Offline

#offline CEC și CICDE

01/10/2015

Impresiile și poveștile din Germania nu s-au încheiat, dar ieri am fost și la un offline 🙂 

Așadar, la invitație, am mers la #offline la Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centru de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE). Am discutat cu șefii instituțiilor – Iurie Ciocan și respectiv, Natalia Iuraș. Prima dată am interacționat cu ei în 2012, la primul trainning pentru jurnaliști în domeniul finanțării partidelor. Între timp, în calitate de jurnalist am mai avut colaborari, iar ca blogger am mai fost la CEC acum un an, când se făcea reparație capitală. Acum, după reparație am văzut o instituție modernă și diferită. Ce-i drept, am vizitat anume partea Centrului, care e plină de inovație și artă. 

cic cic1 cic2

Deci, CEC și Iurie Ciocan.

Alegerile 2014 și 2015. Au fost libere, corecte (pe cât posibil – aș adăuga eu 🙂 ). Experții europeni și internaționali au monitorizat și confirmat. La locale tot sistemul a mers brici, după cum a spus Ciocan, probleme nu au fost înregistrate. Pentru alegerile din 2018, ordinare parlamentare, pentru anticipate nu e valabil, ar putea fi testat votul prin internet, dar întâi trebuie convinși deputații de necesitatea și eficiența acestuia. Ciocan a mai spus că renumărările, existente la fiecare scrutin, sunt costuri mari suplimentare și care oricum nu schimbă rezultatele.

Referendum. Un eventual referendum ne-ar costa aproximativ 64 milioane lei, calcul efectuat în baza cheltuielilor pentru parlamentarelor din 30 noiembrie 2014 și rata inflației.

Demisia. Platforma DA și nu doar, acum și anterior, cer demisia președintelui CEC. Iurie Ciocan zice că nu vede niciun motiv pentru care și-ar da demisia, iar, teoretic, din proprie inițiativă nu ar face-o pentru că, zice el, și-a făcut meseria bine și nu vede de ce ar pleca, având experiență de ani de zile la CEC.

Funcția. Ciocan își încheie mandatul în februarie 2016. nu își dorește să plece de la CEC și va lupta ca să rămână acolo, în funcția de președinte. Susține că e de datoria sa să rămână acolo pentru este o echipă deja creată, completă, datorită căreia au fost atinse toate rezultatele CEC, și nu ar fi corect din partea lui să plece din echipă. Și-ar dori ca numirea să aibă loc nu în Parlament, ci ărin altă formulă, spre exemplu un concurs public. Salariul ajuns pe card e de cam 7,6 mii lei. Salariile la CEC încep de la 1800 lei. Pe lână salariu, el este mebru al multor asociații, organizații internaționale, este și trainer internațional. Obține în jur de 30 mii euro anual. Ciocan a precizat că, activitățile date se desfășoară înafara serviciului.

Politizare. Susține că, CEC nu e politizată, nu e partajată politic, iar el nu a fost înaintat și nu reprezintă un partid politic anume. Nu a fost niciodată membru de partid.

CEC. Ne-a prezentat-o ca pe o instituție cu care trebuie să se mândrescă Republica Moldova și care duce faima țării peste hotare. La mai multe capitole, CEC-ul nostru e primul. Totodată, e deschis spre inovații. Este parte a mai multor asociații și organizații internaționale. Și, pentru merite a obținut președinția sociației Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO) pentru perioada 2014-2015, care ieri s-a încheiat.

CICDE. Este centrul de pe lângă CEC, care se ocupă de informarea și instruirea funcționarilor electoral, dar și a altor actori implicați în procesul electoral.

Centrul beneficiază de săli de instruire spațioase, moderne. Se aplică diverse căi inedite de a instrui. Cea mai inedită este – arta. Ce te face mai lider decât sentimentul de a dirija o orchestră în fața spectatorilor sau să pictezi un tablou? Sunt chestii de curaj și încredere în sine. CICDE se mândrește cu mai multe activități de acest gen, printre care cel mai răsunător a fost în Scuarul Catedralei – concertul muzical. Cred că știți despre 🙂

Mai toate acțiunile și proiectele implementate de CICDE sunt finanțate de parteneri de peste hotare.

Natalia Iuraș a menționat că, Centrul își propune să implementeze și alte proiecte noi, cum ar fi ghiduri, cărți pentru elevi despre procesul de vot, dar au și alte idei care încă se coc. În locale, trainerii CICDE au făcut peste 100 mii kilometri prin țară pentru a instrui actorii implicați în procesul electoral.

Masteratul în management electoral. Dacă nu ați auzit, eu chiar am fost interesată :D, din acest an la USM, este un nou program de master la FRIȘPA – Management Politic și Electoral. 12 oameni deja studiază 🙂 Dacă era lansat în 2013, cred că era și al 13-lea masterand 😀

Au fost încă multe alte chestii interesante, eu totuși am expus ce e de bază și cred că vă interesează și ar fi bine să cunoașteți.

cec
foto: Comisia Electorală Centrală

Cică am fost invitați pentru că ieri Iurie Ciocan și-a încheiat mandatul de președinte Asociației Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO), pentru un an, ceea ce este un merit al CEC, președinția fiind oferită prinn vot secret. Pentru asta, bravo! Și dacă e așa, e bine 🙂 Totuși cred că, contextul social-politic cerea niște clarificări, care s-au făcut, că se cam cer demisii în ultima perioadă 🙂 Și apropo, mare accent s-a pus pe accentul CICDE. Nu, nu e de rău, tocmai că e cazul unde se văd rezultatele, ceea ce trebuia și vroiau să arate 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *