Offline

Centru medical ca-n Europa

18/01/2016

Ultimele zile au fost inundate de evenimentele politice și multă vorbă la tema integrării europene. Cât unii doar intenționează să realizeze ceva, alții realizează, iar la Chișinău, de la începutul lui ianuarie, mai există o părticică de Europa. La 4 ianuarie și-a deschis ușile primul Centru de Dializă lansat în cadrul proiectului de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în Republica Moldova. De acum în colo, serviciile de dializă vor fi echivalente întâi de toate cu calitate și standarde europene.

Ce este un parteneriat public-privat? Dacă e să simplificăm la maxim explicaţia este cam în felul următor: Când statul (partenerul public) identifică o problemă, îşi doreşte foarte mult să o soluţioneze, dar nu are suficienţi bani, apelează la investitori străini (parteneri privaţi) şi formează un parteneriat. În cazul dat Ministerul Sănătăţii a venit cu spaţiul din cadrul Spitalului Clinic Republican, iar partenerul privat reprezentat de compania BB-Dializă, parte a unui consorţiu german, a venit cu investiţia, tehnologia şi a transferat în Republica Moldova experienţa B.Braun, companie cu reputaţie internaţională în prestări servicii medicale.

????????????????????????????????????

În primele 10 zile numărul pacienţilor a crescut până la 109, Centrul însă este capabil să deservească de patru ori mai mult.

Centrul este amplasat în cadrul Spitalului Clinic Republican și  este un centru luminos și spațios, plasat pe 3 nivele, astfel asigurând accesul echitabil și încadrarea în terapia de substituţie renală a circa 400 pacienți.

centru (8)

Când am intrat acolo, mi-am amintit de filmele americane, în care chiar și spitalele par ospitaliere, calde și e o curățenie absolută.  Psihologic vorbind foarte mult contează atmosfera din spitale. Acolo te simți om respectat și tratat cu grijă, spun pacienții, de personalul care are ani de experiență în spate.

Directorul Medical al Centrului de Dializă, Petru Cepoida, cu o mândrie greu de stăpânit ne-a arătat în ce constă performanţa acestui centru: de la aparate de dializă de ultima generaţie, staţie de tratare a apei care costă peste 100 de mii de euro, personal medical instruit în centre de dializă de peste hotare, etc. Ar putea să vorbească la nesfârşit despre acest vis realizat. Ce îi motivează? Un răspuns, care pe unii ar putea să-i surprindă. „Pacienţii sunt cei pentru care facem totul”, a menţionat profesorul Adrian Tănase.

centru (1)

Echipamentul este performant, mobilierul și designul – modern. Centrul este dotat cu  48 aparate de dializa B.Braun, un brand mondial în producerea aparatajului medical și pentru anul curent e planificată extinderea până la 64 aparate.

Cel mai important e că, deși Centru este unul privat, pacienții din R. Moldova au acces la servicii în baza poliței de asigurare medicală obligatorie, adică nu plătesc un bănuţ.  Beneficiarii au parte şi de consiliere psihologică, dar au şi o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat.

centru (3)

Dializa este un serviciu medical mai deosebit. Ce înseamnă un pacient  cu insuficienţă renală cronică în fază terminală? Nu este doar un diagnostic din multe  cuvinte. Este un verdict care înseamnă că rinichii practic nu mai lucrează şi pentru a supravieţui persoana trebuie să vină la un centru de dializă, de trei ori pe săptămână, unde conectat la un aparat de dializă, numit şi rinichi artificiali, îşi curăţă sângele de toxine, funcţie care ar trebui să o îndeplinească rinichii.  Şi aşa până la sfârşitul vieţii. Vă imaginaţi cât de importantă este relaţia dintre medic şi pacient. Ei pot fi alături zeci de ani. Iar în atmosfera prietenoasă a noului Centru de Dializă această viaţă, „Viaţa în dializă” devine mai calitativă.

????????????????????????????????????

Investiţia pentru renovarea și modernizarea Centrului de Dializă din Cadrul SCR a constituit peste 2 milioane de euro.  Pentru implementarea proiectului „Parteneriat public privat pentru servicii de dializă” la nivel național, BB-Dializa, în calitate de partener privat şi parte a consorţiului german B.BRAUN & BB-HÄMODIALYSE, urmează să investească aproximativ 15 milioane euro.

P.S. Dacă aș fi fost medic, mi-aș fi dorit să activez anume într-un asemenea Centru…)

centru (4) centru (5) centru (6)centru (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *