Offline

Soluții există!Lipsește dorința….

26/08/2015

Am scris recent despre majorarea prețurilor la pâine, dar și cum susținem producătorul autohton. Așa că, revin la subiect, văzând în ultimele zile cât demult a deviat subiectul, a fost interpretat și reinterpretat, chiar politizat. De altfel, nimic nou pe la noi.

Această majorare, înțelegem, totuși, că nu a putut fi evitată. Au spus-o, prin argumente, producătorii de pâine, dar și ministrul Agriculturii, care s-a referit la roada de grâu, calitatea și prețul făinii din acest an și desigur, prețurile majorate la gazele naturale și energie electrică. A influențat, desigur, și cursul valutar, dar și faptul că producătorii de pâine suferă pierderi de milioane de lei. Mai ales cei care produc pâinea socială, aceasta fiind la un preț ce nu acoperă prețul de producere și conținut. Până la urmă, majorările nu sunt atât de mari, pe cât se face zarvă (or, 20-30 de lei pe lună mai mult pentru pâine nici nu se compară cu noile tarife la gaz și curent electric).

Într-un articol al „Moscovskii Komsomoleţ”, autorul spune că: “în „problema pâinii” tot timpul „există un aspect psihologic dificil – consumatorul instinctiv percepe creşterea preţului la pâine ca un fel de simbol a „strângerii de curea” ce va urma în cazul coşului său de consum”. „Dar nici un fel de psihologie nu poate anula un fapt banal şi anume că în economie totul şi tot timpul este interdependent”.

Pe mine nu mă deranjează că s-a scumpit pâinea cu câteva procente, pentru că e vorba de producătorii autohtoni, de oamenii de la țară care cresc grâul. Mai deranjant e faptul că vom plăti cu zeci de procente mai mult pentru energie electrică și gaz, iar aceia nu-s ai noștri. Iar diferența pe facturi se simte…

Cât despre pâinea socială și categoriile care beneficiază de acest tip de pâine, cred că e potrivită propunerea de a acorda o compensaţie nominativă, inclusiv din impozitele plătite de producătorii de pâine, după ce vor fi eliberați de producerea pâinii sociale. Iar, banii fiecare știe mai bine ce să facă cu ei și cel fel de pâine să cumpere.

Căci, până la urmă există soluții eficiente pentru toți și toate, nu?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *