EN. Jurmala is a small city of Latvia, which I heard about some years ago due to Moldova’s participants at the Musical Festival of Jurmala. A few days ago, being in Riga, I have decided to visit the ‘pearl of the Baltic Sea’. Buy a ticket (2,73 euro – round trip) from the Riga Central Station and you’ll get in Jurmala in 30 minutes by the train. The main beach at Majori and another at Bulduri now bear blue eco-flags signalling the sea is clean and safe to swim in. So, we stopped at Majori, had a walk on the main street of the city and had also a walk in the cold water of the sea. In Jurmala you will see a lot of wooden houses dating from the 19th and first half of the 20th century, you can by different traditional products, walk in the small parks or enjoy a dinner on the main square. Or, why not?! go swimming (even if the water is very cold)! Jūrmala’s beach is 33 km long, covered with white quartz sand.
RO. Atunci când ajungi în Riga, afli că unul dintre lucrurile pe care ar trebuie să le faci e să…vizitezi Iurmala/Jurmala. Pe deoparte sună straniu (că ești trimis în alt oraș), pe de altă parte – cred că, e ocazia ideală să descoperi așa-zisa „perlă a Mării Baltice”. Despre acest oraș auzisem de mult. Cine nu a auzit de Festivalul de Muzică de la Iurmala, unde Moldova participă anual? Cred că, ați auzit. Deși știam, nu m-am interesat vreodată prea mult de acest oraș, dar acum că am prins oportunitatea…:)
Cum ajungi la Iurmala
Dacă ești în Riga, știi unde este Gara Centrală sau afli 🙂 Ajuns la gară, cumperi bilet la tren spre Iurmala. Acesta costă 2,73 euro tur-retur. Trenul pornește aproximativ la fiecare 30 de minute, iar drumul până la Jurmala și înapoi spre gara din Riga durează aproximativ 30-35 minute. Am coborât la stația Majori, Majori fiind și stațiunea principală de plajă.
Ce trebuie să știi despre Iurmala
A obținut statut de oraș în 1959. Se află la aproximativ 25 de kilometri de Riga, are o suprafață de 100 km pătrați și populație de peste 55 mii de oameni, fiind astfel al cincilea oraș ca mărime în Letonia. În timpul Uniunii Sovietice Iurmala era cea mai populară stațiune de vacanță pentru liderii Partidului Comunist, îndeosebi era preferată de Brejnev și Hrușciov. Orașul include mai multe stațiuni maritime mici. De câțiva ani, cei din domeniul turismului din Iurmala depun eforturi pentru a atrage cât mai mulți turiști europeni, acum fiind o stațiune relativ populară.
Ce să vezi și să faci în Iurmala
Arthitectură. Mai precis, arhitectură de lemn. E vorba de cam 4 mii de căsuțe de lemn, cu diverse forme, în diverse culori, cu decorațiuni, cu mai multe etaje – e specificul zonei. Și dacă pe strada centrală vei vedea clădiri destul de inspirate, pe stradelele adiacente, ai putea avea sentimentul că te plimbi printre căsuțele de lemn de la Vadul lui Vodă. De altfel, bulevardul central pietonal amintește de Odesa, Mamaia sau Sunny Beach – mulți pietoni, multe terase, muzică, târguri. Plimbându-te poți cumpăra o înghețată de aproximativ 2 euro – Ekselence, tipic letonă, sau te poți opri la o terasă cochetă pentru o cafea sau o bere, sau chiar savura o masă copioasă. Tot acolo, ai putea să cumperi suveniruri, fructe și legume de casă, conserve, costume tradiționale, etc.
Plaja și Marea Baltică
Desigur că, fiind în Iurmala, mergi la plajă, or, asta e principala atracție de acolo.E vorba de 33 de kilometri de plajă cu nisip alb-auriu foarte foarte fin. În total, sunt 13 stațiuni de plajă. Eu am ajuns la Majori, fiind una dintre cele principale, împreună cu Bulduri. Acolo sunt instalate drapele albastre, ceea ce înseamnă că apa e curată și scăldatul este permis. Mai poți închiria biciclete, face jogging sau te poți relaxa la terasele instalate chiar pe plajă. Mi-a plăcut foarte mult intrarea în apă, foarte curată și deloc adâncă. Apa era foarte rece, așa că am renunțat la ideea de scăldat (încă din Riga) :D, mai ales că pe acolo a plouat continuu mai bine de o săptămână. Totuși, am lăsat tenișii și mi-am plimbat picioarele prin apa Mării Baltice. Pe mal, am văzut mai multe meduze roz-violet și alge.
Am petrecut mai puțin de două ore în Iurmala, dar, cred că, e suficient atâta timp cât nu am făcut plajă. De altfel, aceasta a fost a doua mea întâlnire cu Marea Baltică. Prima dată ne-am văzut în luna iunie, doar că din altă parte a orașului Riga, atunci era mai albastră, acum vremea tomnatică a făcut-o mai neagră, dar oricum avea farmecul ei.