Traveling in Moldova

Muzeul de Istorie și Etnografie din Ciuciuleni

11/08/2017

Aflându-te în ținutul Hâncești și fiind pasionat de istorie și etnografie sau, pur și simplu, din curiozitate pentru istoria și cultura neamului nostru, e recomandabil să mergi la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ciuciuleni.

Unde e localizat? Muzeul de Istorie și Etnografie Ciuciuleni se află în satul Ciuciuleni din raionul Hîncești, pe traseul R44. De la Hâncești până la Ciuciuleni e distanță de vreo 30-40 de minute cu transportul personal.

Muzeul e amplasat în centul satului în fosta clădire a cârmuirii colhozului, fondat prin decizia Consiliului Sătesc Ciuciuleni din 16 noiembrie 2004, fiind deschis oficial la 18 mai 2011. Acesta este inedit prin faptul că sunt expuse mostre autentice din secolele  sec. XII-XIX. Majoritatea obiectelor din colecțiile expuse fiind adunate de la locuitorii satului.

Muzeul implică 12 săli: Sala obiectelor de cult; Sala gloriei militare; Sala „Casa mare”; Sala meșterilor populari –I; Sala meșterilor populari –II; Sala meșteșugurilor; Sala „Mobilă veche”; Sala viticultură și vinificație; Sala numismatică; Sala aparatelor electrotehnice; Sala cu mostre din rezervația științifică naturală „Codru” și Sala de protocol.

Acolo poți face cunoștință cu diverse obiecte de lut, lemn, metal, piatră și piele – realizate meșteșugari. Mai poți vedea, piese tradiționale – haine, încălțăminte, accesorii, „zestre” 🙂 sau ajunge în sala cu obiecte de biserică și cărți foarte vechi, sau obiecte decorative.

Am început excursia din sala unde sunt expuse câteva zeci de feluri de pâine – fiecare fel e pentru un anumit eveniment și are o anumită misiune. Nu mai văzusem și nu știam de atâtea feluri. Mi-a plăcut mult și sala cu hainele tradiționale pentru diverse perioade și anotimpuri, dar și sala unde sunt expuse obiecte de brodat, cusut și țesut – mi-am amintit de educația tehnologică din anii de școală 🙂

Partea cea mai bună a acestei vizite este faptul că poți afla și cunoaște nu doar istoria satului Ciuciuleni, ci – și pe cea a ținutului Hîncești și chiar a țării noastre, mai ales că toate obiectele expuse sunt autentice și arată cel mai bine cum a fost viața buneilor și stră-buneilor noștri, dar și ce cultură bogată, tradiții frumoase și colorate erau în trecut.

Program de lucru. Luni-vineri, iar în curând va fi deschis și în weekend.

Taxă de intrare. 5 lei – localnici, 10 lei – turiști,  50 lei – pentru grupuri mai mari, cu ghid.

Amintesc: Am vizitat Muzeul de la Ciuciuleni în cadrul infotrip-ului #descoperatinutuHincesti, organizat o ocazia lansării Clusterului de Turism Hîncești. Am mai scris despre Complexul Istorico-Arhitectural Manuc Bey și Complexul turistic medieval „Curtea Domnească”.

Călătorii frumoase!

fotografii realizate de Victor Garștea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *