Excursia noastră în România, la început de martie, avea ca scop principal Brașovul, dar, de fapt, am văzut mai multe obiective din apropiere și bine am făcut 🙂 Am început cu Castelul Bran și a urmat Cetatea Râșnov. Cele două sunt pe același traseu, așa că e comod să mergi la ambele în aceeași zi 🙂
Castelul Bran
Despre Castelul Bran – care e la 30 de kilometri distanță de Brașov, cu siguranță, ați auzit și mai precis că ați auzit de Dracula, Vlad Țepeș, Vlad Dracul… și tot așa. Deși până și ghidul a zis că nu se știe cât e realitate și cât e fantasy, sau cât e istorie și cât e legendă, dar castelul are mister și trezește curiozitate. Plus la toate, aspectul exterior e de-a dreptul impresionant. Interiorul nu pot să spun că mi-a plăcut prea mult 🙂 dar… asta e! Văzusem acest castel prin filme, video/foto on-line și parcă mi se părea ireal, cu un asemenea design, asemenea formă, parcă rupt din altă lume și tocmai asta îl face deosebit, unic.
Construcția Castelului Bran a început în 1377. Acesta este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. Inițial, Castelul Bran a fost o cetate militară de apărare, având la bază forma unui patrulater neregulat. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări, printre care: adăugarea turnului de sud (în 1622, după planurile principelui Gabriel Bethlen), construirea unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886, acoperișul a fost îmbrăcat cu țiglă. Cetatea a fost transformată în reședință regală în anul 1920, odată cu intrarea în proprietatea reginei Maria. În prezent, în muzeul cu patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana. Toate detaliile despre castel le citiți aici sau, mai bine, mergeți vedeți/aflați pe loc 🙂 Castelul Bran este cel mai vizitat, dar şi cel mai profitabil obiectiv turistic din România. În 2017 a fost depăşit pragul de 1 milion de vizitatori, potrivit adevărul.ro.
Aici, vă mărturisesc că, mie îmi plac excursiile ghidate în asemenea cazuri, or anume un ghid bun știe cum să însuflețească o clădire, camerele, mobilierul, curtea și poate să te teleporteze, spre exemplu, în vremea Reginei Maria sau a lui Vlad Țepeș 🙂 Or, tot ghidul a fost cel care ne-a spus despre Tunelul Timpului și ne-a trezit curiozitatea, așa că, în cele din urmă, hai să vedem ce e, deși ghidul ne și speriase un pic, iar bărbatul de la ușa ascensorului, în general, ne-a zis că s-a blocat de câteva ori :))
Tunelul Timpului
Tunelul Timpului se află la 32 de metri adâncime și are 40 de metri lungime. În 56 de secunde ajungi, deci, în pământ 🙂 Acest tunel a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a face mai ușoară parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parcul unde îi plăcea să se relaxeze. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă. Administratorii Castelului Bran au decis, în 2017, să reamenajeze tunelul și să-l deschidă pentru turiști. Cât mergi cu ascensorul, ai parte de un concert de muzică și dans, iar când ajungi în tunel te poți întâlni cu Regina Maria, Vlad Țepeş sau Contele Dracula sub forma unor holograme interactive. Te apropii și aștepți și apar personalitățile. La început de 2019, Ascensorul „Stone” din „Tunelul Timpului” a obținut locul I la concursul mondial „Elevator World” din SUA.
Intrarea în Castelul Bran e 40 de RON. Plimbarea cu „Stone” și în „Tunelul Timpului” e 20 de RON.
Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov se află la 15 kilometri de Brașov, pe același traseu cu Branul. Este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea. Evident că, scopul inițial al cetățenii era cel militar și că, în prezent, cetatea e un monument istoric, deschis spre vizită turiștilor. Astfel, că puteți vizita interiorul cetății, dar și micile magazine cu suveniruri, obiecte de artă, cărți… Și tot acolo nu ratați vederea de pe terasă către Râșnov. Zici că e un oraș perfect amenajat de sus!
Mi-a plăcut mult anume acel loc – Cetatea Râșnov, poate cel mai deosebit și frumos din toată excursia, având o energie aparte. Peisajele de sus îți taie răsuflarea (puteți vedea în imagini sau, mai bine, (mă repet) mergeți și vedeți :D), iar Râșnovul are acea atmosferă de oraș medieval, parcă de prin filme, iar târgul de lângă cetate și mai mult alimentează acest sentiment. Liniște, libertate, istorie, munți, aer curat. Sună ideal, nu?! Despre cetate și toată istoria ei, citiți aici.
Accesul la Cetatea Râșnov costă 12 RON.
Călătorii frumoase să aveți!
Pentru mai multe fotografii, noutăți și informații din călătoriile mele și viitoarele destinații – vedeți pe Facebook și Instagram.