Food&recipes

Tort Napoleon de casă

23/11/2015

De vreo două luni am reînviat o pasiunea mai veche – cea de a face prăjituri acasă. Îmi place să fac tot felul de prăjituri cu combinații de fructe, vanilie și ciocolată. Dar mai am încă mult de experimentat 🙂

O bună perioadă de timp nu îmi puteam imagina că există un Napoleon făcut în casă delicios, până am gustat din tortul făcut de o prietenă. Senzațional! Atunci nu m-am gândit că peste câteva luni voi încerca și eu 🙂

Așadar, vă propun o rețetă simplă, dar foarte delicioasă. Colegii de muncă au confirmat 😀

Foile de tort se pot coace în casă, dar pentru gospodinele care au și job, și familie, și activități și vor și timp liber, s-a inventat foietajul 😀

Pachetul de 1200 g aluat de foietaj este ideal pentru un tort de 10-12 porții.

Pentru cremă, avem nevoie de:

2 ouă 

150 gr. zahăr, se poate și mai mult (depinde de gusturi)

3 linguri de făină 

1 litru de lapte 

200 gr. unt – la temperatura camerei

Blaturile. Aluatul se dezgheață și se taie în 3 sau 4 bucăți în dependență de farfuria pe care o aveți pentru a aranja tortul. Mai bine – în patru. Foile se întind până devin subțiri. Se pun pe o tavă cu hârtie de copt și se străpung cu furculița ca să nu se umfle la coacere.

Crema. Dacă veți căuta în google veți găsi atâtea variante de cremă fiartă că nu veți ști care e mai bună. Eu am preferat-o pe cea mai simplă, dintre câteva zeci citite.

Batem ouăle cu zahărul și făină. Apoi, turnăm câte un pic de lapte până devine omogen. Toată compoziția se pune la foc mic și se lasă până dă în clocot. Apoi se răcește. Cât fierbe crema, untul se amestecă cu un plic de zahăr vanilat, se poate și fără. După ce s-a răcit, compoziția fiartă se toarnă câte un pic peste unt, până se omogenizează.

Vă spun un secret: mai bine întâi să pregătiți crema. Până se răcește, coaceți și blaturile 🙂 Va dura mai puțin timpul de pregătire 😉

Aranjare. O foaie sau marginile tăiate ale blaturilor se lasă pentru decorul final. După necesitate, se mai usucă în cuptor.

Se pun straturi de cremă printre foi, tradițional, ca la fiecare tort. La final fărămițăm, bucățile sau foaia uscată și îi dăm aspectul clasic de Napoleon.

Îl învelim pe Napoleon în folie și îl dăm la frigider 😀. Experții în bucătărie spun că e necesar de lăsat minim 3 ore, dar cel mai bine – toată noaptea. Eu l-am lăsat pe noapte, iar a doua zi am avut parte de un adevărat răsfăț culinar.

Dacă încercați și voi, aștept detalii și impresii despre rezultat 🙂

Din păcate am puține fotografii pentru că nu m-am gândit că voi publica rețeta, data viitoare voi avea grijă 🙂

napoleon (3)

napoleon (6)

napoleon (8)

napoleon (2)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *