In the media

Allfun.md: Ca să călătorești, nu e nevoie să fii bogat

20/08/2015

Cam aşa ar suna sloganul jurnalistei Cristina Gurez, care e pasionată de călătorii. Are un „dosar” impresionant de amintiri, imagini, experienţe şi trăiri din diverse ţări, începând cu opulentul Dubai şi terminând cu sobrietatea Belgiei. Ştie, însă, că pentru a călători mult şi la preţ accesibil este nevoie de atenţie şi un dram de noroc, mai ales când ofertele agenţiilor dar şi ale hotelurilor sunt de nerefuzat.


Cristina, anul 2015 te-a surprins în forţă călătorind. Ce destinaţii ai vizitat până acum?

Se spune că așa cum începi anul, așa îl vei continua. Eu l-am început peste hotare, iar următoarele destinații au venit spontan, dar parcă firesc.
În acest an am reușit să ajung în Sharm el-Sheikh (Egipt), Bruxelles (Belgia), Kemer (Turcia) și Barcelona (Spania). Dar până acum au fost Dubai, Verona, Veneția, Milano, Belek, Varșovia, Kiev, Creta, Viena, Istanbul, București, Piatra Neamț. Și sunt mai multe, dar trebuie să răsfoiesc arhiva cu fotografii, ca să spun cu exactitate pe unde am ajuns.


Ai început cu exoticul Egipt. Cum au fost impresiile?

Acolo am încheiat 2014 și am început 2015. Cultura arabă e cu totul deosebită, dar deja nu îmi este străină, mai ales după experiența din Dubai. M-a cucerit deșertul și soarele generos din plină iarnă. Marea Roșie e cea mai albastră mare pe care am văzut-o până acum, dar și cea mai frumoasă la adâncime. Am ales o excursie cu vaporul cu pereți de sticlă, Seascope, și astfel, am văzut ce se ascunde în mare până la 20 metri adâncime. Dacă în Egipt, deșertul ocupă practic tot teritoriul, atunci marea și bogățiile ei compensează toată lipsa de vegetație terestră.

De altfel, am avut și un Revelion fierbinte la propriu și la figurat. Dacă la noi se purtau cizme și paltoane, acolo am purtat rochie și pantofi.


Ce ai recomanda turiştilor să viziteze în această ţară şi ce reguli de comportament ar trebui să adopte (fiind o ţară preponderent musulmană)?

În Egipt, cât și în Emiratele Arabe Unite, turiștii ar trebui să fie la fel de atenți. Deși ei deja sunt obișnuiți cu turiștii, oricum nu trebuie să ieși prea tare în evidență. Pentru femei, în special, se recomandă să fie mai acoperite, bine nu vorbim de hainele lor lungi și negre, dar cel puțin nu provocator.

În Egipt, în general, am avut o experiență stranie, chiar urâtă, la intrarea în țară. Mai multor femei, în special tinere, le-au fost  luat actele, fără nici o explicație, după care au fost duse la un oarecare comisar: am așteptat vreo oră, după care pe rând ne-au interogat cu ce scop am venit, ce job avem în țară, cu cine am venit. Toată frumusețea de apoi a compensat momentele de la început de călătorie, care mi-au creat o primă impresie destul de negativă.


După Egipt, a urma o ţară, la fel, oarecum orientală, Turcia. Ce ai descoperit nou în această nouă destinaţie?

După Egipt a urmat Belgia. Am fost în Bruxelles, la invitația europarlamentarului român, Andi Cristea. Împreună cu un grup de jurnaliști din țară, am mers într-o vizită de studiu de două zile în capitala Uniunii Europene, acolo am descoperit Parlamentul European și am discutat cu oficiali europeni. În cele două seri libere, dar târzii, am vizitat principalele puncte de atracție pentru orice turist.

Apoi a urmat Turcia. Cred că a fost a patra oară când ajung în Turcia, am mers în Kemer, un loc nou pentru mine, acolo unde munții și marea sunt de nedespărțit și desenează un peisaj care te face să vrei să tot rămâi și să savurezi valurile mării și aerul de munte.


Ce peripeţii sau aventuri ai întimpinat?

Egiptul rămâne pentru mine călătoria care a început cu o experiență mai urâtă și Spania ar avea aici ceva. Spre exemplu, în una din serile târzii, așa cum obișnuiam să ne așezăm la o terasă de pe Las Ramblas, să savurăm ceva, am solicitat o sangria, care de altfel costa triplu decât în alte localuri și un desert. Imediat după ce am făcut comanda, chelnerul cu un ton agresiv și cu un limbaj urât ne-a spus să plecăm pentru că nu are rost să-și piardă timpul cu noi pentru 50 de euro, când alții vor veni și vor lua cina și vor achita dublu sau triplu. Am plecat, dar era prima dată când am văzut asemenea comportament. Din motiv că sunt prea mulți turiști, ei se alintă, pe când turistul ar trebuie să fie cel răsfățat.


Luna iunie te-a găsit în cu totul altă ţară, Spania. Cum te-a primit această nouă călătorie?

Barcelona m-a primit cu multă culoare, soare, mare și delicii culinare. Mai sus am menționat și o experiență mai puțin plăcută, dar în general, Barcelona e un oraș ce oferă impresii și emoții colorate. Am fost impresionată de creațiile lui Antonio Gaudi, iar Sagrada Familia m-a lăsat fără cuvinte, mi-a trecut doar gândul: „Ce fel de imaginație trebuie să aibă un om, ca să creeze așa ceva”. Mi-am reînnoit culoarea ciocolatie a pielii, am savurat paella, sangria, crema catalană și am avut parte de un shopping reușit.


Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să călătorească mult, dar la un preţ accesibil?

Ca să călătorești, nu e nevoie să fii bogat – e un gând pe care l-am citit recent. Ca să călătorești, trebuie să vrei să o faci și, respectiv, să urmărești ofertele. Călătoriile trebuie planificate cu luni înainte, astfel când prinzi oferte cu bilete de avion sau pachete turistice de 2-3 ori mai mici, atunci trebuie procurate, iar timpul de vacanță îl găsești apoi.
Pentru călătoriile spontane e nevoie de bani și timp. Mie îmi plac lucrurile spontane, dar timpul și banii încă nu îmi permit să îmi iau pașaportul și să plec ori de câte ori apare dorința!

Ce alte destinaţii mai ai pe lista ta de călător?

Următoarea destinație e o nouă mare dorință din lista mea, care se va realiza în mai puțin de o lună. Voi ajunge în Berlin și Potsdam. Am fost acceptată la o școală pentru jurnaliștii din Parteneriatul Estic. Deoarece voi avea un program încărcat, până noaptea târziu, mi-am rezervat o zi pe care să o dedic exclusiv Berlinului.
Ce ține de alte destinații, am dorințe multe, dar nu am planuri, deocamdată. Aștept propuneri!

allfun.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *