EN. Cesis is one of the most beautiful cities of Latvia and the local one say it is the oldest city from their country. You can discover the medieval castle ruins, the New Cesis Castle, The Cesis History and Art Museum, walk in the large green parks or enjoy the architecture. The local people say the streets look like in the Middle Age. You can see a lot of small buildings, with red roofs, tiny streets, wooden houses and a lot of houses that are not lived anymore. And you should not pass by the St. John’s Curch, which was built at the end of the 13th century. It is in the center of the city, is very old and looks impressive.
The distance from Riga to Cesis is 88 km, about 1 hour and 40 minutes. Latvian pronunciation of Cesis – „tse.sis”.
You can also read about Jurmala and follow me on instagram 🙂
RO. Cesis este un oraș micuț, drăguț, considerat drept unul dintre cele mai vechi și frumoase orașe din Letonia. Am ajuns acolo în prima zi a lunii iulie 2016, când fiind la Școala pentru jurnaliști din Riga ne-au spus că mergem la un festival deosebit ce promova democrația și libertatea presei. Călătoria de la Riga până la Cesis, cu autocarul, e de aproximativ 1 40 h, adică 88 km.
Noi am mers direct în parcul de lângă Castelul Cesis – Parcul Castelului Cesis.
Ruinele Castelului Cesis sunt considerate drept adevărate amprente ale istoriei, dar și catalogate în topul celor mai impresionante ruine din țările baltice. Acest castel are o istorie destul de interesantă și a jucat un rol important în trecut, acum însă poate fi admirat ca o dovadă a ceea ce a fost, dar și ca un exemplu de construcție din secolul 13.
Noul Castel din Cesis. atunci când te vei porni în Cesis, vei afla că unul dintre principalele locuri pe care trebuie să le vizitezi e Noul Castel, mai ales dacă l-ai văzut pe cel vechi – Castelul Cesis. Din păcate, eu nu am ajuns, pentru că am avut program exact și doar o oră la dispoziție, timp în care am mers pe străzile orașului ca să-l descopăr. Poate va fi și o dată viitoare… 🙂 În incinta acestui Castel se află și Muzeul de Istorie din Cesis.
Din parc am mers pe străduțele orașului ca să admir arhitectura și să simt pulsul acestui orășel, care dă impresia de oraș liniștit, chiar foarte liniștit. Am pornit pe o stradă unde am găsit câțiva pereți de granit negru dedicat victimelor din perioada ocupației sovietice. Un loc destul de sumbru, dar – parte din istorie.
Apoi, mi-am continuat calea pe străzile mici, cu mașini mai mult parcate decât în mișcare și oameni rari, și unde domină liniște, chiar monotonie – aș zice.
Desigur că, nu poți evita și nu ai cum să nu vezi St. John Church (Biserica Sf. Ion) – cea mai înaltă și vizibilă clădire din centrul vechi al orașului. Biserica e deschisă în fiecare zi. Fotografii să faci înăuntru nu se permite 🙂 Poți urca pe turnul cel mai înalt al bisericii pentru a vedea orașul de sus. Costă 2 euro. Marea mi-a fost mirarea să văd într-un vas cu monede diferite și monede de-ale noastre 🙂 E dovada că au mai ajuns moldoveni acolo, deci nu am fost prima 😀
La vreo sută de metri, mai jos de biserică, ajungi în piața centrală a orașului. Acolo sunt câteva terase drăguțe și multe flori. Da, în sfârșit am zărit localnici!
Apoi, am continuat să merg pe străzi adiacente. Am văzut multe case de lemn, colorate și cu lacăte mari, cu geamuri sparte, semn că nimeni nu mai locuiește demult acolo…
Cam atât am reușit să descopăr într-o oră jumătate, restul alte câteva ore le-am petrecut la discuții și activități în cadrul școlii.
Acolo am mâncat și cel mai bun Creme Brulee 🙂
Anterior, am scris și despre Iurmala din Letonia, iar despre Riga voi mai veni cu niște postări mai ample, așa ca după 3 săptămâni petrecute acolo.