După Prut și Nistru, am mers la Prutul de Jos. Așă că încetișor descoperim Moldova.
Ceea ce adunase bloggerii acolo, este Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova.
Ce-i drept offline-ul a fost destul de lung și de divers.
Am început printr-o discuție cu directorul Moldsilva, Ștefan Chitoroagă. De acolo, am înțeles că dumnealui are calități de politician :). Deși prima dată l-am văzut. A vorbit mult despre ceea ce contează, ca un politician veritabil, despre rolui PLR în cursul european al Republicii Moldova, dar și altele pe care, în opinia sa, fără de formațiunea din care face parte nu ar fi putut fi realizate.
Din păcate, la capitolul Moldsilva, păduri și turism, lucrurile nu stau așa de roz ca la partea politică. Sunt multe probleme, dar nu sunt soluții, ba chiar pe alocuri lipsesc ideile sau voința…
Drumul spre Cahul a fost destul delung și de fierbinte.
Acolo, imediat, ne-am văzut cu conducerea raionului. Spre deosebire de alte raioane,acolo se mișcă ceva, acolo oamenii sunt deschiși către schimbare, au proiecte și idei, și își doresc și mai multe acțiuni la standarde europene.
Desigur, declarațiile politice nici aici nu au scăpat.
Muzeul Pâinii. Este un loc de popas drăguț din Văleni, Cahul. Acolo ne-am delectat cu pește gustos preparat dar și cu muzică și voie-bună adusă de Bunicii din Văleni. La Muzeul Pâinii puteți vedea diverse tipuri de pâine coaptă, pentru diverse ocazii. Totodată, vă puteți caza acolo și mânca ceva bun, pregătit ca acasă.
Partea cea mai frumoasă însă, și pentru care, eu am mers în acea zi de sâmbătă de la 8 dimineața 😀 tocmai la Cahul, este Rezervația Prutul de Jos.
Acolo am văzut nuferi, broaște 😀 știu că sună, vesel dar acolo sunt colorate. 😀 Apoi, multă verdeață, flori diverse, zeci, chiar sute de specii de păsări. Responsabilii ne-au spus că în rezervație sunt locuri în care e interzis accesul pentru a nu distruge mediul natural, unde trăiesc sute de păsări.
Da, nu au veste de salvare, că nu se găsesc, și da, au doar câtevă bărci de lemn, care ar putea să cedeze curând, dar locul e de o frumusețe rară. apoi, veste se vor cumpăra, iar în scurt timp se va da comandă de fabricarea unor bărci noi pentru a putea să te plimbi în liniște pe apele înconjurate de atâta verde, aer curat și atâta puritate și frumusețe la metru pătrat. Pentru asta s-a meritat. Păcat că, acolo nu au un locușor unde să oți merge cu prietenii să te cazezi pe câteva zile, să pescuiești, să te odihnești… Sperăm că totuși, investițiile și schimbările care se vor face să dea rezultate concrete, iar peste un an-doi, Prutul de Jos să fie unul dintre cele mai populare puncte de atracție turistică pentru străini, dar și pentru localnici.
Foto multe din aventura de la Prutul de Jos, vedeți AICI.