De dimineață am aflat că se scumpesc produsele de panificație. Era ceva de așteptat, la cum au crescut tarifele. În context, mi-am amintit de ultima călătorie în care am fost, în Barcelona. Deoarece treceam des prin supermarket de unde procuram produse alimentare, cumpăram și pâine și diverse produse de panificație. O baghetă franțuzească caldă costa 2,10 euro. 2 euro nu sună mult, dar 40 și ceva de lei sună, nu?! Mai ales când știi că la noi o pâine proaspătă e 3-5 lei, iar pâinea socială e 1,5 lei (!!!). Desigur, și prețul la chifle și pâinea pentru toast-uri este diferit, adică mult, dar mult mai ieftin ca în UE.
Sigur, știu că acolo e Uniunea Europeană, acolo sunt alte salarii, că se folosesc ingrediente de calitate superioară și produsele sunt extrem de variate. La noi, situația e tot așa, dar un pic altfel: pîinea este produs strategic, iar profit practic nu există. Plus la aceasta, nici cultura consumului de produse făinoase nu e ca în Franța, Belgia, Spania, unde dimineața obligatoriu începe cu un croissant sau o chiflă.
Acum că tarifele au crescut, producătorii de pîine susțin că sunt pe brînci și că vor falimenta, iar aceasta ar însemna mii, poate zeci de mii de șomeri. Așa că, până la urmă e logic să asistăm la majorări, important că nu sunt extrem de mari și că nu se îmbogățește cineva pe seama acestui fapt: consumatorii nu vor rămâne fără pâine, brutarii vor avea de lucru, producătorii de panificație nu vor avea datorii, iar producătorii de făină își vor răsplăti munca.Ș-apoi a avut loc majorarea tarifelor la energie electrică cu 39,3% şi la gaze naturale cu 15 % a crescut şi cota lor în preţul de cost a pâinii de la 10% până la 11,5%.S-a mai anunțat și despre faptul că prețul grâului va crește deoarece roada din acest an are o calitate mai bună, respectiv prețul făinii va fi mai mare. Majorarea preţului la făină constituie 24,4%, iar pentru luna noiembrie 2015 agriculturii prognozează o creştere de până la 40%. De asemenea, începând cu februarie 2015, se evidenţiază o creştere a cursului valutar, urmată de majorarea preţului materiei prime şi auxiliare pe piaţa internă şi regională. Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Uniunea de persoane juridice Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit afirmă că, în prezent 80% din pâinea şi produsele de panificaţie generează pierderi.
Noile prețuri vor intra în vigoare din 15 august curent. Preţurile vor creşte în medie cu 15%. Și, practic majoritatea preţurilor la pâine vor fi stabilite la nivelul preţului de cost, cu rentabilitatea zero.
În speranța că și salariile vor crește, zic să susținem producătorii de pâine, făină, grâu, etc., să consumăm produse de panificație autohtone, gustoase, proaspete și la prețuri rezonabile.