Offline | Traveling in Moldova

Informații importante pentru turiștii care vor să beneficieze de serviciile Centrului de Dializă din Chișinău

25/07/2016

Călătoriile sunt parte din viața noastră, lucru de care mă conving tot mai des. Din păcate unele persoane, deși adoră să călătorească, din motive de sănătate nu pot face acest lucru, mai cu seamă într-o țară ca Republica Moldova. Ei bine, din ianuarie 2016, lucrurile s-au schimbat atunci când vine vorba de pacienții dializați, fiind inaugurat Centrul de Dializă – primul centru de acest fel în țara noastră și care e similar cu cele mai bune centre din Europa.

Fie că e vorba de turiști care vin în țara noastră sau de cetățeni care locuiesc peste hotare și revin în vacanțe, la Centrul de Dializă, cei care necesită ședințe dialize se pot adresa și beneficia de servicii profesioniste și calitative.

Însă, pentru a beneficia de ședințele de dializă, pacientul dializat trebuie să urmeze câțiva pași foarte importanți, pentru a avea apoi o vacanță fără griji în R.Moldova.

Așadar, dacă sunteți turist sau cetățean de peste hotare și veți avea nevoie de ședințe de dializă la Centrul de Dializă din Chișinău, trebuie să faci următoarele lucruri:

-cu cel puţin două săptămâni înainte de sosire trebuie să adresați o solicitare la care să anexați toată documentaţia medicală necesară scrisă în limba română / rusă / engleză sau franceză (Dosarul întocmit în altă limbă decât cele enumerate va trebui tradus şi autorizat de notar);

-dosarul medical trebuie să conţină datele de identitate a pacientului, diagnosticul de bază, descrierea complicaţiilor insuficienţei renale cronice şi ale maladiilor asociate, regimul actual de dializă, filtrul de dializă implementat, anticoagulantul administrat, doza de eritropoetină, a preparatelor cu acţiune asupra metabolismului fosfo-calcic, prezentarea particularităţilor individuale de evoluţie şi de tratament prin dializă;

-în adresare trebuie să indicați perioada pentru care solicitați să fiți încadrat în dializă la Centrul de Excelenţă din Chişinău şi neapărat să ataşați copia actului de identitate.

De menționat că, pacienţii care se află peste hotarele ţării, dar deţin poliţa de asigurare medicală activă eliberată de autorităţile R. Moldova, beneficiază de servicii de dializă gratis. Însă, trebuie să dețină îndreptare de la medicul specialist nefrolog-urolog din cadrul Spitalului Clinic Republican sau Policlinicii Republicane. Cetăţenii moldoveni, care sunt de mai mult timp în străinătate şi nu deţin poliţă de asigurare medicală moldovenească, vor achita servicii, așa cum vor face și cetăţenii străini.

Totodată, pentru a benefia de serviciile Centrului de Excelență este necesară programarea.

Precizare: Centrul de Dializă din Chişinău a fost inaugurat la 4 ianuarie 2016, în cadrul proiectului de parteneriat public privat (Ministerul Sănătății și BB-Hämodialyse mbH) pentru servicii de dializă din R. Moldova. Pentru implementarea proiectului la nivel naţional şi asigurarea cu servicii de dializă de înaltă calitate toţi pacienţii cu insuficienţă renală în stadiul terminal consorţiul german BB-Hämodialyse mbH, reprezentat în R. Moldova de compania BB-Dializa, urmează să investească 15 mln. de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *