In the media

Everydayjournalism.md: Călătoriile mele de vis

14/04/2015

În ultimii ani blogul ei s-a transformat într-un jurnal cu impresiile din călătorii. Jurnalista Cristina Gurez ne povestește care sunt călătoriile ei de vis și cum au schimbat-o aceste experiențe. 

-Îți place să călătorești precum își dorește orice femeie să facă shopping, cât mai calitativ și cât mai des?

-Dacă aș avea de ales între acestea două, cu singuranță, aș alege călătoriile pentru că includ și shopping. De fapt, îmi place și mi-ar plăcea să călătoresc și mai des. Calitativ?! Depinde ce se înțelege prin asta: cu cine călătoresc, unde merg, ce voi face, ce voi descoperi. Oricum oriunde aș călători, știu că voi cunoaște ceva nou, voi trăi experiențe deosebite, voi descoperi locuri nemaipomenit de frumoase și desigur, voi reveni cu o valiză mare de amintiri!

 -Apropos, de shopping… când mergi în vacanțe faci shopping? De ce?

-Fac și shopping, desigur. De obicei, când e vorba de călătorii de mai mult de 2-3 zile și când shoppingul nu e peste “puterile” portmoneului meu. Aici aș numi: Verona, Milano, Varșovia, Heraklion, Istanbul și alte câteva orașe, ce au contribuit la diversificarea culorilor și modelelor de rochii din garderoba mea. Însă, desigur nu revin de nicăieri fără mici amintiri, cum ar fi magneții, și ceva dulce tradițional.

Cristina Gurez

-Orice călătorie este o nouă experiență. Pe unde ai călătorit și cu lecții te-ai întors acasă?

-Și pentru mine a fost neașteptat să realizez acum că am vizitat peste douăzeci de orașe, țări ar fi vreo 10-15. De peste tot pe unde am fost, am revenit cu lecții și experiențe, unele bune, altele – mai puțin, cert e că eu din toate extrag doar chestiile pozitive. Călătoriile m-au învățat să fiu mai flexibilă, așă dacă 3-4 ani în urmă neapărat seara vroiam să revin la mine acasă, acum nu am nici o problemă, dacă nu sunt acasă. Acum nu mai contează dacă e hotel de 2 sau 5 stele, dacă e hostel, vilă sau cabană. Doar în sac nu am dormit, încă! Cred că dacă mă strădui… Totodată, m-am obișnuit cu zborurile și de 4-5 ore, dar și cu călătoriile cu autocarul și microbuzul de la 9 la 20 de ore. De asemenea, am înțeles că țările, orașele, bucătăriile, culturile, oamenii, pot fi extrem de diferiți, iar originalitatea niciodată nu e ceva negativ. Am mai învățat să fiu răbdătoare, pozitivă, optimistă, calculată și cel mai important, călătoriile m-au învățat să trăiesc clipa frumos pentru că nimic nu e veșnic!

Cristina Gurez

-Care au fost ultimele călătorii și de ce ai ales aceste destinații?

-Sharm-el-Sheikh, București și Bruxelles ar fi ultimele, adică începând cu 2015. Mai degrabă destinațiile m-au ales pe mine, ca să zic așa. În Egipt, am mers cu sora mea pentru a ne odihni și a întâmpina noul an cu mult soare și căldură, nu doar în suflet.  De fapt, a fost cadoul meu de sărbători. La București am participat la Reuniunea Jurnaliștilor Români, iar la Bruxelles am mers într-o vizită de studiu la Parlamentul European.

Cristina Gurez

-Ce este important pentru tine atunci când alegi o destinație turistică?

-Pentru mine important e, în primul rând, că plec să schimb mediul, gândurile și oamenii, chiar dacă poate fi vorba de doar 2-3 zile. Este un experiment necesar și benefic pentru creier și suflet. Apoi, nu știu dacă aleg, de cele mai multe ori, sunt invitații în calitate de jurnalist și de blogger de turism (www.gurez.md), dar și vacanțe de la și cu oamenii dragi.

Cert e că încă am foarte multe de vizitat așa că unde am ocazia, acolo merg, nu aleg!

-Ce găsim în bagajul tău atunci când te pornești într-o vacanță? Ce e de neînlocuit și extrem de important pentru tine?

-Vacanța mea e sinonim cu mare, soare, plajă, răcoritoare și delicii culinare. Deci, absolut neînlocuibil e costumul de baie, chiar 2-3 după caz, dar și ochelarii de soare. De câteva ori am luat laptopul după mine, dar am înțeles că e bine să lași munca și agitația, acasă. Așa că optez doar pentru telefon. Telefonul e mereu după mine, deși de roaming nu m-am atins niciodată, iar uneori 2-3 zile pot să nu accesez nici internetul. Recent, am achiziționat un telefon cu cameră foto bună, așa că în următoarea călătorie din bagajul meu va lipsi deja și aparatul de fotografiat.

Cristina Gurez

Cristina Gurez

-De obicei, care este bugetul unei călătorii?

-Bugetul depinde de tipul de transport, destinație, hotel, excursii, durata călătoriei, shopping dacă e, așa că poate fi foarte diferit.

-Cum alegi să călătorești? Recurgi la ajutorul agențiilor de turism? De ce?

-Atunci când merg peste hotare ca jurnalist sau blogger, totul e deja aranjat, de cele mai multe ori, sau cel puțin parțial. Când e vorba de călătorii echivalente cu odihnă, vacanță, relaxare, sora mea e cea care se ocupă de organizare. E extraordinară în acest sens și cred că agenții de turism au de învățat. Ea organizează totul perfect: program, locuri de vizitat, cum și cu ce de ajuns, ce trebuie de făcut…totul!

Uneori apelăm la agenții de turism, pentru că unele destinații sunt mai greu de atins, în ceea ce ține de acte, vize și alte detalii tehnice, dar e rar.

Cristina Gurez

-În vacanță, singură sau cu gașca? De ce?

-Cu gașca, dacă vreau să mă distrez și să nu dorm. Singură?! Nu am încercat, dar m-ar tenta…vom vedea! Cel mai bine e cu cineva cu care împărtășești aceleași interese în materie de vacanță, credeți-mă, nu sunt mulți asemenea oameni!

Care sunt destinațiile tale de vis și unde ai vrea să ajungi? De ce?

-Vreau să ajung peste tot în lume și vreau să cred că timpul e de partea mea. Bine asta nu înseamnă că vreau să ajung în fiecare țară, ci măcar pe fiecare continent în câteva orașe importante. Până acum am ajuns în mai multe orașe din Europa, Asia și Africa.

Îmi doresc să ajung la Berlin, Praga, Marrakesh, New York, Las Vegas, Mexico, Buienos Aires, Hong Kong, Sydney. Deocamdată.

-Cum arată o călătorie de vis?

-Cu mare, plajă, soare, într-o companie bună!

Cristina Gurez

-Moldova este o țară turistică?

-Republica Moldova este o țară cu un potențial turistic enorm, dar care nu este valorificat sau e foarte puțin explorat. Avem nevoie de oameni care să se implice, de o mentalitate nouă, de strategii și acțiune concrete, de educare în noi a faptului că țara noastră merită promovată și vizitată. Moldova are cu ce, are specificul ei, dar nu are o legendă care să-i ducă faima, nu are oameni care să-i cunoască toate frumusețile și posibilitățile. Cred că ar trebui să pornim de la cunoașterea propriei țări și de la explorarea tuturor locurilor care merită admirate. Știu că sunt multe și extrem de frumoase, dar încă nu le-am văzut nici eu pe toate. Din păcate.

Dacă ar fi acum să alegi, cetățeanul cărui stat să fii, ce ai alege și de ce?

-Sunt cetățean al Republicii Moldova și mă simt foarte bine așa. Nu cred că am nevoie de cetățenia altui stat, cel puțin acum. De altfel, după liberalizarea regimului de vize, mă simt cetățean european și cred că, chiar dacă nu foarte curând, voi fi cetățean al UE. E mai mult decât suficient.

Cristina Gurez

-Care sunt cele mai importante argumente care te-au determinat să investești bani în călătorii și de ce îndemni să o facă toată lumea?

-Nu știu dacă se explică faptul dat sau dacă sunt argumentele care v-ar face acum să puneți mâna pe valiză și imediat cum finisați de citit interviul să fugiți undeva departe :)) E un fel de dependență, atunci când începi să îți iei valiza și să pleci, tot vrei să pleci mereu, iar dacă stai 2-3 luni pe loc, începi să simți că te sufoci și că vrei o escapadă de orice fel, oriunde, cu oricine… Călătoriile sunt ca un leac pentru suflet, sunt doza de liniște și de frumos!

Cu siguranță, călătoriile merită efortul și investițiile, pentru că obținem noi experiențe, ne cunoaștem pe noi înșine, cunoaștem noi culturi și civilizații, stabilim contacte, creăm amintiri colorate și impresii frumoase. Eu m-am îndrăgostit de călătorii și cred că iubirea aceasta va fi de durată :)), iar călătorind și blogul meu www.gurez.md devine tot mai divers și mai citit.

Călătoriți cât mai mult, veți fi mai independeți și mai liberi, veți prețui mai mult clipa și veți iubi cu pasiune, nu doar oamenii, ci și locurile!

Cristina Gurez

everydayjournalism.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *