeni. Acolo am vizitat viitoarea fabrică italiană producătoare de cabluri La Triveneta Cavi. Acum e un gigantic șantier de construcție, însă în doar câteva luni oamenii din Strășeni vor avea locuri noi de muncă.

dsc_6928 dsc_6933 dsc_6939

Apoi, am mers Emi Panel o fabrică producătoare de sandwich-uri. Nu, nu din acelea delicioase, ci pentru construcții. Cine știe, cunoaște, eu tot nu sunt mare expert 🙂 Faptul că sâmbătă era zi liberă, am întâlnit puțini muncitori, și astfel a fost simplu de analizat și de fotografiat tot)

dsc_6960 dsc_6962

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Strășeni e instituția în construcție. La final de martie va fi finalizată construcția Colegiului de Ingineri, proiect aprobat de Guvern, și care vine cu un concept nou. Aici vor fi pregătiți viitori specialiști-angajați ai fabricilor ce sunt deja sau vor fi rezidente în cadrul ZEL Bălți. Astfel, companiile vor plăti câte 50 euro pentru cheltuieli legate de studii și 50 euro drept bursă. Sigur că, stundeții își vor îndeplini obligațiile – vor studia conștiincios, iar apoi vor activa conform contractului de studii. Eu zic că e salutabil proiectul, cine nu ar vrea să studieze în condiții bune după standarde germane și la final să fie sigur că va avea un job pe măsură, aici, acasă?! Tot acolo, pe loc, va fi și căminul – o cameră e de 2 persoane cu geamuri mari și baie separată. Diferit de căminul în care am locuit 🙂

dsc_6942 dsc_6944 dsc_6949

Și dacă la Strășeni am văzut șantiere, la Bălți am văzut fabrici mari cu multă culoare și care tind spre perfecțiune, or, germanii și austriecii altfel nu pot. 

Draexlmaier este cea mai mare fabrică din țară după numărul de angajați și are drept activitate de bază producerea de cabluri automotive pentru BMW și Mini. Acolo atâtea cabluri am văzut că, cu mare greu, mi-am imaginat câte cabluri sunt camuflate într-o mașină. Oare chiar câte? Pe de altă parte, la Draexlmaier muncesc 2800 de angajați nu doar din Bălți, ci și din localități apropiate. Angajații beneficiază de transport și mese gratuite, dar și instruire de la angajare și perfecționare treptată. Și salariu de la 6 mii lei.

dsc_7011 dsc_7012 dsc_7015 dsc_7016 dsc_7020

Vecinii lor, Gebauer & Griller, adică la doar câțiva metri distanță localizată, nu o duc mai rău. Chiar deloc. Activitatea de bază este producerea cablurilor electrice izolate pentru industria automativă. Aici, sunt 98 de angajați. Mai mult muncesc utilajele și mașinăriile, oamenii sunt cei care monitorizează ca totul să meargă bine. Angajații nu sunt asigurați cu transport și masă, însă sunt conștienți de acest fapt din start și au un salariu pe măsură. Majoritatea dintre ei cunosc limba germană. Periodic sunt instruiți, participă la corporative, concursuri sportive, organizează competiții de fotbal pe propriul teren, cresc fructe și legume pe teritoriul fabricii și se declară norocoși. Și au cu ce 🙂

dsc_7047 dsc_7051 dsc_7076 dsc_7078  dsc_7095 dsc_7096

Pe scurt 🙂 așa ar fi. Că pe lung eu pot să mai scriu câteva pagini, dar mă tem că nu veți ajunge până la capăt. 

Precizări: În cadrul ZEL Bălți sunt rezidente 33 de companii cu un număr de peste 3 mii angajați. Cele 4 zone sunt împărțite în subzone…Și tot așa) 

dsc_6972

De ce se numește ZEL Bălți chiar și în centrul țării? Administratorul Marin Ciobanu spune că, inițial, proiectul a fost lansat pentru Bălți, apoi s-a extins, iar denumirea a rămas aceeași din motive mai mult tehnice, juridice, etc. 

Marin Ciobanu este cel care a fondat și a muncit pentru extinderea Zonei, revenind de la studii din Germania. ZEL Bălți are doar 4 membri ai echipei, care fac față tuturor companiilor rezidente și mai și discută cu noi potențiali investitori pe care-i conving să vină în Moldova. Potrivit spuselor administratorului, planurile sunt mari și nu imposibile. Pentru următorul an sunt panificate investiții de 60 milioane dolari, bani ce vor contribui la crearea de aproximativ 8 mii de locuri de muncă. Viitorul sună bine, abia aștept să văd construcțiile finalizate peste doar câteva luni.

Și dacă vă interesează subiectul foarte mult, detalii și cifre despre crearea și activitatea Zonei Economice Libere Bălți găsiți aici.

Despre vizita la ZEL Bălți din perspective diferite puteți citi la Nicolae, Mihaela, Adrian, Grigorii, Daniela, Grigore.

dsc_6987

dsc_7080

Am realizat fotografii cu telefonul, dar dacă sunt cu aparatul de fotografiat…:) Foto: Adrian Platon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *