Traveling the World

Tot ce ar fi bine să știi despre Akropolis din Atena, înainte de a merge acolo

10/10/2018

Despre celebrul Akropolis din capitala Greciei, cu siguranță, ai auzit mai multe lucruri, inclusiv la lecțiile de istorie, dar, din păcate, atunci când te pregătești și te documentezi, s-ar putea să nu afli chestii simple, practice, extrem de necesare pentru un turist.

Eu îmi doream să ajung la Akropolis încă de prin clasele gimnaziale, de când am învățat istoria Greciei, și mi se părea incredibil că așa ceva mai există în zilele noastre. Cu atât mai impresionată am fost să ajung acolo și mă conving că minunile există și, totuși, pare ireal cum au putut fi construite asemenea monumente arhitecturale cu mii de ani în urmă. Și parcă tot nu cred 😀

Acropola din Atena (din greacă: Ἀκρόπολις, „oraș ridicat”), colina sacră fortificată din centrul orașului, este cea mai cunoscută acropolă din lume. Acropole este situată pe o stâncă la 156 m față de nivelul mării, are 300 m lungime și 150 m lățime.

A adăpostit, încă din cele mai vechi timpuri, principalele edificii de cult ale Atenei. Distrusă în întregime de către perși în timpul războaielor medice, ea a fost reconstruită în perioada „secolului de aur” al lui Pericle (secolul al V-lea î.Hr.). La realizarea acesteia au participat arhitecți renumiți, ca: Ictinios, Callicrates, Mnesicles, precum și sculptori aflați sub conducerea lui Fidias. Monumentele mai importante de pe Acropolă sunt templele Partenon și Erehteion, ambele dedicate zeiței Atena.

Acropola este compusă din următoarele vestigii: Partenon, Vechiul templu al Atenei, Erehteion, Statuia Atenei Promachos, Propylaeaea, Templul Atenei Nike, Eleusinion, Sanctuarul zeiței Artemis Brauronia, Chalkotheka, Pandroseion, Arrephorion, Altarul Atenei, Sanctuarul lui Zeus Polieoss, Sanctuarul lui Pandion, Odeonul lui Herodes Atticus, Porticul (stoa) lui Eumedes, Sanctuarul lui Asclepius, Teatrul lui Dionysos Eleuthereos, Odeonul lui Pericle, Templul lui Dionysos, Aglaureion, potrivit wikipedia.org.


Și să trecem de la istorie la chestii/recomandări practice:

Cumpără bilete on-line și evită cozile. Cumpără-le de pe site-ul oficial al Muzeului, care e susținut de Ministerul Culturii al Greciei. La un simplu search pe Google îți vor apărea numeroase site-uri, dar acesta e cel mai bun, celelalte sunt ale agențiilor de turism și, ajungând la Akropolis, vei fi trimis la sediul agenției pentru a primit tichetele pe hârtie 🙂 Și asta ar putea dura, mai ales că nici nu știi exact unde e, cu atât mai mult că ar putea fi la vreo 15 minute distanță de acolo. Cine a pățit – știe 🙂 Cu e-ticket-ul pe telefon, nu vei fi nevoit să stai la coadă și vei trece imediat 🙂 Prețul biletelor și programul vizitelor îl găsiți aici.

Alege intrarea secundară. Dacă nu ești cu bilet electronic, să știi că intrarea principală din strada Dionysiou Areopagitou este mai aglomerată și poți aștepta 20-30 de minute până ajungi să ai biletul de acces. Prin intrarea secundară, care e la vreo 300 de metri distanță, vei intra în doar câteva minute.

Îmbracă-te și, cel mai important, încalță-te comod! După cum ai înțeles, vei urca pe dealuri și trepte și, mai mult decât atât, sus e foarte alunecos, e marmură 🙂 da :)) Probabil când plouă, ești ca în baie) Așa că alege încălțăminte (dacă e posibil, în limita bagajului) cu talpă care să nu alunece. Tocuri chiar nu recomand 😀 Dacă e vară, ideal ar fi și ceva de acoperit și protejat capul.


Alege anotimpul (dacă e posibil sau e foarte important). Probabil că toamna sau primăvara ar fi mai ok, dar oricum poți avea parte de ploaie sau zile cu soare puternic, nu poți fi sigur… Așa cum am fost pe final de vară, știam ce ne așteaptă, dar asta nu ne-a oprit. Da, era cald, dar dacă ești îmbrăcat potrivit, ai apă plată, nu duci nimic greu și ești pregătit pentru ce urmează – atunci totul va fi bine. Adevărat că nu te reții acolo prea mult 🙂 însă suficient cât să descoperi templele, să faci o plimbare pe dealurile stâncoase și alunecoase și să admiri un superb apus peste Atena. Spectaculos!

Dimineața sau seara e momentul perfect. Dimineața devreme sunt mai puțini turiști și e mai răcoare, seara, da, turiști vor fi mulți, dar apusul e superb și merită 🙂

Dacă nu îți plac locurile aglomerate, evită Akropolis-ul. Acesta, ca și alte numeroase, obiective turistice e foarte aglomerat. Tre’ să fii atent la picioare și să depui efort pentru o fotografie fără prea mulți „participanți” 😀

Nu urca și nu călca acolo unde nu e permis (urmărește indicatoarele), nici chiar pentru o fotografie. Sunt agenți de pază care atenționează la orice deviere și, probabil, că se și apropie, dacă e cazul 🙂

Atenție maximă dacă ești însoțit de copii. După cum spuneam, sunt multe trepte, stânci ascuțite, platforme lunecoase, mulți turiști… copiii trebuie supravegheați îndeaproape și chiar ținuți de mână sau în brațe.

Cu siguranță, Akropolis-ul e un loc de văzut în această viață, măcar o dată. Și știu sigur că în Atena vreau să revin, ca să descopăr orașul. M-a făcut foarte curioasă după această scurtă vizită… 🙂

Dacă aveți comentarii, sugestii sau întrebări, nu ezitați să-mi scrieți și să mă urmăriți 🙂 pe Facebook sau pe Instagram.

Călătorii frumoase vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *