În Republica Moldova, în continuare, există un număr foarte mare de persoane, care doresc să redobândească cetățenia română. Motivele sunt diferite – fie că vor să emigreze, să călătorească fără restricții sau să beneficieze de alocații și alte facilități.
Numărul de solicitări din partea moldovenilor se menține mare, în pofida cerințelor tot mai drastice din partea autorităților române, față de persoanele care intenționează să redobândească cetățenia română.
Peste 1 mil. de moldoveni au redobândit cetățenia română
Potrivit datelor oficiale ale Autorității Naționale pentru Cetățenie, în perioada 2010-2022, au fost înregistrate peste 935.000 de cereri privind cetățenia română.
Au fost aprobate prin ordin al Președintelui ANC peste 792.000 de cereri. Dacă să luăm în calcul și cei aproape 300.000 de minori, incluși în dosarele părinților, sunt peste 1 milion de moldoveni care au redobândit cetățenia română.
O simplă medie a acestor cifre arată că, anual, în jur de 77 de mii de moldoveni se încadrează în cerințele pentru redobândire cetățenie română.
Cine poate depune dosar de redobândire cetățenie române?
Pentru a obține un pașaport românesc, condiția de bază este să deții cetățenia română. Dacă încă nu ești cetățean român, dar ai bunei sau străbunei, născuți pe teritoriul României Mari până la 28 iunie 1940, poți iniția procesul de redobândire cetățenie română în baza Legii cetățeniei române nr. 21/1991.
Procesul de depunere a dosarului pentru redobândire cetățenie română necesită întreprinderea anumitor acțiuni. Este necesar să colectezi actele de stare civilă, prin care vei demonstra rudenia cu persoanele, în baza cărora soliciți redobândirea cetățeniei române.
În cazul în care actele nu sunt în regulă, va trebui să mergi la Oficiul Stării Civile pentru a solicita eliberarea duplicatelor actelor tale și a ascendenților tăi care au fost cândva cetățeni români. Este foarte important să verifici corectitudinea datelor din acte. Dacă vor exista erori sau neconcordanțe, dosarul nu va fi acceptat.
După ce documentele sunt verificate, trebuie să mergi la un notar pentru a legaliza tot pachetul de acte, iar după aceasta – să aplici apostila pe fiecare act din dosar, inclusiv pe copiile legalizate.
După ce este pregătit tot dosarul, trebuie să te programezi în prealabil pentru depunere – în România la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie sau la unul din Consulatele României. Dacă scapi acest detaliu, riști să pleci în România degeaba.
După ce te programezi, trebuie să identifici o modalitate de a ajunge în ziua și la ora necesară, la sediul ANC, unde vei depune dosarul.
Cum eviți pierderea de timp pentru a depune dosarul de redobândire cetățenie română?
Poți solicita suportul companiei de consultanță juridică JustConsult, pentru a-ți pregăti dosarul de redobândire a cetățeniei române rapid și fără pierdere de timp.
Cu ajutorul JustConsult, tot acest proces se simplifică semnificativ. Abordăm situația individual și rezolvăm cazul, indiferent de dificultate.
În primul rând, verificăm să ai toate documentele necesare, verificăm să fie corecte. Dacă identificăm erori, ne ocupăm de procedura de corectare a datelor. Efectuăm programarea prealabilă, dacă vrei să depui dosarul în România.
Îți oferim transport confortabil, sigur și rapid care îți garantează că ajungi în ziua și la ora necesară, direct la sediul ANC.
Dacă apelezi la JustConsult îți ușurezi procesul, reduci din timpul și nervii pierduți. Ai toată siguranța că procedura este respectată și nu vei avea probleme cu legea.
Dacă vrei să beneficiezi de o consultație gratuită, intră pe site-ul justconsult.md și completează formularul. Noi revenim cu un apel.
Dacă ai nevoie urgent să discuți cu expertul JustConsult, sună la numărul de telefon 022 10 50 80.