Food&recipes

Prăjitură cu dulceață și aluat ras (de post)

21/03/2016

De fiecare dată când mă apuc să pregătesc o nouă prăjitură, vreau să fie una nouă, de care nu am mai făcut. Ieri mi-am amintit de un desert din copilărie, a cărui rețetă o uitasem – prăjitură cu dulceață de vișine și aluat ras. Și cum Google e mereu de ajutor, am selectat ceva din câteva zeci.

Am ales o rețetă simplă, de post și chiar ieftină, dar delicioasă. Mi s-a confirmat 🙂 Așadar, ingredientele și rețeta… eu nu sunt omul măsurilor și gătesc „la ochi”.

Pentru o tavă dreptunghiulară de la cuptor, deci o porție măricică, avem nevoie de:

500 grame făină = cam 3 căni medii;

150-200 grame = o cană de zahăr;

250 grame margarină = un pachet întreg;

jumătate de cană de apă răcită la frigider;

coajă de la o lămâie sau portocală. Eu prefer lămâia, dar se poate și fără.

Se face aluatul din făină, margarina rasă (mai ușor de omogenizat), zahărul, apa rece și coaja de lămâie. Se face un aluat relativ tare, dacă vă pare că e mult prea moale și prea fărămicios, mai adăugați un pic de făină, nu va fi nimic grav. Eu mereu improvizez 😀

Aluatul se împarte în două, dar nu egal: o parte de 2/3 și una de 1/3, aproximativ! Partea mică se pune în folie și merge în frigider, chiar congelator pentru vreo 10 minute, partea mare se întinde și se pune pe tava unsă și cu hârtie de copt.

Pentru umplutură – aveți nevoie de dulceață sau gem, de care vreți voi. Eu am folosit dulceață de vișine, făcută acasă, și nuci. Foaia întinsă se unge cu dulceață și se adăugă nucă. Cred că, puteți pune și cocos, marmeladă sau ciocolată. Depinde de dorințe 🙂

Aluatul de la frigider îl trecem prin răzătoare peste stratul de umplutură.

desert (5) desert (3)

Coacem 20-25 minute, la 200 de grade. Răcim și presărăm zahăr pudră. 

E un desert crocant dulce-acrișor! Dacă încercați, aștept impresii și chiar fotografii cu rezultatul  😉

desert (1) desert (2) desert (4)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *