În mare parte, pentru majoritatea Thailanda înseamnă insule, ocean, plaje, lapte de cocos și delicii culinare, pe de altă parte, capitala se remarcă prin zgârâie-nori de sticlă. Dar este și o altă parte pentru iubitorii de arhitectură și clădiri vechi. Asemenea peisaje vă pot bucura ochiul dacă mergeți în capitala veche a Thailandei – Ayutayya, care se află la 75 kilometri de capitala de acum Bangkok.
Nu o să vă povestesc foarte multe detalii istorice, deși partea această mă pasionează 🙂 Povestea locului o găsiți AICI. De acolo veți afla că Ayutthaya a fost capitala Regatului Siam timp de patru secole, iar către anul 1700 a devenit cel mai mare oraș de pe glob, cu 1 milion de locuitori, fiind și unul dintre cele mai bogate.
În Ayutthaya am petrecut aproximativ o zi. Am vizitat templul sacru Wat Suwan Dararam, templul Wat Ratchaburanan, cel mai frumos și mai vestit templu din Ayutthaya este Wat Phra Si San Phet, ruinele Palatului Wang Luang. Am văzut multă cărămidă roșie, clădiri impunătoare, iar în interior spații foarte mici. Se pare că regii aveau grandomanie, or nu înțeleg dimensiunile impresionante din exterior și spațiile foarte mici din înăuntru, dar și scările incomode.
Tot aici, am văzut și cel mai mare Budha, anterior în o statuie a lui Buddha, înaltă de 16 m și poleită cu aur, se găsea în Templul Regal – Wat Phra Si San Phet. Într-un final am ajuns și la Budha care doarme și care are 42 metri lungime 🙂
Toate ruinele au fost restaurate, unele și acum se restaurează și sunt păstrate cu sfințenie. Deși sunt ruine, accesul e interzis dacă nu ai umerii și genunchii acoperiți :), iar dacă intri chiar în templele unde se fac rugăciuni trebuie să te descalți.
Trebuie să mergeți acolo, să admirați, să aflați poveștile fiecărui sit și să descoperiți o altfel de arhitectură. Văzând arhitectura thailandeză, mi-am dat seama că deși orașele europene sunt diferite, totuși, au același stil… Aici e cu totul altceva.
Cum ajungi în Ayutthaya? Noi am rezervat excursia on-line, există mai multe site-uri și agenții specializate. Transport de la hotel către destinație, de acolo transport prin tot orașul cu tuc-tuc-ul, vizită la piața plutitoare (despre magia acesteia vorbim în altă postare), plimbarea cu elefantul :), prânz thai și transport înapoi – costă în jur de 50 euro. Merită fiecare bănuț, vă zic eu. Impresiile sunt dintre cele mai pozitive, iar peisajul mereu pare viu. Și acum când privesc fotografiile, am impresia că-s ireale, ireal de frumoase și deosebite 🙂
Apropo, tot acolo am mâncat și o delicioasă înghețată în/din nucă de cocos 🙂
Dacă aveți întrebări, le aștept cu drag pe facebook.
Pentru e vedea mai multe imagini din călătoriile mele, urmăriți-mă pe instagram.