Food&recipes

Idei meatless pentru masa de sărbători

24/12/2015

Sărbătorile ne bat insistent la ușă, iar noi nu le deschidem până nu avem mesele pline. Totuși, trebuie să fim foarte atenți cu ce încărcăm și dacă încărcam mesele. Știm bine că tot ce e exces dăunează, mai ales excesele de carne și alcool. Nu vă țin lecții, doar vă îndemn să fim mai atenți la sănătate noastră până nu e prea târziu…Că nu de alta dar sărbătorile repeta în fiecare an, iar sănătatea noastră e una 🙂

Și, dacă tot v-am bătut la cap cu vinerile fără carne, iată că repet – repetiția e mama…sănătății! 🙂 Vă amintesc de campania sănătoasă – Meatless Friday by Ladylike, adică – vinerea mâncăm fără carne. Mi-e teamă că, totuși, regula nu va merge mâine, când e vineri, dar e zi de Crăciun. Însă, vă îndemn să limitați pe cât posibil consumul de carne și să îl înlocuiți cu produse de pește, multe legume și fructe. Dacă nu vă reușește, atunci recuperați ziua ulterior cu trei zile de Meatless Friday 😀

Iar în cazul în care veți găsi motiv în faptul că nu știți ce să gătiți fără carne, care să fie și gustos, și ușor de făcut, și să arate bine, atunci vă las aici câteva idei de rețete sănătoase și fără carne. Aceste patru rețete au fost gătite de fete la cel de-al patrulea masterclass din cadrul campaniei Meatless Friday, care a avut loc pe 18 decembrie curent, într-un decor de sărbătoare și, ca de obicei, cu multe zâmbete și pasiune pentru gătit.

Masterclass-ul a avut drept parteneri produsele și ingredientele din bucătăria italiană marca Casa Rinaldi, cosmetica naturală ANTOS, lumânările hand-made PAO Candles, serviciile de epilare și cosmetologie Medpark, restaurantul Oliva, compania de cosmetică și parfumuri Avon, vinurile Bostavan, astrologul Cristina Oxentii, covrigăria Gusto Pretzel și clubul Kangoo Jumps din Moldova. Fotograful evenimentului este Alex Morgoci, iar partenerii media ai campaniei sunt EA.md și SHOK.md.

Rețetele:

Parmigiana di melanzane – specialitate din Sicilia: Vânătă taiata felii pe lungime, condimentată și coapta un pic, cu putin ulei. Se trec prin faina si oua se calesc in mult ulei, se pun pe hartie pentru a se absorbi excesul de ulei.

Pentru sos: morcov taiat cubulete, telina rondele, ardei cubulete, ceapa cubulete, catel usturoi, putin busuioc proaspat si o frunza de dafin – toate se calesc, apoi se adauga sosul de rosii de la borcan cu tot cu rosii intregi si se pun la fiert la foc mic, apoi se dau toate prin blender.

Se ia o tava, se unge cu ulei, apoi cu sosul de legume, se pune un strat din feliile de vanata calite, se ung din nou cu sos de legume, se pune parmezan ras si parmezan taiat cubulete si se unge cu sos din usturoi (pregatit din usturoi batut cu ulei). Si se pune din nou un strat din felii de vanata calite, sos de rosii, parmezan si sos din usturoi.

E foarte gustos! Ți se pare că are gust de ciuperci, parcă aduce a carne de pui, dar e sută la sută meatless 🙂

img_139_of_201

img_153_of_201

Pennette al ortolana (Paste cu legume) – o rețetă aparent banală, dar extrem de gustoasă!

Se taie cubulețe morcovul și zuchini, țelina rondele și se călesc separat, se condimentează, se pune sosul de roșii peste legumele călite, apoi și pastele. Se plouă din plin cu parmezan ras și se servesc calde. Simplu ca bună ziua, dar bune de nu mai poți să răspunzi la bună ziua 🙂

img_150_of_201

Fondant de ciocolată cu înghețată. Aici nu mai trebuie comentarii 🙂

Se pune ciocolata ruptă în bucăți mai mici să se topească pe o baie de aburi. Se bat 2 ouă cu 70 grame de zahăr și apoi se adaugă ciocolata topită. Formele se ung cu unt și se tapetează cu cacao sau făină. Se toarnă apoi amestecul din ciocolată și ou bătut cu zahăr în forme, astfel încât să nu le umple vârf, pentru că atunci când vor fi date la cuptor își vor mări volumul. Se lasă la cuptor pentru doar 10 min, cuportul încins la 180 de grade. Se servește cu biluțe din ciocolată, se poate adăuga caramelă și mentă.

img_157_of_201

img_164_of_201

Granita din portocale – o apă de gură pe care poți să o bei ca pe suc

3 litri de pulpă de portocale, 400 ml de apă, 500 g zahar. Se lasa la congelator, se amesteca din jumatate in jumatate de ora si se pun in coaja de portocala din care a fost luata pulpa. Gustos si sanatos!
Se poate face din orice alt fruct suculet (harbuz, zamos, ananas).

img_170_of_201

Vă amintesc că, campania Meatless Friday by Ladylike este o campanie de educare alimentară care a fost lansată în anul 2015 de blogul pentru femei Ladylike, a cărui autoare este Daniela Dermengi. Făcând o retrospectivă a masterclass-urilor gastronomice marca Meatless Friday by Ladylike, amintesc că au fost organizate 4 masterclass-uri, găzduite de salonul gastronomic Lo Chef și pe parcursul lor s-au gătit rețete fără carne sub instruirea chef-ului Marian Danu.

img_1_of_201 img_6_of_201 img_9_of_201 img_10_of_201 img_12_of_201 img_40_of_201 img_48_of_201 img_104_of_201 img_105_of_201 img_112_of_201 img_114_of_201 img_136_of_201 img_137_of_201   img_152_of_201 img_153_of_201 img_156_of_201  img_162_of_201

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *