Offline

Călătorie „cu miros” de pâine

03/04/2015

Nu știu cum voi, dar eu cumpăr mereu pâine Franzeluța. De ce anume?! Pentru că am încredere, pentru că fac acest lucru de ani de zile și pentru că au varietate: dacă vreau e neagră, dacă nu e cu secară sau albă, sau de care mi-i poftă. Sunt câteva tipuri care au devenit preferate și verificate și nu sunt scumpe, zic eu.

În fine, în ultimul timp, asistăm cu toţii la creşterea preţurilor la unele mărfuri şi servicii. Unii spun că acestea cresc din cauza fluctuaţiilor de pe piaţa valutară, alţii invocă alte motive obiective. Dar, o lege de bază a economiei de piaţă spune că creşterea preţurilor la unele mărfuri sau produse inevitabil atrage după sine şi creşterea preţurilor la alte mărfuri şi produse. În aceste condiţii, este logic să ne întrebăm dacă face să ne aşteptăm la creşterea preţurilor la unul din produsele de bază – pâinea. Mai cu seamă când se vorbește de preconizata majorare a preţurilor la gazele naturale şi la energia electrică…nu are cum să nu crească și prețul la pâine.

Cum ar fi fost posibil să nu vorbim și să nu ajungem la scumpiri? Așa…dacă anterior se dădea mai multă libertate în acţiune producătorilor de pâine, în special SA „Franzeluţa”. Dacă statul nu ar fi pus o povară suplimentară în cârca SA „Franzeluţa”, cum este pâinea socială, poate că întreprinderea ar fi reuşit să facă anumite rezerve ce i-ar fi permis acum să facă faţă creşterii preţurilor la alte mărfuri şi servicii fără a majora preţul la pâine. Apropo, recent, în presă au apărut materiale cu detalii despre aşa-zisa pâine socială şi datele invocate acolo arată cât de grea este povara ce revine celui mai mare producător de pâine. Spre exemplu, franzela „Chişinău” se vinde la doar circa o pătrime din preţul ei de cost, iar dacă adăugăm aici că „Franzeluţa” e impusă să producă opt tipuri de pâine socială…vă imaginați?!

Evident că, păturile socialmente vulnerabile trebuiesc susţinute ca să aibă acces la pâine de calitate şi la preţ accesibil, dar aceasta trebuie de făcut astfel încât să nu afecteze potențialului celui mai mare producător de panificație și cu atât mai mult buzunarele noastre. Totul e bine însă, până când ni se ia din buzunar mai mult decât ne obișnuisem…Nu?! 

De altfel, ar fi și soluții pentru aceasta, cum ar fi distribuirea poverii pâinii sociale între toţi producătorii din ţară şi astfel ar scădea presiunea exercitată asupra unei singure întreprinderi. Și după cum bine știți, orice problemă are minim trei soluții, dorință doar trebuie… Dar analizând cele expuse mai sus, vedem că nu se fac pași în întâmpinarea celui mai mare producător de produse de panificaţie din Moldova și cât presiunea pe acesta continuă să fie menţinută, în timp ce cresc preţurile la alte mărfuri şi servicii, nu există altă soluție decât… Așadar, vom fi mirați oare de faptul că SA „Franzeluţa” va mări prețurile, fiind impusă de circumstanțe? Eu, personal, nu!

Aveți grijă ce pâine mâncați! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *