Offline

7 ani la același loc de muncă. E timpul pentru o schimbare?

05/09/2018

Fiecare aniversare, indiferent ce vizează, te pune pe gânduri și te întrebi cum a fost, ce a fost și este bine, ce e rău sau ce trebuie să îmbunătățești sau la ce trebuie să renunți. Analize, totaluri, planuri…

Zilele trecute am constatat că ajung să marchez 7 de când am început să lucrez (prima zi de muncă a fost 5 septembrie 2011) și mai că m-am speriat, apoi mi-am amintit că am început să lucrez la 19 ani și cumva m-am liniștit, cu vârsta e în regulă :)) Nu-s chiar bătrână 😀 Și, da, acum pot scrie știri)

Au fost 7 ani interesanți, uneori mai complicați, alteori – foarte activi și frumoși. Nu s-au repetat și nici nu m-am plictisit vreodată de ceea ce fac și, cu siguranță, asta e cel mai important. Pentru cei dinafară, care nu cunosc prea multe despre jurnalism, jurnalism on-line și nici despre activitatea mea, cred că fac în fiecare zi același lucru sau că munca noastră e „foaie verde” 😀 Știu, mi s-a spus. Am ascultat, am acceptat. Fiecare are dreptul să creadă și să vadă ce vrea. Eu asta am învățat în timp, în cei 7 ani, și respect orice decizie, declarație, îmi fac concluzii personale și nu caut „nod în papură”. Nu mai sar cu reacții 🙂

Partea cea mai importantă a activității mele e schimbarea continuă, că a devenit mai intensă și mai complicată, că am învățat o mulțime de chestii utile în jurnalism, comunicare, on-line și altele. Am avut parte de oportunități, pe care nu le-aș fi avut în altă parte, care mi-au creat mai mult de lucru :D, dar mi-au adus și rezultate în plus.

Am început să scriu la www.tribuna.md doar despre politică. Primele mele două discuții și știri au fost cu foștii președinți ai RM, Mircea Snegur și Petru Lucinschi. Emoții, emoții… Sigur că asta nu se uită. De-a lungul timpului interacțiuni au fost multe, știri și interviuri. Am schimbat domeniile, am și scris de toate, am făcut multe, dar n-am să le scriu, căci vă voi plictisi 🙂 Desigur că, au existat și momente frumoase, dar și cazuri tensionate și incidente profesionale, greșeli, dar asta e… învățăm mereu.

Între timp, am participat la mai multe școli și trainninguri peste hotare. Am fost încurajată și susținută să particip și să investesc în dezvoltarea mea personală și în calitate de jurnalist. Cunosc că nu e peste tot așa. Am avut și oferte în alte redacții, am refuzat…

Cele mai interesante, intense și active perioade în activitate sunt campaniile electorale – când lucrezi până seara târziu, în weekend-uri și, practic, te adaptezi unui nou program, iar noaptea de după alegeri… E greu și e interesant (nu mă refer la aspectele politice, la partide sau rezultate  – despre asta poate altă dată) 🙂 Dar e fain, provocator.

Am crescut mult între timp. La început nici nu puteam scrie o știre „normală” 😀 Am crescut și în plan personal, m-am schimbat, m-am adaptat. Mi-am educat anumite calități și defecte. Am avut stagiari și alți, și alți colegi, prieteni noi, plecări. Acum am ajuns să fiu printre cei mai „vechi” de aici 🙂 Am învățat să fiu mai calmă, echilibrată, să analizez mai mult apoi să spun, să accept orice fel de declarații și să nu reacționez răutăcios, din contra – cât mai diplomatic 🙂 Am învățat să tratez altfel opiniile altora, care, de fapt, nu contează și ceea ce spun ei e doar din perspectiva lor. Am învățat să mă detașez de politică și de evenimentele politice care au loc în țara noastră, să nu mai sufăr și să-mi consum emoțiile pentru fiecare dintre ele.

7 ani! E timpul pentru o schimbare? Am citit și eu, cred că și voi, diferite studii – americane, britanice, nu știu de care, precum că la 5 sau la 10 ani (în dependență de studii) e cazul să schimbi locul de muncă, pentru ca să nu intri în rutină și să nu mai crești profesional, dar tot aceste cercetări spun că lucrul acesta nu e valabil în cazul în care te regăsești, faci ceea ce îți place și, mai mult decât atât, ai mereu parte de diverse oportunități de a crește. De altfel, eu cred că schimbarea va veni la un moment și, cel mai probabil, va fi ceva diferit, or nu văd rostul să plec în altă parte ca să fac același lucru sau mai puțin decât fac aici, și în cine știe ce condiții) Nu, acum nu e timpul pentru o schimbare în acest plan! Deci, începem anul 8… 🙂 Iar „locul”, de fapt, l-am schimbat, de vreo 4 ori :), cel mai recent îl vedeți în imaginea de jos.

Pentru cei care nu cunosc… Mi-am început activitatea la www.tribuna.md, dar am continuat și cu www.curentul.md, www.shok.md, www.oficial.md, www.provincial.md – toate aparțin Companiei de consultanță și promovare Poliexpert. Cu ce mă ocup eu concret? E mult de scris :D, fac de toate. Sunt reporter, redactor, redactor-șef, desigur – colegă, și lista continuă.

Important e, nu am zis-o eu, să faci ceea ce îți place și nu vei munci nici o zi 🙂 Ei bine, muncești, dar nu o faci din obligație și doar pentru bani, muncești și din pasiune, dedicație, entuziasm, din alegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *