Offline

Offline cu Alexandru Tănase

06/02/2014

off

Un offline care a durat 3 ore, timp în care am aflat multe opinii, idei și comentarii interesante de la Președintele Curții Constituționale(CC), Alexandru Tănase. Sigur pe sine, asta a fost impresia generală, totuși la început avea ceva emoții, șervețelul jucat insistent între degete indica acest fapt. După primele două întrebări, însă, s-a schimbat situația. O discuție interesantă cu un om care-și cunoaște meseria. Desigur, multe rămîn off pentru că de asta e și off. 🙂

Activitatea actuală. Numirea sa în funcția de președinte al CC o consideră drept o avansare.

PCRM  și forțele de guvernare au practic număr egal de decizii cîștigate la Curte. 30 % din hotărîrile CC sînt precedent. Alte țări nici nu ajung la asemenea situații, spune el.

Potrivit spuselor sale, reacțiile la deciziile Curții nu sînt atitudini față de acestea, ci față de consecințe. Decizia din 5 decembrie a stîrnit discuții, dar a soluționat o problemă de mult existentă.

Anterior, avea salariul – 8 mii, salariul nou brut e de 16 900.

Politică. Nu consideră că a trădat electoratul atunci cînd a mers la conducerea CC. De revenit în politică, spune că acum nu are așa planuri. Eu zic că timpul va arată. Consideră că electoratul are preferințe constante. Traiectoria se menține. Își dorește o guvernare cu aceeași dinamică dar cu alte persoane. În opinia sa, reformă înseamnă schimbarea oamenilor.

Și mai spune că în politică sînt și transfugi, oportuniști și traseiști. Și, nu e ușor să faci politică. Iar, cea mai periculoasă în acest domeniu poate fi lupta pentru întîietate.

Life&style. Este tradiționalist. Cea mai mare valoare este familia sa. Nu este adeptul mall-urilor și fast-food-urilor. Este mulțumit de universitatea unde și-a făcut studiile – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și și-ar dori ca și copiii săi să studieze acolo, cît despre studiile liceale spune că se fac și aici bine dacă vrei să înveți. Este pasionat de mașini. Nu încalcă regulile de circulație. Și, susține aplicarea sancțiunilor pentru încălcări. A mers recent în „țara lui Moș Crăciun” și a rămas profund impresionat de cățelușii Husky.

La final am convenit la o înțelegere. Să vedem ce o să iasă. 🙂

foto: Eugen Luchianiuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *