Offline | Traveling in Moldova

Semne turistice multilingve – amplasate pe străzile din Chișinău

13/11/2018

Semnele turistice multilingve, amplasate pe străzile din capitală, au fost inaugurate astăzi. O ceremonie oficială a avut loc la intersecția bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Vlaicu Pârcălab.

De fapt, aceste semne puteau fi observate pe mai multe străzi, deja de câteva zile, pentru că, da, sunt destul de vizibile :). Și cred că, e un pas foarte bun, or era mare nevoie de aceste indicatoare  – nu doar pentru turiștii străini, dar și pentru cei care vin mai rar în capitală și uneori întâmpină dificultăți de orientare chiar și-n centru.

Partea și mai bună e că semnele nu sunt doar în română, ci și-n engleză, rusă, ucraineană, germană, bulgară și yiddish – pentru a crește vizibilitatea limbilor minoritare în Republica Moldova și a promova multilingvismul, moștenirea culturală națională și infrastructura turistică din Chișinău.

Potrivit Nataliei Țurcanu, director al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, indicatoarele date au fost instalate și pentru a încuraja (nu doar turiștii) locuitorii capitalei și reprezentanții minorităților etnice să viziteze atracțiile turistice.

Ruslan Codreanu, primarul interimar al capitalei, a precizat că pe aceste semne se regăsesc și adrese, care nu, neapărat, sunt obiective turistice, precum: Parlamentul, Guvernul, ministerele, bisericile…

De asemenea, potrivit spuselor sale, semnele conțin și QR cod-uri, pentru a fi scanate și a obține adresa exactă a obiectivului. Potrivit lui Codreanu, ar fi fost elaborată și o aplicație mobilă în acest sens.

În total, pe străzile oraşului Chişinău vor fi instalate 71 de semne turistice. Totodată, vor fi instalate mai multe indicatoare de acest gen pe întreg teritoriul țării.

Precizez că, semnele turistice multilingve au fost realizate de Primăria Chișinău în cadrul Proiectului „Protejarea minorităților naționale și a limbilor minoritare în Georgia, Republica Moldova și Belarus”, parte a Parteneriatului pentru Bună Guvernare al Uniunii Europene și Consiliului Europei.

foto: privesc.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *