Mauritius este considerat drept „paradis” sau „insula paradisului”. Și pe bună dreptate, având în vedere frumusețea naturii, oceanul, verdeața, munții, cascadele și toate bogățiile naturale, dar este și cealaltă parte – „mai puțin ruptă din paradis”, însă fiecare destinație are plusuri și minusuri și anume asta le face unice.
Mauritius mi-a plăcut mult așa cum e el – cu plaje aglomerate, ocupate îndeosebi de localnici (mai ales că erau sărbătorile de început de an, 1 și 2 ianuarie sunt zile libere), cu plaje publice chiar și pe teritoriul hotelurilor, cu grade multe în termometru, uneori chiar foarte multe 🙂 cu ploile spontane și puternice, care în 5 minute te udă tot :), cu mâncarea dulce, picantă, exotică… cu prețurile uneori mai măricele, cu drumurile super bune, cu obiective turistice superbe și cu oameni zâmbitori 🙂 și un pic „stranii” 😀 – la primii stropi de ploaie, deși afară e peste 30 de grade, ei îmbracă scurte, pulovere și pantaloni 😀 dar, mai multe curiozități din „paradis” găsiți în acest articol.
Astăzi mi-am propus să vă scriu despre câteva locuri de vizitat, neapărat, și lucruri de făcut, atunci când ajungi în Mauritius:
Chamarel, situat la sud-vestul insulei. Aici sunt trei lucruri foarte importante și faine de făcut – o vizită la Cascada Chamarel, o vizită la Pământurile Chamarel sau cele 7 Pământuri Colorate și o excursie la Fabrica de Rom Chamarel „Rhumerie de Chamarel”.
Cascada Chamarel – cea mai mare cascadă de pe Mauritius, are 100 de metri înălțime – e comparată cu înălțimea Statuii Libertății, și este impresionantă, mai ales dacă nu ai prea avut ocazia să vezi asemenea „capodopere naturale”. Cascada a apărut în craterul unui fost vulcan, care a existat milioane de ani în urmă. Cascada e situată în mijlocul Parcului Național Râul Negru și e formată de trei șuvoaie. La intrarea în Parc veți cumpăra bilete de acces. Un bilet e 100 de rupii mauritane (aproape 2,5 euro).
Cele 7 Pământuri Colorate sau Pământurile Chamarel (unde ai acces cu același bilet de 2,5 euro). Pământurile se află la câțiva metri de Cascada Chamarel (pe jos, urci pe scări, pentru o vedere mai faină și fotografii mai bune 😀 la cascadă). E vorba despre niște loturi de pământ colorate – dunele au 7 culori: roşu, maro, violet, verde, albastru închis, albastru deschis şi galben. Se spune că locul acesta ar fi o minune a lumii, un loc unic. E de adevărat că e ceva fascinant și sigur nu am mai văzut în altă parte. În partea opusă pământurilor se află un mic părculeț unde locuiesc țestoase – sunt câteva, au și nume și vei afla și o mică istorie a vieții lor. Țestoasele sunt uriașe, așa că nu vei rămâne indiferent, iar cascada și pământurile, neapărat, sunt locuri de bifat în Mauritius!
Rhumerie de Chamarel este o populară fabrică ce produce tradițională băutură a Mauritiusului – romul. Chiar dacă îți place sau nu această băutură, e curios să descoperi tehnologia de producere a romului din trestie de zahăr, să vezi cum arată o astfel de fabrică și, în final, să participi la o degustație cu vreo 8 feluri de rom 🙂 Cel cu citrice și cel cu cafea erau bunicele 🙂 Pentru Rhumerie cumperi un bilet aparte, deoarece se află la câțiva kilometri de Parcul Chamarel. Preț bilet pentru maturi – 11 rupii (0,27 euro) și pentru copii – 6 rupii (0.14 euro).
Această excursie la Chamarel nu doar că oferă multe experiențe inedite, ci și emoții frumoase și amintiri de neuitat, iar fotografiile sunt superbe 🙂 Plus că, până ajungi la Chamarel ai parte de un mare bonus – urci pe munte cu mașina și, astfel, poți admira și descoperi, de sus, frumusețea insulei.
Casela Park. Este o altă experiență, pe care nu trebuie să o ratezi, dacă mergi în Mauritius. Aici ajungi să faci safari, dar și diverse experiențe care costă 🙂. Urci într-o mașină și mergi prin Parcul Casela, iar pe drum întâlnești viețuitoarele specifice locului. De asemenea, o bună parte a excursiei o faci pe jos și vei vedea girafe, lei, tigri, gazele, păsări de tot felul și multe altele. Nu uită că Mauritius e în Africa, așa că acolo poți întâlni multe animale, pe care nu le-ai mai văzut până acum, mai ales în spațiu natural. Parcul oferă și pachete cu pescuit, plimbări pe tigru, cămilă sau cal, safari, activități pe munte și altele. Aș zice aici că locuiam la doar 20 de minute de acest parc, astfel nu am ratat Casela. Biletul costă 300 rupii (7,4 euro) pentru maturi și 175 rupii pentru copii (4,3 euro).
National Botanical Garden of Mauritius sau Grădina Botanică din Pamplemousse, la nordul insulei. Locul acesta promite a fi unul al descoperirilor în ceea ce ține de plante și vietăți, totuși, nu am mai ajuns aici din cauza distanței mari de la locul cazării și din motiv că am fost la Casela Park și la Chamarel, unde am văzut suficient de multe noutăți frumoase. Totuși, pentru cei care sunt în apropiere sau sunt pasionați de plante, grădina bucură cu peste 600 de tipuri de plante de uscat și apă. Principalele „atracții” sunt nuferii giganți și baobabii și cele peste 85 de tipuri de palmieri din toate colțurile lumii. Țestoasele sunt și aici. Prețul unui bilet este de 100 rupii (2,5 euro), iar un ghid costă aproximativ 1 euro pentru o oră.
Port Louis. Este capitala și cel mai mare oraș al Mauritiusului, este și cel mai mare port al insulei, dar și cea mai mare dezamăgire pe care am avut-o în această vacanță, dar asta nu a schimbat planul general de impresii, pentru că Mauritiusul rămâne, pentru mine, o destinație superbă și memorabilă, unde aș reveni cu mare plăcere. Totuși, dacă mergeți încolo, să știți că nu vă recomand să vizitați capitala. Practic, nu ai ce vedea, decât un port (care nu se deosebește de alte porturi din alte orașe 🙂), iar locul care este cel mai „tradițional” și mai populat este piața 🙂 E de genul pieței centrale de la noi, dar e chiar mai rău 😀 – agitație, îmbulzeală, haos, miros urât de pește stricat și mai nimic ce ai putea să cumperi. Plus că, toți văd că ești turist și mai încearcă să te cheme pe la tarabe. Probabil, că e o piață potrivită pentru localnici, nu și pentru turiști, și nu a fost experiență frumoasă, cum ar fi de exemplu cea de la Grand Bazaar din Istanbul sau de la souk-urile din Dubai. Per general, Port Louis e foarte, foarte, murdar, chiar dacă e capitală. Am dorit să vedem capitala Mauritiusului, gândindu-ne că am putea rata ceva, dar excursia a fost scurtă, doar vreo oră, așa că repede am revenit la partea frumoasă a Mauritiusului – ocean și plaje 🙂 Deci, să știți, nu veți rata nimic, dacă nu mergeți! 🙂
Ile Aux Cerfs. Dacă veți dori să faceți excursii, agențiile locale vă vor oferi oportunitatea de a merge pe Ile aux Cerfs. E o experiență care, probabil, trebuie trăită. Despre ce presupune aceasta am scris aici. Mi-a plăcut foarte mult 🙂
Grand Baie, situată la nordul insulei, la 25 de kilometri de capitala Port Louis. Localnicii consideră că e stațiunea cu cele mai frumoase plaje din Mauritius, dar e și cea mai scumpă zonă pentru turiști 🙂 Eu am fost în Flic en Flac, ce s-ar clasa pe locul doi în acest „top” și mi-a plăcut. Plus că, de plaje și peisaje și mai deosebite am avut parte în excursia din Ile Aux Cerfs. Dar aceasta poate fi o alternativă, dacă doriți să descoperiți mai multe plaje din Mauritius și să vedeți unde e mai bine sau, de ce nu, să vă cazați chiar acolo!
Cu siguranță că Mauritiusul are și alte locuri frumoase de arătat și lucruri faine de oferit și făcut, dar eu am să mă opresc aici. Tot ce pot să vă mai spun e că, dacă mergeți în excursii, puteți închiria o mașină sau (cel mai sigur, pentru că volanul acolo e pe dreapta) lua taxi. Cu taxi va fi și de câteva ori mai ieftin decât pachetele de la agențiile de turism locale, plus că mulți dintre șoferii de taxi vă pot spune istoria locului și vorbesc și franceză, și engleză, de asemenea, ei te conduc în ambele direcții și te așteaptă cât timp vizitezi 🙂
Desigur că, lista aceasta continuă (sau mai degrabă începe) cu: să te scalzi în ocean, să faci plajă, să mănânci bucate tradiționale în localuri și pe stradă, să cumperi fructe locale (exotice) (cel mai bun avocado și mini ananas acolo am mâncat) și să le savurezi, să servești și un pic de rom :), dar și să te bucuri din plin de vacanță!
Dacă aveți întrebări sau comentarii le aștept pe Facebook și pe Instagram, iar Like-urile și Follow-urile sunt binevenite 🙂